Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Pokaż wątki Pokaż posty

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Martka 19:37, 25 lut 2022

Hej Ewuś, jak u Ciebie z wiosną? Pokrzep zdjęciami
SlonecznyOgrod 22:06, 26 lut 2022

Jestem za! Pokaż wiosnę, wiem, że masz zawsze szybszą niż my w PL
Anda 17:54, 27 lut 2022

Martko, Darciu, nie mam jakoś weny do robienia zdjęć. Wczoraj i dziś byłam po parę godzin w ogrodzie, ale wydarzenia ostatnich dni dość mocno mnie przytłaczają.

Wczoraj przycięłam cisy i hortensję. Pod hortensją błotko i chyba zadeptałam jednego kuklika. Hmm… zobaczymy czy się obudzi.
Dziś zaczęłam plewić pod cisami i początek rabaty zachodniej. Reszta jeszcze w cieniu i tam na razie za mokro na plewienie. Zaczęłam też ciąć różę Louise Odier, ale jeszcze nie skończyłam
Krokusy kwitną, cebulice się budzą wraz z anemonami blanda. Cebulowe wychodzą na potęgę, czyli etap podobny co u Was
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 18:40, 27 lut 2022

Ewa, zrób proszę zdjęcie Twojej LO po cięciu i jakbyś do tego dodała jakieś z lata to byłoby super. Moją już wprawdzie dzisiaj ciachnęłam(teraz trochę żałuję, że w ten a nie inny sposób), ale cały czas się zastanawiam nad tym jaki jej rodzaj prowadzenia wybrać.
Anda 19:26, 27 lut 2022

Ok, postaram się jutro zrobić
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiolka5_7 07:58, 28 lut 2022

Ewcia powiedz mi kiedy dzielimy orliki ?
m_gocha 21:40, 28 lut 2022

Anda napisał(a)

Ja będę cięła mocno. Teraz wg mnie najlepszy czas, tzn. w marcu jak nie ma śniegu i mrozu. Najlepiej w suchą pogodę. Jak cis wypuści nowe łodyżki i one już ściemnieją to można je delikatnie wyrównać jeszcze latem, jeśli sie chce.

Jeśli Twój Summer Gold to nie jakaś jego siewka a naprawdę ta odmiana, to z powodzeniem możesz go uformować w kulkę. Skoro piszesz, że ma już szerokość 1,5 m to na pewno możesz go tak ciąć. Chmurek czyli niwaki bym raczej nie robiła. To taka osobliwa forma i soliter, który najlepiej wygląda w miejscach wyeksponowanych. To taki show master
Dzięki Ewuś! Czyli czekam na marzec - choć analizując prognozy pogody w marcu raczej chłodno a w nocy kilkustopniowe przymrozki.
Myślę, że to Summer Gold chciaż 100% pewności nie mam Kupiony w szkółce pod taką nazwą i posadzony 18 lat temu. Międzyczasie przesadzany po rozrósł się do sporych rozmiarów. Odchorował to mocno ale zabrał się do życia (a ostatnie kilka lat wręcz ruszył z kopyta) Niestety miejscówkę i tym razem dostał słabo przemyślaną i nie najlepszą m.in zbyt blisko róży (która miała być małym krzaczkiem a wyrosła na potwora). Myślałam o przesadzeniu go (znów ) ale obawiam się, że mógłby tego nie przeżyć bo to spory krzew a cisy mają podobno dość głęboki system korzeniowy. Róży też mi szkoda
I taki to los amatora ogrodnika
Roocika 09:54, 01 mar 2022

Ewa, a jak w nocy jest mróz (u nas -7), a w dzień słonko i +7 to mogę ciachnąć cisy? Czy lepiej jeszcze poczekać do marca?
Ewa777 14:07, 01 mar 2022

Krokusy już kwitną, to już fajnie U mnie dopiero wychodzą kiełki.
Anda 15:38, 04 mar 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Ewcia powiedz mi kiedy dzielimy orliki ?

Wiolu, przy dzieleniu orlików istnieje duże ryzyko, że je uśmiercimy. One mają przeważnie jeden dość długi korzeń. Możesz jednak spróbować, a nuż się uda Nie masz siewek orlików?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies