Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

April 14:09, 20 lip 2024

Anda napisał(a)

Nie jestem biochemiczką, więc nie odpowiem z całą pewnością. Tak na logikę, jeśli obornik w workach po roku jest po prostu suchy i żadne mikroorganizmy, grzyby i bakterie nie zrobiły z niego odżywczej próchnicy, to substancje szkodliwe raczej zostały w środku. Pewnie zależy to jeszcze od tego, czy te substancje znoszą suszę, czy wolą wilgoć.

Na hałdach pracują mikroorganizmy. Czasem widać jak takie hałdy parują, to wynik działania mikroorganizmów i bakterii. One też zużywają azot. Taki obornik ma inną gęstość substancji odżywczych, przemienia się już w próchnicę, a azot można łatwo uzupełnić dodając wióry rogowe, mączkę rogową lub gnojówkę z pokrzyw.
Wg mnie lepiej przechowywać obornik na hałdach.

Ma to sens. Chociaż jest przekompostowany, nie śmierdzi. To po prostu ziemia. Tylko byłam ciekawa co w tym zostało właśnie ze składników mineralnych, chemicznych.
basia3012 07:08, 21 lip 2024

Anda napisał(a)

Basiu, u mnie znów pada, od dwóch dni. Róże sponiewierane.
Jarzmianki muszę podzielić. Za duże już są

Mam nowe nożyce, również japońskie Ars 100. Muszę im zrobić fotkę

Ewuś, również dziękuję za informacje o obornikach. Człowiek całe życie się uczy.
Moje nożyce również z firmy ARS. Tylko numeru nie pamiętam.
Polon 08:34, 21 lip 2024

Anda napisał(a)

Również nie używałabym tej wody w warzywniku bez zrobionych badań. I tak jak piszesz, czas badań ma tu duże znaczenie. Musiałabyś robić je tak z trzy razy w roku, żeby wiedzieć, co w trawie piszczy Zacznij zbierać deszczówkę dla warzywnika. Latem zanieczyszczeń w powietrzu jest mniej niż zimą, bo ludzie nie palą węgla w piecach.
Zbieram deszczówkę do pojemnika 1000L i to jest mało. Dlatego używam jej tylko w warzywniku. Resztę ogrodu podlewam kranówką. Rzadko muszę podlewać ogród, bo już dobrze zarośnięty Trawnika nie podlewam, tylko go co chwilę redukuję

Deszczówkę mam rozprowadzona rurami drenarskimi po działce. Na razie byłaby to zbyt duża rewolucja, ale nie wykluczone, że przyjdzie czas na zmianę tego systemu.
1000l to taki zbiornik 1m/1m, to faktycznie tylko warzywnik, zwłaszcza jak deszcz latem raz na miesiąc
ryska 23:20, 21 lip 2024

Bardzo przydatne informacje. Dziękuję, że się dzielisz wiedzą
Anda 08:19, 26 lip 2024

basia3012 napisał(a)

Ewuś, również dziękuję za informacje o obornikach. Człowiek całe życie się uczy.
Moje nożyce również z firmy ARS. Tylko numeru nie pamiętam.

Bardzo ostre te nożyce i lekkie. Fajnie się nimi tnie. Mam nadzieję, że Tobie też
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:20, 26 lip 2024

ryska napisał(a)
Bardzo przydatne informacje. Dziękuję, że się dzielisz wiedzą

Cieszę się, że te informacje się komuś przydają

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:31, 26 lip 2024

Krótkie sprawozdanie. U mnie znów pada, ale ostatnio było ciepło a nawet upalnie, więc nie narzekam.
Pomidory ładnie obrodziły. Niestety jeszcze zielone Za to zebrałam pierwsze trzy ogórki i widzę pełno małych. Niestety ogórkom zaczynają żółknąć liście. Dzisiaj i jutro deszcz, więc lepiej nie będzie
Za to mam w tym roku cały czas zielony trawnik, podlewanie z chmurki obfite jak nigdy
Alija 08:50, 26 lip 2024

To ja melduję, że u mnie w końcu wczoraj popadało, po 6 tygodniach bezdeszczowych. Radość wielka.
Pozdrawiam
Polon 11:26, 26 lip 2024

Apropos ogórków - moje w tym roku posadziłam tak, żeby mogły się piąć po sznurkach. Większość nie „skorzystała” z możliwości i te są w gorszej kondycji. Te, które wlazły na sznurki mają ładne, zielone liście, więcej kwiatów i ładniejsze owoce. Wszystkie rosną a jednym miejscu, w rządku, więc warunki te same.
Plan mam taki, żeby w przyszłym roku bardziej tego wspinania przypilnować.
Basieksp 13:00, 26 lip 2024

No właśnie z tymi ogórkami to różnie bywa. Poprzednie sezony miałam na sznurku i było ok. W zeszłym połowę na sznurku, połowę normalnie. I te na ziemi były ładniejsze. No i w tym roku nie daliśmy podpór i ogórków raczej nie będzie Może w tym roku, u nas gdyb ciągle pada, na sznurku miały by więcej przewiewu.