Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

mrokasia 11:01, 05 lip 2024

Anda napisał(a)

Alicjo, u nas ilość opadów jest w tym roku największa od lat. Ostatni tak mokry rok był w 1981 - dane z wczorajszych wiadomości. Z jednej strony się cieszę, bo susza jest chyba jeszcze gorsza. Z drugiej strony nie mam tego uczucia, że jest lato

Pamiętam takie lato z 15 lat temu chyba... ciągle było zimno i mokro. W końcu w sierpniu, z dnia na dzień, podjęliśmy decyzję o wyjeździe do Grecji by się wygrzać i złapać trochę słońca bo mnie już depresja dopadała...
Słońca życzę, Ewo!
Gosialuk 16:37, 05 lip 2024

Zaczęłam wczoraj pisać i nie skończyłam.
W temacie granulek, to ja do tego roku nie stosowałam, ale przy takiej pogodzie tych ślimaków namnożyło się tyle, że bez tego nie ma szans żeby coś urosło, zwłaszcza młode sadzonki. Może to trudno sobie wyobrazić, ale sporą funkię objadły do zera, tak że nawet jednego listka nie zobaczyłam. Przedwczoraj w miejscu gdzie posadziłam nowe roślinki z siewu, z około 2 metrów kwadratowych zebrałam ich ponad sto sztuk. A sadźce purpurowe do tej pory nie zdążyły urosnąć, bo każdy nowy pęd był zjadany do zera. Używam granulek tych mniej szkodliwych i do tej pory zużyłam 1 kg pod nowe nasadzenia. Ale już wiem, że będę regularnie sypać, te cztery razy w sezonie, aby ograniczyć populację. Przynajmniej przez jakiś czas.
Rozpisałam się, ale temat na czasie.
Magara 23:42, 05 lip 2024

Ewcia, wiem, że to marne pocieszenie, ale u mnie też prawie non stop leje i zimno w nocy jak w marcu
Rozważałam dziś przepalenie w kominku, ale jest podobno lipiec więc odpuściłam Ubrałam cieplejsze ciuchy
Nie jest dobrze ze zmianami klimatycznymi, oj nie jest
Anda 13:48, 10 lip 2024

Ewa777 napisał(a)
U mnie deszczu jest w sam raz, ale temperatury skaczą. Raz jest 32-34'C, a raz 16-18'C. Chciałoby się normalnej temperatury letniej około 24-26'C.

No skaczą te temperatury,skaczą U mnie wczoraj 33 stopnie i duszno. Nie było czym oddychać. W nocy padało teraz jest troszkę chłodniej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:49, 10 lip 2024

mrokasia napisał(a)

Pamiętam takie lato z 15 lat temu chyba... ciągle było zimno i mokro. W końcu w sierpniu, z dnia na dzień, podjęliśmy decyzję o wyjeździe do Grecji by się wygrzać i złapać trochę słońca bo mnie już depresja dopadała...
Słońca życzę, Ewo!

Dzięki, słońce dotarło i gdyby nie wczorajszy upał to byłoby całkiem przyjemnie. Teraz ma się troszkę ochłodzić. Oby
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:52, 10 lip 2024

Gosialuk napisał(a)
Zaczęłam wczoraj pisać i nie skończyłam.
W temacie granulek, to ja do tego roku nie stosowałam, ale przy takiej pogodzie tych ślimaków namnożyło się tyle, że bez tego nie ma szans żeby coś urosło, zwłaszcza młode sadzonki. Może to trudno sobie wyobrazić, ale sporą funkię objadły do zera, tak że nawet jednego listka nie zobaczyłam. Przedwczoraj w miejscu gdzie posadziłam nowe roślinki z siewu, z około 2 metrów kwadratowych zebrałam ich ponad sto sztuk. A sadźce purpurowe do tej pory nie zdążyły urosnąć, bo każdy nowy pęd był zjadany do zera. Używam granulek tych mniej szkodliwych i do tej pory zużyłam 1 kg pod nowe nasadzenia. Ale już wiem, że będę regularnie sypać, te cztery razy w sezonie, aby ograniczyć populację. Przynajmniej przez jakiś czas.
Rozpisałam się, ale temat na czasie.

U Ciebie bardzo duży obszar i naturalna okolica. Nie dziwota, że ślimaki u Ciebie akurat objadają się przysmakami Bardzo to frustrujące dla ogrodniczki. Nie po to hodujesz, chuchasz i dmuchasz aby ślimaki się tym objadły. Całe szczęście że są takie mniej szkodliwe granulki. Samemu je pozbierać nie sposób.
Anda 13:54, 10 lip 2024

Magara napisał(a)
Ewcia, wiem, że to marne pocieszenie, ale u mnie też prawie non stop leje i zimno w nocy jak w marcu
Rozważałam dziś przepalenie w kominku, ale jest podobno lipiec więc odpuściłam Ubrałam cieplejsze ciuchy
Nie jest dobrze ze zmianami klimatycznymi, oj nie jest

A teraz jak u Ciebie? U mnie wczoraj upał i duchota straszna. W nocy lało. Teraz jest ciut chłodniej a od jutra ma być 24 stopnie.
Joku 20:18, 10 lip 2024

U mnie pogodowo tak jak u ciebie. Dzisiaj od rana upał nieziemski, 34 st. ale bez wiatru więc jak w piecu. Po południu od zachodu nadciągnęły ciemne chmury (pewnie te twoje ) z burzą i deszczem. Temperatura spadła do całkiem przyjemnych 19 st.
Alija 20:28, 10 lip 2024

A u mnie cały czas cieplutko powyżej 30 stopni i suchutko, wszystkie chmury nas omijają. W niedzielę pokropiło po ponad dwóch tygodniach bez deszczu.. Deszcz mi się marzy, taki porządny.
Margo2 22:55, 10 lip 2024

U mnie też spiekota.
Aż mi się nie chce wierzyć, że u innych jest zimno.
Magarka chce kominek odpalać?
Szok.
Ja się dzisiaj czuję jakbym sama siedziała w piecu.
Nie cierpię takiego upału.
Ale ciągłego deszczu tez współczuję.
Mimo wszystko rosliny wyglądają świeżo
U mnie już ledwo zipią.
Może po wieczornym deszczu odżyją