Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 15:30, 03 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W tym sezonie róże mają tak mocno pod górkę, że aż im czasem współczuję. Weszły w sezon potwornie poturbowane przez przedwczesny atak zimy, potem było mokro, a w pełni kwitnienia ukrop ugotował kwiaty. Po fali upałów nadeszły deszcze i momentalnie pojawiły się choroby grzybowe. Nawet na tych z certyfikatem ADR.

U mnie też takie poturbowane, ale w pełni kwitnienia akurat cały czas padało.
Najbardziej się jednak boję o pomidory i ogórki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:31, 03 lip 2024

TAR napisał(a)
Ewo, zdjecia bardzo ładne, smaczki i delikatesy

Dzięki Tarciu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:32, 03 lip 2024

Napia napisał(a)
Śliczna ta szałwia i plusem jest to, że nie trzeba jej przycinać po kwitnieniu I nowa, ważna dla mnie wiadomość, jak rozmnożyć gaurę
Widoczki jak zwykle miód malina

Aguś
nicol21 16:28, 03 lip 2024

Anda napisał(a)

U mnie też takie poturbowane, ale w pełni kwitnienia akurat cały czas padało.
Najbardziej się jednak boję o pomidory i ogórki.

Ewo - u mnie tez znow deszcz! Już mam dość! Jeśli 2gi rok z rzędu wyrzucę pomidory to na serio nie wiem czy za rok w ogóle będę jakieś sadzić. A tak chciałoby się zjeść swoich!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Judith 20:38, 03 lip 2024

Purple Rain mam i ja .
Niestety były tylko jakieś pokładające się egzemplarze, ale co tam . Początek towarzystwa dla Heidetraum jest!
W temacie kulek z żelazem przyjaznych dla zwierząt - używam, bez nich nie miałabym mnóstwa roślin. Jeżami się nie martwię, bo ich u mnie nie ma . Koty przeganiam z działki, bo to szkodniki . Mój psina zainteresowany jest tylko pilnowaniem terenu .
Alija 22:52, 03 lip 2024

Anda napisał(a)
Salvia verticillata 'Purple Rain', Scabiosa caucasica Alba, Ornithogalum ponticum Sochi i Orlaya grandiflora, suszki czochów, Penstemon smallii

Ewo, przepiękne zdjęcia ogrodu, cudne rośliny, podziwiam.
Podeślij mi trochę deszczu, u nas susza, w stawie coraz mniej wody, zaczynam się martwić.
inka74 23:39, 03 lip 2024

Ewa - zapytałam ciebie o ten preparat bo po pierwsze zauważyłam, że stosujesz niebieskie granulki w warzywniku - zdjęcia poniżej. Po drugie dlatego, że wiem jak mocno dbasz o bycie eko i ile czytasz. Jak jest to dla ciebie ważne. Niczego ci nie zarzucam a informacja o stosowaniu preparatu odnosiła się do ogólnego dawkowania zalecanego przez producenta. Jeżeli było to dla ciebie niejasne - przykro mi. Nie to miałam na myśli. Zapytałam ogólnie czy nie masz obaw bo u mnie one się pojawiły.

U nas preparatów na ślimaki nazwanych EKO czy NATURAL zawierających fosforan żelaza jest całkiem sporo.

Linki o których piszesz - pierwszy z brzegu preparat opisany jako NATURAL, w składzie fosforan żelaza (związek z grupy nieorganicznych związków fosforu) - 9,9 g/kg (0,99%). Pozostały skład 99,01% - nieznany. Fosforan żelaza jest jednym z dwóch występujących w preparatach na ślimaki. Drugim jest pirofosforan żelaza, który jest też używany w medycynie.
https://www.target.com.pl/produkty/slimak-control
https://www.target.com.pl/files/26/209/68/c59alimak_control_-_r-25_2022_zezw2c_publ2.pdf
https://www.target.com.pl/files/205/54/209/targetslimakcontrol_sds_2023-04_pl.pdf
Zwróć uwagę na:
6.2. Środki ostrożności w zakresie ochrony środowiska
Nie dopuścić do przedostania się do wód powierzchniowych lub kanalizacji.
I bardzo często pojawiający się zwrot: "Brak dostępnych informacji" lub "Nie określono"
Oraz sekcja 11 i 12 - toksyczność.

Być może preparat, który jest dostępny u was jest lepiej udokumentowany. Niestety u nas tego nie widzę. I jeszcze jedno - kulki nie mają dla nas pachnieć a wabić ślimaki. To, że coś nie wydziela zapach wyczuwalnego dla nas nie oznacza, że nie "pachnie". Są różne substancje wabiące.

Tematu nie będę kontynuowała. Nie jest moim celem wywołanie jakiejkolwiek burzy. Tak jak napisałam - każdy postępuje jak uważa za słuszne. Miłego wieczoru.

Anda napisał(a)
W warzywniku

Anda 08:31, 05 lip 2024

Inko, bardzo dobrze, że jesteś tak dociekliwa. Do wielu informacji nie ma niestety dostępu dla normalnego ogrodnika hobbysty i z tego powodu można wysnuć fałszywe wnioski, zwłaszcza nie będąc biologiem czy chemikiem. Na dodatek w PL wiele przepisów jest po prostu ignorowane i często postępuje się wg zasady „jakoś to będzie”. Jeśli dla Ciebie ten środek nie jest opcją, to go nie używaj po prostu.

Ja nie mam obiekcji. Środek Ferramol firmy Neudorff którego używam jest bezpieczny dla ssaków i ptaków. Przebadany wzdłuż i wszerz. Jest środkiem ekologicznym i nie boję się go używać. Na przez Ciebie zacytowanych zdjęciach widać jak powinno się go rozsypywać. Na ulotce powinna być informacja o ilości - 200 g na 40 qm. Nie stosuję go na takiej powierzchni, ale procentowo można sobie wyliczyć ile potrzeba. Nie używam go codziennie, nie używam go raz w tygodniu. Powinno się go użyć już wiosną, ja tego nie zrobiłam. Do tej pory rozsypałam go 1 raz. W sezonie dozwolone jest sypanie go 4 razy. W jednej skrzyni dosypałam po paru dniach bo ślimaki mi zjadły fasolkę. U nas jest bardzo mokro, o wiele bardziej niż u Ciebie. Ostatnie trzy dni też padało.

I jak wiadomo z wszelkimi używkami jest tak, że co za dużo to niezdrowo. Tak samo odnosi się to do wszelkich wspomagaczy ogrodowych - gnojówek, herbatek, środków chemicznych własnej roboty i kupnych.

Miłego weekendu
Anda 08:35, 05 lip 2024

Alija napisał(a)

Ewo, przepiękne zdjęcia ogrodu, cudne rośliny, podziwiam.
Podeślij mi trochę deszczu, u nas susza, w stawie coraz mniej wody, zaczynam się martwić.

Alicjo, u nas ilość opadów jest w tym roku największa od lat. Ostatni tak mokry rok był w 1981 - dane z wczorajszych wiadomości. Z jednej strony się cieszę, bo susza jest chyba jeszcze gorsza. Z drugiej strony nie mam tego uczucia, że jest lato

Mam nadzieję, że opady dojdą i do was. Twój staw jest tak piękny. Oby dalej zdobił Twój ogród

Ewa777 10:43, 05 lip 2024

U mnie deszczu jest w sam raz, ale temperatury skaczą. Raz jest 32-34'C, a raz 16-18'C. Chciałoby się normalnej temperatury letniej około 24-26'C.