Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

TAR 13:53, 26 lip 2024

Ewa, ja mam pytanie. U mnie w niektorych miejscach gleba jest taka scisla i mokra, ze mam wrazenie ze zadusza rosliny. Rabata byla cala przekopana, rozluzniona a po roku jak dołki kopie to ciezko strasznie. Jak sadze to mieszam ziemie ze świrem / piachem, do niej c kore mieloną, obornik a na dno dolka keramzyt, jakos rosnie. Widze, ze jest cos takiego jak perlit ogrodniczy do rozpuchniania gleby. Sprawdzi sei na tym moim podlozu czy robic jak dotychczas? Strasznie upierdliwa jest taka zabawa z dolkami
Anda 14:25, 26 lip 2024

Alija napisał(a)
To ja melduję, że u mnie w końcu wczoraj popadało, po 6 tygodniach bezdeszczowych. Radość wielka.
Pozdrawiam

No nareszcie Mam nadzieję, że jeszcze u Ciebie popada i staw się napełni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:27, 26 lip 2024

Polon napisał(a)
Apropos ogórków - moje w tym roku posadziłam tak, żeby mogły się piąć po sznurkach. Większość nie „skorzystała” z możliwości i te są w gorszej kondycji. Te, które wlazły na sznurki mają ładne, zielone liście, więcej kwiatów i ładniejsze owoce. Wszystkie rosną a jednym miejscu, w rządku, więc warunki te same.
Plan mam taki, żeby w przyszłym roku bardziej tego wspinania przypilnować.

Moje ogórki i pomidory od zawsze na sznurkach. Mam mały warzywnik. Na sznurkach lepiej mogą wyschnąć liście, więc myślę, że to w tym roku lepsza opcja
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:28, 26 lip 2024

Basieksp napisał(a)
No właśnie z tymi ogórkami to różnie bywa. Poprzednie sezony miałam na sznurku i było ok. W zeszłym połowę na sznurku, połowę normalnie. I te na ziemi były ładniejsze. No i w tym roku nie daliśmy podpór i ogórków raczej nie będzie Może w tym roku, u nas gdyb ciągle pada, na sznurku miały by więcej przewiewu.

W zeszłym roku było latem u mnie tak duszno, tyle wilgoci w powietrzu i to całe tygodnie, źe z ogórków nic nie było. Bardzo szybko zapadły na mączniaka i w tempie błyskawicznym umarły.
Anda 14:32, 26 lip 2024

TAR napisał(a)
Ewa, ja mam pytanie. U mnie w niektorych miejscach gleba jest taka scisla i mokra, ze mam wrazenie ze zadusza rosliny. Rabata byla cala przekopana, rozluzniona a po roku jak dołki kopie to ciezko strasznie. Jak sadze to mieszam ziemie ze świrem / piachem, do niej c kore mieloną, obornik a na dno dolka keramzyt, jakos rosnie. Widze, ze jest cos takiego jak perlit ogrodniczy do rozpuchniania gleby. Sprawdzi sei na tym moim podlozu czy robic jak dotychczas? Strasznie upierdliwa jest taka zabawa z dolkami

Niestety, w mokrej glebie jest za mało powietrza dla korzeni. Korzystają z tego bakterie beztlenowe, a te nie są dla korzeni tak korzystne jak tlenowe. Perlit poleca się w uprawach profesjonalnych do magazynowania wody. Również na glebach suchych lub na trudnych stanowiskach. Na glinie i glebach zbitych, mokrych lepiej zdaje egzamin vermiculit i keramzyt. Vermiculit dobrze magazynuje nawozy a keramzyt napowietrza.
TAR 14:39, 26 lip 2024

A w sklepach perlit polecaja jako srodek rozluzniajacy glebe ja stosuje keramzyt
Anda 15:10, 26 lip 2024

TAR napisał(a)
A w sklepach perlit polecaja jako srodek rozluzniajacy glebe ja stosuje keramzyt

Ja tez stosuje keramzyt a przy wysiewach vermiculit Perlitu w ogóle nie stosuję.

Przy budowach ogrodowych do napowietrzania zbitej gleby są takie specjalne urządzenia z długą lancą wprowadzającą pod dużym ciśnieniem do gleby na głębokości ok. 1 m coś podobnego do keramzytu. Coś takiego by Ci się przydało. Pewnie i w PL są już firmy, które coś takiego robią.

mrokasia 15:33, 26 lip 2024

A ja przyszłam poprosić o porcję świeżych fotek .
TAR 15:36, 26 lip 2024

Anda napisał(a)

Ja tez stosuje keramzyt a przy wysiewach vermiculit Perlitu w ogóle nie stosuję.

Przy budowach ogrodowych do napowietrzania zbitej gleby są takie specjalne urządzenia z długą lancą wprowadzającą pod dużym ciśnieniem do gleby na głębokości ok. 1 m coś podobnego do keramzytu. Coś takiego by Ci się przydało. Pewnie i w PL są już firmy, które coś takiego robią.

Juz nie bede cudowac, to pewnie tez sporo kosztuje. Posadzone wszystko z keramzytem, poza tym na jakichs 2 metrach zaczyna sie warstwa zwirowo kamienna, wolno przesącza sie przez gline, ktora jest nad warstwa zwiru
Wiolka5_7 17:41, 26 lip 2024

U mnie też lipa z ogórków.
Mączniak je dopadł.

Trzeba było kupić. Dobrze , że na wsi ludzie mają swoje eko

Następnym razem spróbuję na sznurkach