Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 12:35, 14 maj 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Ewcia ale u Ciebie piękna wiosna daleko do przodu niż u nas ,fajnie sobie obejrzeć
Masz piękniutkio jak zawsze
Ogród jak bombonierka

Twoja knautia ma już pewnie paczki ? Patrz i u swojej jednej zobaczyłam już pączka

U mnie też grzeje codziennie ,dziś do tego jeszcze bardzo wieje ,co jeszcze wysusza,eh... Podają burze ,ale coś mi się nie widzi ten deszcz na radarze jutro będzie trzeba znowu podlewać... Masakra, grzeje i susza jak latem

Bombonierkę w tym roku opanował czosnek główkowaty, inwazja. Już część usunęłam ale za mało. Mimo tego, że lubię naturalność, to jednak za dużo mi tych szczypiorków
Knautia tylko na niektórych stanowiskach zaczyna wytwarzać pączki. W cieniu jej się nie spieszy
Susza jest masakryczna, a to dopiero maj. Boję się, że latem połowa ogrodu uschnie. Podlewanie będzie na pewno zabronione.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:39, 14 maj 2022

Martka napisał(a)
Ewo, balsam lejesz na nasze dusze. Zielono, kolorowo, bujnie, ale że róże już w pąkach, kto to widział Ten może się cieszyć! Moje szanse na deszcz stopniały do 0%, lwie paszcze dopiero wykształciły jedną parę liści właściwych, tak że czekamy na rozwój wydarzeń Jak duże masz już pomidory, dumam, skoro tak wszystko przyspieszyło? Te pogodowe zawirowania są lekko niepokojące... Już nie dumam dalej, cieszmy się tym, co jest teraz. Pozdrawiam, Ewo!

Róże przez domem już zaczynają kwitnienie Pierwszy raz tak wcześnie.
U mnie zero szans na deszcz. Od poniedziałku mają być burze. Zoaczymy.
Moje pomidorki mają dopiero 20-30 cm. Nie są zbyt wielkie Taki ciepły maj im służy mimo to bardziej niż deszczowy
Pozdrawiam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:41, 14 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Ewuś, znów przyszłam z pytaniem Penstemon digitalis. Fajny? Wytrzymały? Do czego pasuje?

Fajny, wytrzymały, do wszystkiego Ja go mam z różami, trzcinnikiem, Digitalis i Anthryscus.
Tylko nie lubi mocnej suszy, normalną wytrzymuje
Anda 12:42, 14 maj 2022

Magara napisał(a)
Ewa, jak fajnie jest mieć taki mały ogródek i umieć go zagospodarować tak, że zawsze jest ciekawie i pięknie
P.S. Czy ja dobrze dojrzałam klona w doniczce???

Ja wolałabym jednak większy ogródek, ale cóż - lepszy rydz niż nic Dziękuję

Mam Aureum w donicy. A co?
Anda 12:44, 14 maj 2022

Agatorek napisał(a)

Śliczne fotki, już prawie lato u Ciebie

Ta szałwia to jest wieloletnia?
Bo kupiłam kilka „hot lips”, bardzo szybko rośnie i już mi się podoba (ale jeszcze u mnie nie kwitnie, chociaż pewnie już niedługo).

W sumie to jest lato. Kiedyś lato było właśnie takie, a nie te mordercze upały po 40ści stopni.
Ta szałwia jest w sumie jednoroczna, ale ma bardzo ciepłe i bardzo przepuszczalne stanowisko. Mam ją chyba od 5ciu lat. Co ważne, tnę ją dopiero jak już jest ciepło. W tym roku końcem kwietnia.
Anda 12:47, 14 maj 2022

Milka napisał(a)

Ewo wiosna, a właściwie lato. U nas +28 i wiatry, sucho, ciekawe ile roślin padnie, bo podlac wszystko się nie da.
Uwielbiam twój fenkuł, u mnie padł.
A doniczki w super kolorach i jak widzę klonika też w nich masz

Tak, już lato - takie lubię To późniejsze lato będzie dla mnie zbyt gorące.
Jak myślisz, co było przyczyną padnięcia Twego fenkułu?
Doniczki w tej szarości też mi się bardzo podobają. Pasują do desek tarasu. Klonik też tam pasuje
Wiolka5_7 13:09, 14 maj 2022

Anda napisał(a)

Bombonierkę w tym roku opanował czosnek główkowaty, inwazja. Już część usunęłam ale za mało. Mimo tego, że lubię naturalność, to jednak za dużo mi tych szczypiorków
Knautia tylko na niektórych stanowiskach zaczyna wytwarzać pączki. W cieniu jej się nie spieszy
Susza jest masakryczna, a to dopiero maj. Boję się, że latem połowa ogrodu uschnie. Podlewanie będzie na pewno zabronione.

Właśnie dziewczyny piszą , że tak się one panoszą. Ja je posadziłam w doniczkach, póki co spokój.

Moja knautia ma dużo słońca dlatego taka wyrywna

Tak susza straszna dla nas ogrodników i rolników. Ja też się boję co będzie latem u mnie często jest słabe ciśnienie wieczorem

Roocika 14:03, 14 maj 2022

Anda napisał(a)

Nie jestem pewna, czy u Ciebie przeżyłby zimę. On tak do -18 daje radę, w zależności od stanowiska. Zapytaj Kamilę - Kawa. Ona ma go już dłużej.

Dzięki, to chyba sobie dam spokój, bo jednak u nas zimne wiatry są i nawet jak przeżyje zimę to może nie przeżyć wiosny.
Rojodziejowa 14:24, 14 maj 2022

Anda napisał(a)

Fajny, wytrzymały, do wszystkiego Ja go mam z różami, trzcinnikiem, Digitalis i Anthryscus.
Tylko nie lubi mocnej suszy, normalną wytrzymuje

O i takie informacje lubię
Agatorek 20:05, 14 maj 2022

Anda napisał(a)

W sumie to jest lato. Kiedyś lato było właśnie takie, a nie te mordercze upały po 40ści stopni.
Ta szałwia jest w sumie jednoroczna, ale ma bardzo ciepłe i bardzo przepuszczalne stanowisko. Mam ją chyba od 5ciu lat. Co ważne, tnę ją dopiero jak już jest ciepło. W tym roku końcem kwietnia.

No właśnie tak mi się wydawało, ze jest jednoroczna. Zobaczymy, ile czasu będzie u mnie .