Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

SylwiaBe 18:54, 12 mar 2024

Angelika95 napisał(a)
Moja hortensjowa szkółka. Po 10 patyczków na słoik, nie za dużo? Reszta w rozsadniku wetknięta

Witam, oby tylko się ładnie ukorzenily, czego Ci życzę. Ja zawsze mam plan zrobić sztobry, ucinam, a potem gdzieś rzucam i finalnie o nich zapominam - a z tego, co wiem, to trzeba je od razu po ścięciu wsadzić do piasku... No może w następnym roku się uda
LIDKA 19:56, 12 mar 2024

Fajnie że popracowałaś. Wrzucaj foty. Na pamiątkę.
Gdzie będzie ta różanka?
Angelika95 20:16, 12 mar 2024

Lidka, tam gdzie kiedyś mówiłaś, że jest dziwny układ rabat przed warzywnikiem miałam miejsce i brak pomysłu i tam będę miała taki romantyczny zakątek. Pierwsze efekty w tym roku. Tam dałam lawendę, bo tak jak mówiłam na froncie nie podobała mi się, wyrzucić szkoda, a tam może być mam tam przy kratkach takie miejsce gdzie wsadzam rośliny na bukiety, mam tam goździki, dalie i różne inne, zwłaszcza takie, które ktoś mi da, a nie wiem co z tym zrobić

A różanka to będą róże, odętka, lawendy, stipy, szałwia i zobaczymy co się trafi. Nie duża, bo 6,5m×1,7m. I to jedyne takie miejsce bez dokładnego planu. Na takie chciejstwa wokół różanki mam ścieżki, więc będzie widoczna z każdej strony, wyobrażam to sobie tak, że będę paradować wśród kwiatów niczym nimfa

Aha no i udaje mi się coś zrobić tylko dlatego, że moje dziecię śpi w wózku. Myśli, że spacerujemy i śpi dwie godzinki, a ja latam i pracuję. Dziś wyjątkowo długo, bo najpierw 2h była z tatą, a potem 2h w wózku. Super dzień ogrodowy
LIDKA 20:50, 12 mar 2024

No to fajnie że tak śpi. Mój młodszy 7 miesięcy sie darł w niebogłosy. Non stop. Był duży i nienażarty. Przespał 1 noc jak dałam mu butelkę prawdziwego mleka od krowy. Lekarce sie dlugo nie przyznawałam jak i czym go karmię.

Ide szukać gdzie to dziwne miejsce skleroza albo peseloza mnie dopadła. Bo zapomniałam.
Angelika95 21:00, 12 mar 2024

Proszę Lidka, jakość słaba, ale widać.

Jakby teraz powiedziec lekarzowi, że dziecko karmione krowim mlekiem to dopiero by było

Angelika95 22:12, 12 mar 2024

1 - rabata długa, była zrobiona, ale jednak nie jest wymarzona i właśnie ją zmieniam
2 - różanka
3 - katalpowa
4 - pod oknem w jadalni
5 - pod oknem w kuchni
6 - grabowa x2, oddzielająca część ozdobną od gospodarczej
7 - rabata przy chodniku do domu, to samo co na froncie przy ogrodzeniu
8 - rabata po lewej
9 - rabata między podjazdem a chodnikiem

Wszystkie rabaty to cel na ten rok, oprócz 9.

Dużo wolnego miejsca za domem, ale tam będzie przedłużenie tarasu, basen, domek dla dziecka. To miejsce jeszcze bez dokładnego planu, bo realizacja raczej w następnym sezonie.
Angelika95 22:15, 12 mar 2024

Szkoda, że nie da się edytować pierwszego postu w wątku, byłoby łatwiej myślę, że teraz lepiej to widać niż na moich rysunkach na kartce w kratkę
LIDKA 22:42, 12 mar 2024

Juz nic nie powiem ....ale ta 2 taka mała wciśnięta miedzy 6 i 3 duże.

To róg rabat. Wzrok z tarasu będzie tam uciekał.

Mam taki róg na połączeniu rabat i nadal nie jestem zadowolona z niego. Może Tobie wyjdzie lepiej. Mój bedę dopracowywać kolejny sezon.

Trzymam kciuki.
MagdaLenka 22:44, 12 mar 2024

Angelika95 napisał(a)
wyobrażam to sobie tak, że będę paradować wśród kwiatów niczym nimfa

Też na początku tak sobie siebie wyobrażałam, ale póki co zamiast nimfy jest coś jakby leśny dziad - w łachmanach, gumiakach i uwalone błotem.
LIDKA 22:44, 12 mar 2024

Angelika95 napisał(a)

1 - rabata długa, była zrobiona, ale jednak nie jest wymarzona i właśnie ją zmieniam
2 - różanka
3 - katalpowa
4 - pod oknem w jadalni
5 - pod oknem w kuchni
6 - grabowa x2, oddzielająca część ozdobną od gospodarczej
7 - rabata przy chodniku do domu, to samo co na froncie przy ogrodzeniu
8 - rabata po lewej
9 - rabata między podjazdem a chodnikiem

Wszystkie rabaty to cel na ten rok, oprócz 9.

Dużo wolnego miejsca za domem, ale tam będzie przedłużenie tarasu, basen, domek dla dziecka. To miejsce jeszcze bez dokładnego planu, bo realizacja raczej w następnym sezonie.

Angela super to narysowane.