Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 20:42, 27 sie 2024

TAR napisał(a)
Aniu, moje anabelki tez przypalilo chociaz sa w polcieniu lub cieniu. Mam wrazenie ze nasze rosliny po prostu doznaly szoku. Caly czas chlodno i deszcze a ostatnie 2 tygodnie lampa. I dostaly w palnik.
Tez mam maczniaka na wielu bylinach i grzybkiem dostaly klony scietolistne. Tu przypuszczam ze bliskosc debow to powoduje.

Czyli jest nadzieja dla moich Anabelek
Grzyba mam na firletce. Coś jej ewidentnie nie pasuje. Pryskałam cały ogród na grzyba przy okazji oprysku na różach.
An_na 20:44, 27 sie 2024

Wafel napisał(a)
Aniu suuper jest i na wejściu masz tak pięknie, te trawy i hortensje...

Dziękuję Asiu
Lubię ten mój busz na wejściu. Myślę, że to magia kompostu sprawiła, że to wszystko jest takie bujne
An_na 20:45, 27 sie 2024

Chciałam Wam pokazać Hebe. Po zimie była taka sobie, podsypałam kompostem, zrobiłam oprysk na grzyba i teraz wygląda tak

Jestem z niej bardzo zadowolona. Oby tak dalej
An_na 21:00, 27 sie 2024

Pamiętacie Gienkę?
Taka była jak ją kupiłam w ubiegłym roku.

Trochę jej wycięłam tych cienkich gałązek i posadziłam.
Kwitła pięknie w tym roku dwa razy i teraz wygląda tak

Ma cztery pnie, a ja mam pomysł, żeby zostawić jej jeden, żeby była drzewem.
Czy to dobry pomysł?
Jesli ciąć to jak i kiedy? Nie chciałabym jej zabić.

Piąty z tyłu po lewej to palik.
Marcin89 21:02, 27 sie 2024

A nie szkoda zabrać jej objętości? Może zrobić z niej krzew-drzewko z wyżej osadzoną koroną?
An_na 21:10, 27 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
A nie szkoda zabrać jej objętości? Może zrobić z niej krzew-drzewko z wyżej osadzoną koroną?

No trochę szkoda, dlatego pytam o radę
Ale... myślę, że nawet jak jej zostawię jeden pień to i tak będzie gęsta. A chyba wolałabym jeden pień, żeby nie była szeroka, bo tam dość wąsko.
Marcin89 21:14, 27 sie 2024

Ania, to już Twój wybór, bo Twój ogród Ja na froncie też będę prowadził jeden pień z rozgałęzieniami wyżej. Bo miejsca nie ma
Judith 21:17, 27 sie 2024

Ania, a co powiesz na pomysł przesadzenia Gienki w miejsce, w którym będzie mogła rozwinąć skrzydła? Jest przepiękna w takiej krzaczastej formie .
An_na 21:42, 27 sie 2024

Judith napisał(a)
Ania, a co powiesz na pomysł przesadzenia Gienki w miejsce, w którym będzie mogła rozwinąć skrzydła? Jest przepiękna w takiej krzaczastej formie .

Widziałam wiedziałam, że padnie taki pomysł
sama się głowiłam gdzie by ją ulokować. I nie znalazłam miejsca. I tak będę przesadzać klona z frontu, żeby zrobić miejsce dla judaszowca. Też jeszcze nie wiem gdzie go dać. W donicy czeka Susan wykopana wiosną z zalanej rabaty. Też nie mam na nią pomysłu.

Gienka musi zostać tam gdzie jest, ale czy ją zostawić taką wielopniową, czy zostawić jeden pień? Nie wiem, nie upieram się przy żadnej opcji.
Dlatego pytam Jestem ciekawa opinii, argumentów.
A potem przemyślę i...zrobię jak mi w duszy zagra
Judith 21:58, 27 sie 2024

No to pytanie: jak może wyglądać magnolia o jednym pędzie? Chyba nie widziałam... Czy to w ogóle możliwe, żeby ją jako taka wąską roślinę utrzymać? Bo jeśli miałaby być szeroka na górze, to i tak mało na nią miejsca...

Mam dwie propozycje:
1. Nic nie robić, jak będzie jej ciasno zacząć przycinać (Wiola tak zrobiła ze swoją krzaczastą na froncie)
2. Nie szukać dla Gienki miejsca na istniejących rabatach, ale stworzyć nową - specjalnie dla niej .