Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 22:04, 22 kwi 2026

Basiu, pogodę mamy podobną
U mnie też słońce i zimny wiatr. Bardzo wysusza. Magnolia Genie w pąkach i myślę, że jeszcze tydzień lub dwa zanim zakwitnie.
Judaszowiec Eternal żyje ale tak jak u Tar trzeba się dobrze przyjrzeć pod słońce, żeby zobaczyć pączki.
Wszystko mocno opóźnione
Alija 22:26, 22 kwi 2026

An_na napisał(a)
W ubiegłym roku 17 kwietnia magnolia Genie już kwitła

A dziś wygląda tak

Rzeczywiście, patrząc na zdjęcia widać ogromną różnicę, coś się wiosna wyraźnie spóźniła w tym roku.
Joann 04:03, 26 kwi 2026

Moja Genie w zeszłym roku jakoś później zaczęła kwitnąć. Może one takie kaprysy mają czekaj cierpliwie
Joann 04:07, 26 kwi 2026

An_na napisał(a)
Ścięte trawy pocięłam rębakiem do gałęzi, nie zrobil sieczki tylko troche pociął, troche zmielił. Żal mi bylo tyle materiału oddać na bio. Wysypałam to na rabaty. Na to trochę kompostu, trochę kory i powinno byc dobrze. Muszę trochę rozluźnić tę moją glinę. Znów stała woda na rabatach ale wszystko żyje, moje rośliny juz sie chyba przyzwyczaiły do trudnych warunków. Jedyna strata to zmarznięte laurowiśnie. Obcięlismy i czekamy aż odrosną. Żal mi ich bardzo bo zasłaniały cześć roboczą ogrodu i wejście do blaszaka. A że zeszła z niego ciemna farba i znów straszy srebrem to żal podwójny

Moje laurowisnie też zmarzły, jutro jo obecne na krótko, bo straszą.
Z mojego blaszaka też schodzi farba, a ponoć dobra była. Też czeka mnie malowanie. Plot betonowy już odświeżyłam na czarno, plotek, teraz kolej na blaszak, słupki przy siatce, eh...robót nie ma końca.
Lidka ma rację, kora, dodatkowo piasek, powinien z czasem rozluźnić glebę.
An_na 10:32, 26 kwi 2026

Joann

4.07?? Dziewczyno :0

Czym będziesz malowała blaszak?
Jak go przygotujesz?

Joann 11:06, 26 kwi 2026

No nie mogłam spać, wiem
No właśnie szkoda mi lepszej farby skoro i tak odchodzi. Wyczyszczę szczotką drucianą i pomaluję zwykłą farbą z akszona. Zobaczymy, na jak długo starczy. Ja mam tylko 1/4 do pokrycia, bo reszty nie widać, także dużo nie ryzykuje.
polinka 18:13, 26 kwi 2026

An_na napisał(a)
Może wyjdzie im to na dobre
Opuchlaki je strasznie zmasakrowały. Teraz będą nówka finkiel nieśmigane

Na opuchlaki polecam gnojówkę z wrotyczu. Jeśli nie ma roślin w pobliżu to można lac bez rozcieńczenia. Jeśli są rośliny to co tydzień w rozcieńczeniu 1;9.
Ewa777 11:42, 27 kwi 2026

Moja Genie na takim samym etapie. Już nawet przyglądałam się czy wszystko z nią dobrze. Bardzo opóźniony jest rozwój roślin w tej wiosny.
An_na 16:12, 27 kwi 2026

polinka napisał(a)

Na opuchlaki polecam gnojówkę z wrotyczu. Jeśli nie ma roślin w pobliżu to można lac bez rozcieńczenia. Jeśli są rośliny to co tydzień w rozcieńczeniu 1;9.

Leję wrotycz rozcieńczony. Kupuję koncentrat. Jest trochę lepiej
An_na 16:14, 27 kwi 2026

Ewa777 napisał(a)
Moja Genie na takim samym etapie. Już nawet przyglądałam się czy wszystko z nią dobrze. Bardzo opóźniony jest rozwój roślin w tej wiosny.

Ja też już się niepokoiłam. Byłam dziś rano obejrzeć. Żyje i troszkę pąki spuchły. Będzie kwitła, tyle, że później