Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

edi75 13:51, 28 sie 2024

Ania mogłabyś mi z bliska pokazać Twoje donice ze styropianu
An_na 18:28, 28 sie 2024

TAR napisał(a)
Zdecydowanie wole magnolie w formie drzewa a nie krzaka. Mam Leonarda Messela. I poki byl malym zwartym krzakiem nie przeszkadzal mi wizualnie. Teraz sie rozrosl i mysle co zrobic, bo z czasem oszpeci rabate. Jak jest pusto i kwitnie jest ok. Ale jak sa juz liscie i inne krzaki sa zielone to wprowadza balagan. Mialam tez w poprzednim ogrodzie w formie krzaka magnolie Butterflies. Niby ladna ale zalowalam, ze od razu nie przycielam do jednego pnia. I tu w przypadku Gienki jestem za przycieciem i zostawieniem jednego pnia w formie przewodnika i rozgalezienie jej wyzej. Nie wiem kiedy sie przycina magnolie. W znajomym ogrodniczym widzialam takie prace w sierpniu. Kazde przyciecie bylo smarowane mascia. Magnolie zyly i mialy sie dobrze.

Kurczę, i znowu nie wiem co robić. Chciałabym i boję się
Dzięki za opinię
An_na 18:32, 28 sie 2024

Basieksp napisał(a)

Okrywasz na zimę? Ja miałam jeden ładny krzeczek, tak przez ładnych kilka lat ładnie rosło, aż jednej zimy przemarzło. I zastały raptem trzy gałązki, żałowałam, że go nie okrywałam. Tylko to moje to hebe tłustolistne, tak przynajmniej myślę, bo kupiłam jako nn dawno.

To była ich pierwsza zima. Niczym nie okrywałam.
Szkoda Twojego krzaczka, masz go jeszcze? Reanimujesz?
An_na 18:49, 28 sie 2024

Kordina napisał(a)
Ja będę przycinać moją magnolię, która rozrosła się bardzo i właśnie chcę ją prowadzić na kilka pni jako drzewko. Wklejałam kilka razy filmik Pana Taty, ale tu też umieszczę, ze względu na zainteresowanie tematem. Będę cięła jak temperatura spadnie

https://www.youtube.com/watch?v=7oAnfwtXv0U&list=PLvtdZzAq0ffOiifwe56yHcu_fRU7tdE8N&index=48

Ech... Pan Tata, aż się łezka w oku kręci.
To jego filmiki, między innymi były impulsem do mojego ogrodowania.

Myślisz, że nie jest już za późno na cięcie?
Może lepiej poczekać do wiosny i ciąć po kwitnieniu?
Na innym filmiku Pan Tata ciął w lipcu.
TAR 18:51, 28 sie 2024

Aniu. Wez pod uwage, ze to docelowo nie bedzie maly i waski krzaczek. Moja magnolka Butterflies miala 3 pedy. Po 4 latach obwod wynosil ok. 5 metrow. Jak ja sobie plulam w brode, ze nie cielam. Ale sprzedalam dom wiec jakby juz nie byl to moj problem.

Podobnie mialam wiosna jak zmasakrowalam w ten sposob rozgalezione heptakodium i dzis patrze, ze przewodnik super sie wytworzyl i na wysokosci 180 cm zaczal tworzyc zgrabna korone. Bedzie male sliczne drzewko. A bylby krzaczor bez ladu i skladu.

To Leonard, bede ciela, bo wielkolud po roku sie juz zrobil

I ciete heptakodium, wyjatkowo zgrabne bedzie

An_na 18:58, 28 sie 2024

edi75 napisał(a)
Ania mogłabyś mi z bliska pokazać Twoje donice ze styropianu

Edytko, na 61 stronie wątku jest filmik jak je zrobić i fotki jednej zrobionej wcześniej i zdjęcia z produkcji kolejnych.
Mogę Ci zrobić foty jak wyglądają teraz.
An_na 19:24, 28 sie 2024

TAR napisał(a)
Aniu. Wez pod uwage, ze to docelowo nie bedzie maly i waski krzaczek. Moja magnolka Butterflies miala 3 pedy. Po 4 latach obwod wynosil ok. 5 metrow. Jak ja sobie plulam w brode, ze nie cielam. Ale sprzedalam dom wiec jakby juz nie byl to moj problem.

Podobnie mialam wiosna jak zmasakrowalam w ten sposob rozgalezione heptakodium i dzis patrze, ze przewodnik super sie wytworzyl i na wysokosci 180 cm zaczal tworzyc zgrabna korone. Bedzie male sliczne drzewko. A bylby krzaczor bez ladu i skladu.

To Leonard, bede ciela, bo wielkolud po roku sie juz zrobil

I ciete heptakodium, wyjatkowo zgrabne bedzie

No właśnie takiego rozczochranego krzaka bym nie chciała mieć z Gienki.
Na razie jest ładna, ale urośnie i się rozkrzewi.

Chyba będzie amputacja.
edi75 19:32, 28 sie 2024

An_na napisał(a)

Edytko, na 61 stronie wątku jest filmik jak je zrobić i fotki jednej zrobionej wcześniej i zdjęcia z produkcji kolejnych.
Mogę Ci zrobić foty jak wyglądają teraz.

Idę zobaczyć
Pokaż je też teraz
An_na 20:59, 28 sie 2024

edi75 napisał(a)

Idę zobaczyć
Pokaż je też teraz

Jutro zrobię świeże fotki.
Asia Rojodziejowa też robiła. Malowała na ciemny kolor i super wyglądają.
ajka 22:03, 28 sie 2024

Ja bym się bała wyciąć aż trzy pędy magnolii. Ja swoją przycinam, ale delikatnie, po trochu.