Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

Magara 22:23, 27 sie 2024

O Gienkowych dylematach czytam Ja bym nie cięła Wiem, że Dziewczyny tną magnolie, ale mam wbite w głowę, że one za tym nie przepadają. Poza tym magnolie to kosmitki - przynajmniej dla mnie Rosną jak chcą, a jak już rosną to nie należy im przeszkadzać Ta Twoja pięknie się zapowiada, tyle nóżek, tyle nowych pędów - moc kwiatów w przyszłości
Rojodziejowa 23:01, 27 sie 2024

Nie amputuj jej nic. Ładna taka.
An_na 23:15, 27 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Nie amputuj jej nic. Ładna taka.

Rozbawiłaś mnie Asiu
Wyobraźnia podsunęła mi obraz Gienki w bandażach i o kulach

An_na 23:18, 27 sie 2024

Magara napisał(a)
O Gienkowych dylematach czytam Ja bym nie cięła Wiem, że Dziewczyny tną magnolie, ale mam wbite w głowę, że one za tym nie przepadają. Poza tym magnolie to kosmitki - przynajmniej dla mnie Rosną jak chcą, a jak już rosną to nie należy im przeszkadzać Ta Twoja pięknie się zapowiada, tyle nóżek, tyle nowych pędów - moc kwiatów w przyszłości

Głos rozsądku

Wychodzi na to, że pomysł z "amputacją" to zły pomysł.
An_na 23:20, 27 sie 2024

Judith napisał(a)
No to pytanie: jak może wyglądać magnolia o jednym pędzie? Chyba nie widziałam... Czy to w ogóle możliwe, żeby ją jako taka wąską roślinę utrzymać? Bo jeśli miałaby być szeroka na górze, to i tak mało na nią miejsca...

Mam dwie propozycje:
1. Nic nie robić, jak będzie jej ciasno zacząć przycinać (Wiola tak zrobiła ze swoją krzaczastą na froncie)
2. Nie szukać dla Gienki miejsca na istniejących rabatach, ale stworzyć nową - specjalnie dla niej .

Miejsca na nową rabatę brak.
Propozycja nr 1 wydaje się być rozsądną
Joann 23:58, 27 sie 2024

Ja mam gienkę na jednym pienku i wygląda nieźle. Ale Twoja bym zostawiła taka, bo zapowiada się ładne drzewko-krzew. Od dołu bym ją podkrzesywala i najwyżej bym ją czymś scisnela, żeby się nie rozlazła na boki.
An_na 07:13, 28 sie 2024

Joann napisał(a)
Ja mam gienkę na jednym pienku i wygląda nieźle. Ale Twoja bym zostawiła taka, bo zapowiada się ładne drzewko-krzew. Od dołu bym ją podkrzesywala i najwyżej bym ją czymś scisnela, żeby się nie rozlazła na boki.

Wstawisz fotę swojej Gienki?
TAR 09:41, 28 sie 2024

Zdecydowanie wole magnolie w formie drzewa a nie krzaka. Mam Leonarda Messela. I poki byl malym zwartym krzakiem nie przeszkadzal mi wizualnie. Teraz sie rozrosl i mysle co zrobic, bo z czasem oszpeci rabate. Jak jest pusto i kwitnie jest ok. Ale jak sa juz liscie i inne krzaki sa zielone to wprowadza balagan. Mialam tez w poprzednim ogrodzie w formie krzaka magnolie Butterflies. Niby ladna ale zalowalam, ze od razu nie przycielam do jednego pnia. I tu w przypadku Gienki jestem za przycieciem i zostawieniem jednego pnia w formie przewodnika i rozgalezienie jej wyzej. Nie wiem kiedy sie przycina magnolie. W znajomym ogrodniczym widzialam takie prace w sierpniu. Kazde przyciecie bylo smarowane mascia. Magnolie zyly i mialy sie dobrze.
Basieksp 09:57, 28 sie 2024

An_na napisał(a)
Chciałam Wam pokazać Hebe. Po zimie była taka sobie, podsypałam kompostem, zrobiłam oprysk na grzyba i teraz wygląda tak

Jestem z niej bardzo zadowolona. Oby tak dalej

Okrywasz na zimę? Ja miałam jeden ładny krzeczek, tak przez ładnych kilka lat ładnie rosło, aż jednej zimy przemarzło. I zastały raptem trzy gałązki, żałowałam, że go nie okrywałam. Tylko to moje to hebe tłustolistne, tak przynajmniej myślę, bo kupiłam jako nn dawno.
Kordina 12:15, 28 sie 2024

Ja będę przycinać moją magnolię, która rozrosła się bardzo i właśnie chcę ją prowadzić na kilka pni jako drzewko. Wklejałam kilka razy filmik Pana Taty, ale tu też umieszczę, ze względu na zainteresowanie tematem. Będę cięła jak temperatura spadnie

https://www.youtube.com/watch?v=7oAnfwtXv0U&list=PLvtdZzAq0ffOiifwe56yHcu_fRU7tdE8N&index=48