Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 20:43, 22 wrz 2024

TAR napisał(a)
Aniu, ladnie. Tarasiki intymnie drewniana scianka cieszy oko. Alez juz tam zaroslo.
I jestem pewna, ze Gienka przetrwa.
Trzy deby kulki sa cudne. Docelowo ladnie zaslonia

U mnie dzis wypadla jedna magnolia zezarta od korzenia przez karczownika.

Aniu :*

I pomyśleć, że drewniana ścianka to przypadek
Zaraz będzie miejscem porannych kawek. Jak się robi zimno to tam jest przytulnie, bezwietrznie. A jak jeszcze świeci jesienne lub zimowe słoneczko to już w ogóle bajka.

Dęby to moje oczko w głowie. Jeszcze jeden sezon i zaczną się zagęszczać. Na razie się ukorzeniają.

Szkoda Twojej magnolii
U mnie też karczownik ryje. Ciekawe ile zeżarł tulipanów.
Już sobie z Mambą przeprowadziłam rozmowę dyscyplinującą. Znosi ich z pola pełno, a w ogrodzie nie dopilnowała.
Judith 20:45, 22 wrz 2024

An_na napisał(a)

Judith,
to jest Oriental Dancer

Och, jaka wspaniała nazwa! Adekwatna zważywszy jego urodę
Właśnie namierzam bordowe/czerwone rozchodniki, bo moje Martony mnie okrutnie rozczarowały... Zamiast mieć bordowe liście, mają zielonożółte, fe!
An_na 20:46, 22 wrz 2024

Wafel napisał(a)
U mnie miałyby stanowić żywopłot, więc mogą się łączyć, ale faktycznie fajne takie oddzielone, smukłe, sztywno stojące. Bardzo fajny pokrój tych traw.

Ale wiesz, że one dość późno ruszają?
Jeśli na żywopłot, to faktycznie tak gęściej lepiej.
An_na 20:51, 22 wrz 2024

Judith napisał(a)

Och, jaka wspaniała nazwa! Adekwatna zważywszy jego urodę
Właśnie namierzam bordowe/czerwone rozchodniki, bo moje Martony mnie okrutnie rozczarowały... Zamiast mieć bordowe liście, mają zielonożółte, fe!

Nie wiem jak Matrony, ale ten zdecydowanie lepiej się wybarwia jak jest w pełnym słońcu. Jest soczyście bordowy

Chociaż... wczoraj jednego zabierałam z rabaty półkolistej, bo go trawa zeżarła. Ten na pewno miał mało słońca albo wcale i dramatu z kolorem nie było. Był trochę bledszy ale nadal bordowy. Na pewno nie zielonożółty i na pewno nie fe!
Judith 20:56, 22 wrz 2024

O! Dobrze wiedzieć, ze mniej słońca mu nie szkodzi na kolor! Gdyby jeszcze był nieco wyższy... Ale może na nowa półkolistą by się nadał..? A w miejsce Matron to chyba będzie Purple Emperor jednak... Albo inny, jeśli znajdę .
TAR 20:56, 22 wrz 2024

Wafel napisał(a)
Tarcia co za szkodnik, masakra!

Juz sie z nim rozprawilam kret tez tam rzadzil, tez sie z nim rozprawilam niemniej magnolii szkoda, wiosna posadzona, Soulangeana.
Judith 20:57, 22 wrz 2024

TAR napisał(a)

Juz sie z nim rozprawilam kret tez tam rzadzil, tez sie z nim rozprawilam niemniej magnolii szkoda, wiosna posadzona, Soulangeana.

Tarcia, a jak się rozprawiłaś z karczownikiem?
TAR 20:59, 22 wrz 2024

Judith napisał(a)
O! Dobrze wiedzieć, ze mniej słońca mu nie szkodzi na kolor! Gdyby jeszcze był nieco wyższy... Ale może na nowa półkolistą by się nadał..? A w miejsce Matron to chyba będzie Purple Emperor jednak... Albo inny, jeśli znajdę .

Cherry Truffle jest swietny i Strawberry and Cream. Oba mialam i ladnie rosly. Emperora tez, bardzo je lubie. I wlasnie rozmnazam.
TAR 21:01, 22 wrz 2024

Judith napisał(a)

Tarcia, a jak się rozprawiłaś z karczownikiem?

Zalozylam pulapki. W pierwszej nastepnego dnia po zalozeniu byl kret. A kilka dni pozniej w drugiej karczownik. Oba grasowaly na tej nowej duzej rabacie.
An_na 21:02, 22 wrz 2024

Judith napisał(a)

Aż poszłam go zmierzyć
Ten w donicy z kwiatkami ma prawie 40cm