Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 19:12, 17 mar 2023

Moje też niektóre mają miedziane gałązki na końcach. Uciełam i niżej są ładnie zielone, żywe
Wiolka5_7 19:14, 17 mar 2023

An_na napisał(a)

Cieszę się, że się nadadzą
Twoje są piękne ♥️ a 3 lata szybko miną

Baccata są super!
Tak moje już piękne ,ale jak sadziłam to nie były.Wykupiłam w szkółce wszystkie bidoki i odżyły jak się nimi zaopiekowałam

Tak 3 lata szybko miną

Piękna Gienka,nawet będzie miała 1 kwiat
Wiolka5_7 19:18, 17 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Bo są miedziane Co prawda nie lecą im igły, ale kolor jest niecisowy

Miedziane są często po zimie przez mroźny wiatr będą prawdopodobnie żyć zostaw na obserwację
An_na 19:45, 17 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Baccata są super!
Tak moje już piękne ,ale jak sadziłam to nie były.Wykupiłam w szkółce wszystkie bidoki i odżyły jak się nimi zaopiekowałam

Tak 3 lata szybko miną

Piękna Gienka,nawet będzie miała 1 kwiat

Wiola, napisz jak się zaopiekowałaś? Też chcę się dobrze opiekować

A Gienka ma całe trzy pąki tylko zdjęcie kiepsko zrobiłam i nie widać. Jutro ją posadzę bo przez najbliższe dwa tygodnie nie zapowiadają nocnych przymrozków.
Potem pogoda długoterminowa pokazuje do -2 w nocy. Ale przecież nie będę Gienki tak długo trzymała w garażu.
Mam nadzieję, że będzie z nią wszystko ok.
Jedną magnolię już zabiłam, ale to było dawno i jeszcze pojęcia nie miałam co i jak. Teraz mam wiedzę... teoretyczną
a praktyki w trakcie
Wiolka5_7 19:57, 17 mar 2023

An_na napisał(a)

Wiola, napisz jak się zaopiekowałaś? Też chcę się dobrze opiekować

A Gienka ma całe trzy pąki tylko zdjęcie kiepsko zrobiłam i nie widać. Jutro ją posadzę bo przez najbliższe dwa tygodnie nie zapowiadają nocnych przymrozków.
Potem pogoda długoterminowa pokazuje do -2 w nocy. Ale przecież nie będę Gienki tak długo trzymała w garażu.
Mam nadzieję, że będzie z nią wszystko ok.
Jedną magnolię już zabiłam, ale to było dawno i jeszcze pojęcia nie miałam co i jak. Teraz mam wiedzę... teoretyczną
a praktyki w trakcie

Ja szykowałam rabatę pod cisy i inne rośliny całościowo. Rozłożyłam na niej kompost, obornik koński i mączkę bazaltową i wszystko przekopałam widłami.
W pierwszym roku pilnowałam podlewania.
Potem już nie wymagają tyle wody jak się ukorzenią.
Teraz tylko tnę regularnie, zagęsciły pięknie
ewsyg 20:12, 17 mar 2023

Ania, wsadź te róże do ziemi i zrób im kopczyki z kory. Kora jest najlepsza, bo nie ważne kiedy je rozgarniesz. Róże mają dostęp powietrza, a ono jest dobrym izolatorem ciepła. Jak zrobisz im kopczyki z ziemi, to musisz je w odpowiednim czasie rozgarnąć. Lepiej niech się już ukorzeniają w glebie. Ja jak sadzę nowe rośliny to podlewam je Rosahumusem, on jest dobrym ukorzeniaczem. powodzenia.
An_na 20:28, 17 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja szykowałam rabatę pod cisy i inne rośliny całościowo. Rozłożyłam na niej kompost, obornik koński i mączkę bazaltową i wszystko przekopałam widłami.
W pierwszym roku pilnowałam podlewania.
Potem już nie wymagają tyle wody jak się ukorzenią.
Teraz tylko tnę regularnie, zagęsciły pięknie

Zrobiłam tak jak Ty, tylko zamiast obornika końskiego dałam przekompostowany krówkowy

An_na 20:32, 17 mar 2023

ewsyg napisał(a)
Ania, wsadź te róże do ziemi i zrób im kopczyki z kory. Kora jest najlepsza, bo nie ważne kiedy je rozgarniesz. Róże mają dostęp powietrza, a ono jest dobrym izolatorem ciepła. Jak zrobisz im kopczyki z ziemi, to musisz je w odpowiednim czasie rozgarnąć. Lepiej niech się już ukorzeniają w glebie. Ja jak sadzę nowe rośliny to podlewam je Rosahumusem, on jest dobrym ukorzeniaczem. powodzenia.

Dziękuję Ewuniu, ciągle się uczę i takie porady są bezcenne
Lecę szukać Rosahumusu
Wiolka5_7 20:43, 17 mar 2023

An_na napisał(a)

Zrobiłam tak jak Ty, tylko zamiast obornika końskiego dałam przekompostowany krówkowy

Super!
Krówkowy też bardzo dobry
anuska2507 20:45, 17 mar 2023

An_na napisał(a)
Przyjechały dziś kolejne ciski
Dwa po lewej z wczoraj i dwa po prawej z dziś.
Cena tych po prawej 2x taka jak tych po lewej.
Aż takiej różnicy nie ma. Kolejne kupię tam gdzie te po lewej

Czy któreś z tych cisów są ze źródła, które kiedyś ci podesłałam? Czy jeszcze gdzieś indziej kupiłaś?
Podeślesz namiar na te tańsze?

PS: ja pod cisy dawałam jeszcze dolomit i do dołka garść superfosfatu. Ważne, żeby nie posadzić ich zbyt głęboko. A przy podlewaniu pilnować zasady "rzadziej, ale więcej", czyli np. 10 litrów co tydzień pod jeden krzak.