Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 08:45, 03 maj 2023

Magara napisał(a)
U mnie też większość stip umarła - winię za to mokrą zimę i duże ilości zalegającego śniegu, przynajmniej w niektórych miejscach. Na stanowiskach pod drzewami dziś znalazłam parę sadzonek, które wyglądają tak jak opisujesz - kilka niteczek. Sama się zastanawiam czy stipa będzie u mnie jeszcze rosła czy nie Na chwilę obecną mam pomysł taki, żeby wysiewać trochę co roku i mieć zawsze świeżą dostawę

U mnie też było mokro i pewnie tak jak piszesz, to było przyczyną. Mam podejrzenie, że pampasówki też umarły z tego powodu (tu emotka płaczu) przetrwały 2 zimy, a ta je pokonała
O stipę jeszcze zawalczę, będę wysiewać. Pampasówki zastąpię miskantem memory
An_na 08:59, 03 maj 2023

ajka napisał(a)
U mnie też dwie stipy wypadły. Ale za to 4 piękne. Może podzielę ?

Cieszę się Aniu, że u Ciebie stipa daje radę Jaką masz glebę? Przygotowałaś jej jakoś stanowisko?
Jak fajne kępki to dziel, w ubieglym roku dzieliłam sadzonki po kupieniu. Ładnie się rozrosły i pięknie wyglądały z lawendą i jezowką Cherry Fluff (ta u mnie przeżyła yupii)

Jak sobie przypomniałam jak to wygladało to już wiem, że domieszam więcej piasku na rabatę i kupię stipe. Chcę powtórzyć ten efekt i cieszyć oko

Czy oprócz piasku wymieszać z glebą coś jeszcze?
Dolomit? Jeśli tak to ile?
U mnie gleba kwaśna, na lawendowej sypnełam trochę dolomitu wiosną, ale może za mało?
ajka 18:32, 03 maj 2023

Ja mam żyzną i ciężką glebę. Dosypywałam piasku, nic więcej. Tak myślę, że je sobie podzielę, w sprzedaży to takie wąskie snopki sprzedają, że lepsze sobie sadzonki zrobię
An_na 20:49, 03 maj 2023

ajka napisał(a)
Ja mam żyzną i ciężką glebę. Dosypywałam piasku, nic więcej. Tak myślę, że je sobie podzielę, w sprzedaży to takie wąskie snopki sprzedają, że lepsze sobie sadzonki zrobię

Pewnie dziel, będziesz miała własne, piękne sadzonki i kasa zostanie na inne chciejstwa
An_na 20:57, 03 maj 2023

Kupiłam jesienią pospolitego klona globosum szczepionego na pniu. Dodam, że stacjonarnie, w szkółce. Był listopad, liści na klonie było kilka i już uschnięte.

Tak wygląda mój klon teraz. Ładny i chyba nie jest pospolity.
Proszę o identyfikację.

Tak wygląda w słońcu

Judith 21:43, 03 maj 2023

Klon Globosum jest zdecydowanie zielony. W początkowej fazie liście są żółtawe, ale z pewnością nie czerwonawe.
Ten Twój to może być (ale tylko może ) Crimson Centry.
anuska2507 22:33, 03 maj 2023

Ile zabawy z kupna "keczupu"

Ja obstawiam klon Brilliantissimum
An_na 10:38, 04 maj 2023

Judith napisał(a)
Klon Globosum jest zdecydowanie zielony. W początkowej fazie liście są żółtawe, ale z pewnością nie czerwonawe.
Ten Twój to może być (ale tylko może ) Crimson Centry.

Crimson chyba ma ciemniejszą barwę, ten mój ma żołto- różowo- łososiowe liście
W sumie to nawet ciekawie wygląda. I co teraz? Chciałam globosum, ale ten też mi się podoba

An_na 10:42, 04 maj 2023

anuska2507 napisał(a)
Ile zabawy z kupna "keczupu"

Ja obstawiam klon Brilliantissimum

Lubię kupować taki "ketchup"

Patrzę w necie na klona Brilliantissimum, bardzo podobny. Może to faktycznie on.

Na razie go zostawię w tym miejscu. Jak się przyzwyczaję to zostanie docelowo.
Jeśli będzie mnie ten kolor drażnił na wejściu to zamienię na prawdziwego globosum.
Judith 11:00, 04 maj 2023

An_na napisał(a)

Crimson chyba ma ciemniejszą barwę, ten mój ma żołto- różowo- łososiowe liście
W sumie to nawet ciekawie wygląda. I co teraz? Chciałam globosum, ale ten też mi się podoba

Ja kilka lat temu kupowałam 3 klony Globosum w jednym CO. I dwa z nich mają początkowo liście limonkowe, potem jasnozielone, a jeden ma liście ciemnozielone . Rosną obok siebie .