Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

anuska2507 11:09, 04 maj 2023

Jeśli to Brilliantissimum, to w sezonie trochę zzielenieje być może dlatego właśnie został pomylony z Globosum.
An_na 18:30, 04 maj 2023

Judith napisał(a)

Ja kilka lat temu kupowałam 3 klony Globosum w jednym CO. I dwa z nich mają początkowo liście limonkowe, potem jasnozielone, a jeden ma liście ciemnozielone . Rosną obok siebie .

Nie drażni Cię to, że są różne?
Ja chcę przy tarasie 3 jednakowe drzewa. Chyba kupię w szkółce latem, żeby mieć pewność, że kupuję to samo, zadołuję w donicach i posadzę jesienią.
Myślałam, że jak kupuję w szkółce to nie będzie pomyłki. O naiwna ja
An_na 18:31, 04 maj 2023

anuska2507 napisał(a)
Jeśli to Brilliantissimum, to w sezonie trochę zzielenieje być może dlatego właśnie został pomylony z Globosum.

No, jak zzielenieje to może go zostawię
TAR 19:16, 04 maj 2023

Mam klona Brilantisimum. Zrobie ci zdjecie i sobie porownasz. Te zdjecia masz robione pod swiatlo i ciezko mi powiedziec czy to na pewno on. W trojmiejskich szkolkach to rarytas.
W twoim nie do konca mi pasuje kolor i ksztalt lisci do Brillantisimum. Ale to moze kwestia zdjecia
TAR 19:25, 04 maj 2023

Mi on bardziej podobny sie zdaje do klona jawora Puget pink. Liscie sa bardziej powycinane i kolor pasuje. Brilliant ma bardziej zaokraglone wcinki. Jak to on to zazdroszcze. Posadz w innym miejscu i dokup zielonego
Judith 19:32, 04 maj 2023

An_na napisał(a)

Nie drażni Cię to, że są różne?
Ja chcę przy tarasie 3 jednakowe drzewa. Chyba kupię w szkółce latem, żeby mieć pewność, że kupuję to samo, zadołuję w donicach i posadzę jesienią.
Myślałam, że jak kupuję w szkółce to nie będzie pomyłki. O naiwna ja

Nie drażni . Ja mam dużo luzu . Przeszłam przemianę od umiłowania totalnego uporządkowania do drobnego bałaganu .
No i te klony nie są w szpalerze, a w narożniku .
Wrzucę u mnie, możesz zobaczyć
An_na 20:29, 04 maj 2023

TAR napisał(a)
Mi on bardziej podobny sie zdaje do klona jawora Puget pink. Liscie sa bardziej powycinane i kolor pasuje. Brilliant ma bardziej zaokraglone wcinki. Jak to on to zazdroszcze. Posadz w innym miejscu i dokup zielonego

Robi się coraz ciekawiej
Lubię zagadki
Urwałam mu gałązkę, może będzie łatwiej zidentyfikować.
Zdjęcia z bliska

An_na 20:43, 04 maj 2023

Judith napisał(a)

Nie drażni . Ja mam dużo luzu . Przeszłam przemianę od umiłowania totalnego uporządkowania do drobnego bałaganu .
No i te klony nie są w szpalerze, a w narożniku .
Wrzucę u mnie, możesz zobaczyć

Dziękuję, byłam, widziałam

Przemiana jeszcze przede mną... albo już w trakcie, bo okazuje się, że rośliny nie chcą rosnąć całkiem tak, jak ja bym chciała albo nie są tymi, które kupiłam
An_na 20:44, 04 maj 2023

TAR napisał(a)
Mam klona Brilantisimum. Zrobie ci zdjecie i sobie porownasz. Te zdjecia masz robione pod swiatlo i ciezko mi powiedziec czy to na pewno on. W trojmiejskich szkolkach to rarytas.
W twoim nie do konca mi pasuje kolor i ksztalt lisci do Brillantisimum. Ale to moze kwestia zdjecia

Najlepiej będzie jak przyjedziesz i zobaczysz na żywo
LIDKA 21:40, 04 maj 2023

Klon Crimson to nie jest. Mam 3 i są wyraźnie bordowe.

Tak czy siak jest ładny.