Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

ajka 21:58, 07 maj 2023

Bardzo lubię pola rzepaku. U nas sporo w okolicy.

Co do klona: mam u siebie kilka. Posprawdzam u siebie jutro liście i dam znać czy coś pasuje do twojego

Edit: a co do pomyłek w szkółkach, to niestety też się zdarzają. Ja kupowałam u siebie derenie elegantissima, by zrobić szpaler (5szt) i 2 okazały się innego gatunku. Teraz te dwie dokupywane sztuki wciąż się różnią, bo są dużo mniejsze i też mnie to denerwuje niestety.
An_na 19:47, 09 maj 2023

Kordina napisał(a)
Ostnicę wysiewałam sama z nasionek, ale jest trudna do samodzielnego siewu, więcej nie będę. chociaż zeszłoroczne w glebie coś tam puszczają, może się uda?

Jest niewielka nadzieja, że coś się zaszieje z tymi, które spisałam na straty. Lekko się zazieleniło
An_na 19:50, 09 maj 2023

ajka napisał(a)
Bardzo lubię pola rzepaku. U nas sporo w okolicy.

Co do klona: mam u siebie kilka. Posprawdzam u siebie jutro liście i dam znać czy coś pasuje do twojego

Edit: a co do pomyłek w szkółkach, to niestety też się zdarzają. Ja kupowałam u siebie derenie elegantissima, by zrobić szpaler (5szt) i 2 okazały się innego gatunku. Teraz te dwie dokupywane sztuki wciąż się różnią, bo są dużo mniejsze i też mnie to denerwuje niestety.

Już się z tym moim oswoiłam. Obserwuję go, może zrobi się zielony. A jak nie, to jeszcze nie wiem co z nim będzie. Albo pójdzie na tyły albo nie. Wszystko zależy co pokaże w sezonie

Jakbym miała kilka w szpalerze i jeden byłby inny to nie wiem, czy bym zdzierżyła
An_na 19:54, 09 maj 2023

Naszło mnie na donice styropianowe
Działam

Patrycja_KG_Lu 20:32, 09 maj 2023

Powodzenia. Chwal się etapami pracy przy donicach. Będziemy się od Ciebie uczyć.
Kordina 21:38, 09 maj 2023

Ania, sama kleisz te donice styropianowe?
An_na 21:43, 09 maj 2023

Patrycja
Dzięki będzie relacja na bieżąco, tylko powoli mi to będzie szło, bo po pracy mało czasu.

Bożenko
Tak, dłubię sama
Dwa lata temu jedną zrobiłam na próbę. Bardzo dobrze się spisuje, nic się z nią nie dzieje i rośliny mają się dobrze.
Teraz robię dwie
An_na 21:46, 09 maj 2023

Dziś wzmocniłam narożniki tylko w jednej, na drugą nie wystarczyło czasu

Patrycja_KG_Lu 22:35, 09 maj 2023

Poprosimy więcej szczegółów.
1. Na co łączysz styropiany ze sobą (poprzednie zdjęcie)? Jaka grubość styropianu? Czy robisz dno?
2. Czym wzmacniasz? Siatka jakaś? Narożniki jak przy tynkach w domu? To szare to cement? Zaprawa murarska?
An_na 08:14, 10 maj 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Poprosimy więcej szczegółów.
1. Na co łączysz styropiany ze sobą (poprzednie zdjęcie)? Jaka grubość styropianu? Czy robisz dno?
2. Czym wzmacniasz? Siatka jakaś? Narożniki jak przy tynkach w domu? To szare to cement? Zaprawa murarska?

Zestaw jak do ocieplenia domu
Styropian twardy, podłogowy styrodur, 5 cm gruby
Sklejam pianką montażową.
Robię dno z dziurkami, żeby woda mogła odpływać.
Wszystkie narożniki wzmocnione narożnikiem z siatką. Na ścianki sama siatka.
To szare to klej do styropianu, potem będzie grunt i farba fasadowa. Można też położyć tynk jak na domu.
Jeśli chcesz to wyślę Ci filmik YouTube na priv