Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

TAR 21:50, 04 maj 2023

i na pewno nie jest to Brilliantisimum
Aniu chetnie bym przyjechala ale jestem w takim niedoczasie, ze nie wyrabiam. Moze w nastepnym tygodniu. A jutro pokaze Brillianta.

Mnie sie wydaje ze to jakis wyrodzony odmianowy z pospolitego. Blaszka lisciowa typowa dla zwyklego klona zielonego ale kolor myli. Tak czy inaczej masz unikata
An_na 22:02, 04 maj 2023

LIDKA napisał(a)
Klon Crimson to nie jest. Mam 3 i są wyraźnie bordowe.

Tak czy siak jest ładny.

Dziękuję Lidka
Też mi się podoba, ale jestem ciekawa jaka to odmiana.
Tak po prostu, lubię wiedzieć
An_na 22:08, 04 maj 2023

TAR napisał(a)
i na pewno nie jest to Brilliantisimum
Aniu chetnie bym przyjechala ale jestem w takim niedoczasie, ze nie wyrabiam. Moze w nastepnym tygodniu. A jutro pokaze Brillianta.

Mnie sie wydaje ze to jakis wyrodzony odmianowy z pospolitego. Blaszka lisciowa typowa dla zwyklego klona zielonego ale kolor myli. Tak czy inaczej masz unikata

Będzie mój własny, prywatny odmiana Księżycowa

Jak tylko będziesz miała czas i ochotę, zapraszam
Judith 12:02, 06 maj 2023

Aniu, mam njusa w sprawie Globosum - wpadnij zobaczyć zdjęcia .
An_na 14:26, 06 maj 2023

Judith napisał(a)
Aniu, mam njusa w sprawie Globosum - wpadnij zobaczyć zdjęcia .

Byłam

Jak na niego patrzę, to mi się nawet podoba, ale jakby był później jednak zielony to byłoby miło
An_na 14:49, 06 maj 2023

Pokażę Wam mój widok z okna kuchennego.
Uwielbiam jak Pan rolnik sieje rzepak po drugiej stronie drogi

Kordina 16:50, 06 maj 2023

Świetny widok, zasłoneczniło Ci się
Agatorek 07:24, 07 maj 2023

An_na napisał(a)

Nie drażni Cię to, że są różne?
Ja chcę przy tarasie 3 jednakowe drzewa. Chyba kupię w szkółce latem, żeby mieć pewność, że kupuję to samo, zadołuję w donicach i posadzę jesienią.
Myślałam, że jak kupuję w szkółce to nie będzie pomyłki. O naiwna ja

Hahaha .

Mam 7 klonów crimson sentry w szpalerze (kupowane jako duże egzemplarze). 6 szt z jednej szkółki, 1 szt z innej. Tą jedną sztukę sadziłam jako pierwszą, ale później się okazało, że będzie druga w kolejności.
Wiosną ma lekko inny kolor od innych (trudno określić jaki), później się dopasowuje.
Kiedyś by mi to przeszkadzało

Edit: widok z kuchni świetny
An_na 16:00, 07 maj 2023

Powoli oswajam się z myślą, że nie będzie od linijki i idealnie jak sobie wymyśliłam.
I coraz mniej mnie to irytuje ale do spokojnego podejścia do tego, że w szkółkach nie wiedzą co sprzedają, jeszcze mi trochę brakuje. Pewnie kiedyś przywyknę, ale to jeszcze nie ten czas

Tymczasem cieszę się, że w ogrodzie wszystko rośnie, puchnie i robi się zielono i soczyście.
Deszczu tylko potrzeba, bardzo potrzeba, bo sucho okropnie. Wiatry nie pomagają. Wieje i słońce świeci.
Dziś nawet na leżaku odpoczywałam Kości wygrzałam. Teraz idę sadzić ostnicę. Kupiłam 3 szt. posadzę na lawendowej. A tym zeszłorocznym bidokom dam jeszcze szansę, bo widzę, że jakby leciutko się zagęszczają. Albo widzę co chcę zobaczyć

Kordina 21:46, 07 maj 2023

Ostnicę wysiewałam sama z nasionek, ale jest trudna do samodzielnego siewu, więcej nie będę. chociaż zeszłoroczne w glebie coś tam puszczają, może się uda?