Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

NowaKiKi 07:23, 15 maj 2023

Donice sa ekstra!!!! Ja planowalam robic donice w przyszlym roku jak juz bede miec pergole nad tarasem to wtedy dobiore rozmiary jakie beda mi pasowac. Chociaz na przod domu tez by sie przydała
An_na 20:20, 15 maj 2023

ajka napisał(a)
A rozważałaś bambusy?

Bambusy w moim odczuciu są trochę trawiaste, a ja chciałam inna fakturę niż trawa pampasowa.
Ale dzięki za pomysł, pooglądałam je w necie i podobają mi się
An_na 20:22, 15 maj 2023

Kordina napisał(a)
W zeszłym roku zakupiłam kolumnowe drzewka owocowe do posadzenia w donicach, są to:
Wiśnia Kolumnowa Groniasta
czereśnia kolumnowa Sam
śliwa renkloda Alyhana
brzosywinia revita
Brzoskwinia Big Honey kolumnowa
Morela z Białorusi kolumnowa VELVET
Wszystkie ładnie przetrwały zimę poza wiśnią, która miała być do -30°C

Może którąś z brzoskwiń?

Nawet jeśli nie tam, to gdzieś na pewno upchnę owocowe drzewko lub dwa. Dla Ema, bo chciałby bardzo.
Dziękuję za nazwy odmian kolumnowych
An_na 20:42, 15 maj 2023

NowaKiKi napisał(a)
Donice sa ekstra!!!! Ja planowalam robic donice w przyszlym roku jak juz bede miec pergole nad tarasem to wtedy dobiore rozmiary jakie beda mi pasowac. Chociaz na przod domu tez by sie przydała

Dziękuję też mi się podobają

Na tarasie też mają być, ale tak jak u Ciebie- najpierw pergola, a potem się zobaczy co i jak
An_na 20:57, 15 maj 2023

Czytałam o Amanogawie.
Szczepiona, kolumnowa. Wujek Google mówi, że nadaje się do donicy na taras. Lubi słońce.

Dzwoniłam do ogrodniczego, Pani potwierdziła ale... za dwa, trzy lata trzeba będzie ją przesadzić do większej donicy.

Mogę przesadzić. Zrobię sobie większą donicę nabieram wprawy w produkcji

Co myślicie? Sadzić? Czy szkoda drzewa?
Hmm... może zaryzykuję. Najwyżej przesadzę do gruntu.
anuska2507 08:38, 16 maj 2023

An_na napisał(a)

Dziękuję za nazwy odmian kolumnowych

Odmiany podane przez Kordinę, przynajmniej w przypadku wiśni, czereśni i śliwy, to nie są odmiany typowo kolumnowe. Podejrzewam, że ich pokrój zależy od podkładki, na jakiej zostały zaszczepione. Jeśli znajdziesz je w szkółce bez informacji, że są karłowe lub kolumnowe, to prawdopodobnie kupisz zwykłe, silnie lub umiarkowanie silnie rosnące drzewko.
Judith 09:21, 16 maj 2023

An_na napisał(a)
Czytałam o Amanogawie.
Szczepiona, kolumnowa. Wujek Google mówi, że nadaje się do donicy na taras. Lubi słońce.

Dzwoniłam do ogrodniczego, Pani potwierdziła ale... za dwa, trzy lata trzeba będzie ją przesadzić do większej donicy.

Mogę przesadzić. Zrobię sobie większą donicę nabieram wprawy w produkcji

Co myślicie? Sadzić? Czy szkoda drzewa?
Hmm... może zaryzykuję. Najwyżej przesadzę do gruntu.

No i sama znalazłaś rozwiązanie . Sadzić zatem .
Kordina 09:33, 16 maj 2023

anuska2507 napisał(a)

Odmiany podane przez Kordinę, przynajmniej w przypadku wiśni, czereśni i śliwy, to nie są odmiany typowo kolumnowe. Podejrzewam, że ich pokrój zależy od podkładki, na jakiej zostały zaszczepione. Jeśli znajdziesz je w szkółce bez informacji, że są karłowe lub kolumnowe, to prawdopodobnie kupisz zwykłe, silnie lub umiarkowanie silnie rosnące drzewko.

kupowałam na Allegro, można wpisać nazwę i o niej poczytać, mnie interesowały niewysokie drzewa, bo musiałam ściąć 5 wysokich sosen, z 15-20 m, które na mojej wąskiej i małej działce nie miały racji bytu. Tak jeśli chcesz niskie muszą mieć koniecznie nazwę kolumnowa, ale to zaznaczyłam
DariaB 11:17, 16 maj 2023

Świetnie wyszły Ci te donice. Odnośnie Amonogawy, kiedyś myślałam, że to fajne drzewo do małych ogrodów aż w niedzielę zobaczyłam już taki dojrzały egzemplarz, pewnie miał sporo lat bo przerosła piętrowy dom ale faktycznie to piękne drzewo jest i nawet gdyby kilka lat miała Cię cieszyć w donicy to chyba warto!
Martka 21:54, 19 maj 2023

Donice rewelacja!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies