Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 07:22, 29 cze 2023

ajka napisał(a)
U nas od dwóch dni, zimno, wieje i pada. Od jutra na szczęście ma wrócić słoneczko.

U nas już znowu cieplutko, roślinki szczęśliwe
Patrzyłam na Twoje fotki, pięknie jest. Czytałam posty jak Toszka pisała u Ciebie o przygotowaniu gleby i miałam mieszane uczucia, że jej nie słuchasz. Ale wydaje mi się, że masz tak dobrą glebę, że i bez uzdatniania wszystko rośnie.
U mnie trzeba było poprawiać i wielokrotnie korzystałam z jej rad pisanych u innych.
Opłaciło się. Tak, że to chyba wszystko zależy jaką ziemia jest w danym ogrodzie.
Faktycznie Toszka pisze krótko i treściwie, różnie to można odbierać
ajka 10:48, 29 cze 2023

An_na napisał(a)

U nas już znowu cieplutko, roślinki szczęśliwe
Patrzyłam na Twoje fotki, pięknie jest. Czytałam posty jak Toszka pisała u Ciebie o przygotowaniu gleby i miałam mieszane uczucia, że jej nie słuchasz. Ale wydaje mi się, że masz tak dobrą glebę, że i bez uzdatniania wszystko rośnie.
U mnie trzeba było poprawiać i wielokrotnie korzystałam z jej rad pisanych u innych.
Opłaciło się. Tak, że to chyba wszystko zależy jaką ziemia jest w danym ogrodzie.
Faktycznie Toszka pisze krótko i treściwie, różnie to można odbierać

U nas czarnoziem, wszędzie pola rolników dookoła. W sumie u mnie tak naprawdę wystarczyło tylko rozsypanie piasku i wymieszanie z ziemią, by zrobiła się trochę luźniejsza. A tak to faktycznie praktycznie wszystko samo rośnie. Mączką bazaltową jeszcze wszystko zaprawiałam przed sadzeniem i tyle. Teściowa ogrodniczka, też mówiła, by od razu wszystko sadzić, bo w takiej ziemi, na pewno wszystko urośnie. Męczyło mnie to błoto dookoła domu i chciałam mieć wszystko na już. Tylko pod kwasoluby wiadomo, trzeba dobrze przygotować ziemię. A ja głupia od razu za rododendrony się brałam, ale chyba dużo ludzi robi ten błąd.
TAR 13:01, 29 cze 2023

ajka napisał(a)

A ja głupia od razu za rododendrony się brałam, ale chyba dużo ludzi robi ten błąd.

i klony palmowe - nie ty jedna ja tez przy pierwszym ogrodzie tak zrobilam, wszystko padlo i na dlugi czas zrazilam sie do klonow ale teraz je kocham, bo juz wiem jak prowadzic, jak dobre miejsce przygotowac, czego potrzebuja, moze w koncu dojrzeje tez i do rododendronow
ajka 14:11, 29 cze 2023

TAR napisał(a)

i klony palmowe - nie ty jedna ja tez przy pierwszym ogrodzie tak zrobilam, wszystko padlo i na dlugi czas zrazilam sie do klonow ale teraz je kocham, bo juz wiem jak prowadzic, jak dobre miejsce przygotowac, czego potrzebuja, moze w koncu dojrzeje tez i do rododendronow

Dokładnie, niestety klony palmowe potrzebują odpowiedniego stanowiska i nie w każdym miejscu udaje mi się je utrzymać (jeden już mi umarł, a drugi przymarzł w połowie). Ale najważniejsze, że wiemy gdzie popełnialiśmy błędy. U mnie akurat te najstarsze wciąż żyją Nawet ten co dostał kopa za płot, wrócił z powrotem i ładnie przyrasta w tym roku.
An_na 15:03, 29 cze 2023

Mam klona palmowego, maluszka z biedronki, posadziłam w donicy, przestawiam z miejsca na miejsce i obserwuję gdzie mu lepiej. Na zimę zabiorę do garażu. Jak zmężnieje, pójdzie do gruntu.
Mam też dwa rododendrony. Czytam co lubią,podglądam wpisy na forum, uczę się i próbuję. To właśnie w ogrodowaniu lubię. Ciągle poszerzam wiedzę, eksperymentuję i dobrze się przy tym bawię. Pewnie nie raz coś zrobię źle, coś uschnie, coś zmarznie, ale i tak bilans końcowy jest na plus
An_na 15:19, 29 cze 2023

Uwielbiam, dalie to dla mnie cud natury

TAR 16:05, 29 cze 2023

Jesli moge cos doradzic, to sadz klona od razu do gruntu, nie cacaj sie z nim. Jakiego masz?
Im szybciej sie zahartuje tym lepiej potem bedzie rosl. Klon lubi wilgoc ale nie lubi zastoin wody w korzeniu, trzeba zrobic warstwe przepuszczalnego zwiry lub keramzytu. zrobic dolek z kompostowanej kory, jak masz igliwia (ode mnie mozesz sobie wziac w sobote) i wymerdac to z ziemia jak ciezka to troche zwirowego piachu dac. Stanowisko bez pełnej lampy i mniej wietrzne i nie ma bata bedzie rosl jak ta lalka.
TAR 16:08, 29 cze 2023

Ja mam dwa pikutki z lidla za grosze i maja swietny przyrost plus cala mase innych juz nie pikutkow
An_na 16:47, 29 cze 2023

No i z tymi zastoinami wody w korzeniu może być u mnie problem jesienią lub wiosną, jak się trafią mokre. Wszak tu glina i wysoki poziom wód gruntowych. Miejsce bez wiatru i nie na patelni... hmm... ciężko Pani, ciężko
Dlatego stoi w donicy, bo to był zakup bardzo kompulsywny (poszłam przecież tylko po ketchup) i nie wiem gdzie go umiejscowić. Ale coś pokombinuję.
Tuje są coraz wyższe i ładnie zaczynają osłaniać od wiatru.
An_na 16:54, 29 cze 2023

Takiego mam
Tak wyglądał jak go kupiłam

Teraz jest taki