Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 22:45, 22 cze 2024

Te chwastnice wycinałam nożem na świeżym trawniku. Ona sie kladzie przy niskim koszeniu.
Komosa paskudna a najgorsza to wiechlina roczna.

Jak zobaczycie wiechline w trawniku to od razu plewcie bardzo dokładnie bo nie ma na to oprysku.

Ta wiechlina weszła mi w trawnik w tym roku. Mąż to pryskał czymś z alegro i popalił trawnik w kilku miejscach. To przyspieszyło decyzje o powstaniu rabaty.

Nie pisałam o tym u mnie bo mnie mąż prosił.
Marcin89 09:27, 23 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Te chwastnice wycinałam nożem na świeżym trawniku. Ona sie kladzie przy niskim koszeniu.
Komosa paskudna a najgorsza to wiechlina roczna.

Jak zobaczycie wiechline w trawniku to od razu plewcie bardzo dokładnie bo nie ma na to oprysku.

Ta wiechlina weszła mi w trawnik w tym roku. Mąż to pryskał czymś z alegro i popalił trawnik w kilku miejscach. To przyspieszyło decyzje o powstaniu rabaty.

Nie pisałam o tym u mnie bo mnie mąż prosił.
Chwastnicę mamy zawsze od czerwca do końca sezonu. Całe poletka tej "trawki". Właśnie na rabatach obok trawnika robiłem usuwanie perzu i chwastnicy. Brat się złości, bo przecież jest glebogryzarka.

Ale ja uparty, bo:
1. Glebogryzarka pocięła by perz na kolejne małe pędy, a ja wyciągam takie młode krótkie i całe długie rozłogi w kępach. Podkopują i podrzucam, ziemia się osypuje, a rozłogi zostają i zbieram.
2. Mam fajne narzędzie po dziadkach, którego nie używałem nigdy. Działa jak spulchniacz gleby i podcina korzenie chwastom. Tym sposobem podcinałem chwasty i chwastnicę. Zbieram wszystko, a w tym pędy z nasionami. Glebogryzarka by mi to przemieszała i gorzej się wybierało.

Pokażę to narzędzie potem lub jutro. Naprawdę ułatwia plewienie. Wady też ma, bo trzeba trochę siły użyć (zwłaszcza jak sucho i twardo) i może nie być w 100% dokładne. Ale ile szybciej. Nie nadaje się jednak do powierzchni wyściółkowanych.

Wiem, że nie przekażesz mężowi, ale i tak napiszę. Nic się nie stało - chciał ratować trawnik, w który włożył mnóstwo pracy. To normalne. Za to domyślam się sprzedawca sprzedał środek o innym działaniu niż napisał. Byle by sprzedać. Także "wstydu" Twojego męża nie rozumiem
LIDKA 12:30, 23 cze 2024

Marcin z tym perzem robisz bardzo dobrze. Ja sie go pozbyłam go na etapie wytyczania z rabat w taki sam sposób jak Ty działasz,
choć mój obecny współogrodnik czytaj M kazał mi to nakryć agrowłókniną. Wtedy jeszcze wierzył w ogród samoobsługowy.
Ale ja już byłam Ogrodowiskomaniaczką.
Nie mam perzu do tej pory w rabatach.

Na razie kupiłam mikrokoniczynkę i wysieję ją w trawę na przedpłociu.
W ogrodzie zostanie trawniczek huggy. Znaczy będzie po regeneracji.

Marcin89 13:02, 23 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin z tym perzem robisz bardzo dobrze. Ja sie go pozbyłam go na etapie wytyczania z rabat w taki sam sposób jak Ty działasz,
choć mój obecny współogrodnik czytaj M kazał mi to nakryć agrowłókniną. Wtedy jeszcze wierzył w ogród samoobsługowy.
Ale ja już byłam Ogrodowiskomaniaczką.
Nie mam perzu do tej pory w rabatach.

Na razie kupiłam mikrokoniczynkę i wysieję ją w trawę na przedpłociu.
W ogrodzie zostanie trawniczek huggy. Znaczy będzie po regeneracji.
Ok, obserwuję u Ciebie
edi75 13:14, 23 cze 2024

Pokaż pokaż to narzędzie
Marcin89 13:26, 23 cze 2024

Edyta zapomniałem o zdjęciu. Za to kwiatom zrobiłem
edi75 13:36, 23 cze 2024

Kwiaty pikne
To margretki na dole?
olciamanolcia 16:16, 23 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
Mam lokalnie w markecie kocimiętki Cat's Pajamas i Cat's Meow za 16 zł. Którą bardziej polecacie? Może być mała i żeby nie pokładała się.

Z opisów w necie: pierwsza ma długie kwitnienie i kwiaty na całych łodygach, bardzo kompaktowa. Druga podoba mi się za kolor i też nie jest jakaś duża.

Szałwia różowa też jest, ale nie pamiętam odmiany. Fioletowa była April Night, a obok różowa jakby też coś w nazwie z "April", ale nie mogę znaleźć teraz. Też za 16 zł. Doniczki raczej litrowe, na pewno nie P9.

Ja kasto kupołam deep rose i april night
te kocimietki, które wymieniłeś tez były ale do nich nie mam przekonanie-chyba zbyt rozlazłe są jak dla mnie
Marcin89 16:34, 23 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)

Ja kasto kupołam deep rose i april night
te kocimietki, które wymieniłeś tez były ale do nich nie mam przekonanie-chyba zbyt rozlazłe są jak dla mnie
No ja kiedyś nie bardzo myślałem o kocimiętkach, ale skradły moje serce

W sumie trafiłem na ofertę w necie na te dwie odmiany. Cena jest kusząca, bo jest promocja, po 9 zł są

I tak sobie myślę, że teraz nie mogę kupować na zapas, bo nie ma gdzie sadzić. Byliny powinienem na końcu kupować. Jest jesień i wiosna na to. Teraz muszę zabierać wszystko z rozmnażalnika i szukać drzew. Ale takie kwiatki w marketach wcale nie pomagają trzymać się planu. Albo szkółka, co kusi postem na fb z hortensjami serii Living
LIDKA 21:56, 23 cze 2024

Marcin drzew szukaj. Będziemy sie oboje zabylinowywać na przyszły rok.

Ja już pasuje z zakupami roślin.
Potrzebuje jeszcze duuuuużo kory.

Bede zimą co miesiąc robić jedno większe zamówienie bylinowe.
I mam plan trzymac się listy...a bedzie jak wyjdzie. Okaże się