Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:00, 02 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Zrób reklamację. Może doślą lepsze.
W jednej z ofert jest w nagłówku "sadzonka C1". To według mnie w okrągłej 1 litrowej doniczce. A te małe kwadratowe raczej są po 0,5 l. Pewnie argumenty, że żółte i bordowe liście, a sadzonki wątłe, będą odparte argumentem, że tak wyglądają o tej porze roku. Sam już nie wiem. Te rok temu dużo lepsze nie były.

To tylko sadzonki, a nie rośliny z wystawy. Ale nie do końca mi grają. Ciekaw jestem Waszych opinii.

Ale widzę jakie sztuki u siebie pokazujecie. Ładne, zdrowe, kwitnące.
Wiolka5_7 20:14, 02 lip 2024

No nie za fajne te kocimiętki.

Wiadomo one są po przycięciu ,to normalne.
Jeszcze zastanawiam się czy te pierwsze to Cat' s pajamas ,bo jakieś spore mają listki itp.

Jeśli doniczka ma 9x9 cm to ta najmniejsza.
Czyli niezgodne z opisem.

Ja ostatecznie zamówiłam gdzie indziej ,bo i brunery brałam Zobaczymy co mi przyjdzie

Tak to jest z tym zakupami w necie.
Wykorzystują to , że nie widzi klient na żywo.

No ale ja miałam jeszcze gorzej z trawami ostatnio, że połowę sadzonki odcięli i wsypali torfu ,masakra!

Powiem Ci , że dawniej była jakość itp. a teraz to ruletka
Marcin89 22:07, 02 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
No nie za fajne te kocimiętki.

Wiadomo one są po przycięciu ,to normalne.
Jeszcze zastanawiam się czy te pierwsze to Cat' s pajamas ,bo jakieś spore mają listki itp.

Jeśli doniczka ma 9x9 cm to ta najmniejsza.
Czyli niezgodne z opisem.

Ja ostatecznie zamówiłam gdzie indziej ,bo i brunery brałam Zobaczymy co mi przyjdzie

Tak to jest z tym zakupami w necie.
Wykorzystują to , że nie widzi klient na żywo.

No ale ja miałam jeszcze gorzej z trawami ostatnio, że połowę sadzonki odcięli i wsypali torfu ,masakra!

Powiem Ci , że dawniej była jakość itp. a teraz to ruletka
Coś czuję na długo zapomnę o zakupach roślin przez internet. Z takich roślin co planowałem kupić jeszcze on line to hakone. Ale może wezmę z jakiś polecanych miejsc
Anda 22:22, 02 lip 2024

Marcin, a jak korzenie?

Ogólnie to takie typowe sadzonki kocimiętek, zwłaszcza jeśli kupowane po taniości. Takich się nie nawozi, bo za drogo. Tu widać po prostu brak nawozu i brak opieki. Przy trawach też brak opieki. Dbanie o rośliny jest drogie dla producenta.
Żeby wydłubać te chwasty musisz je wyjąć z doniczki i porządnie rozluźnić korzenie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
JoanNa 22:37, 02 lip 2024

Marcin reklamuj, jesli nie wszystko, to te najsłabsze. Ja tak sie nadziałam rok temu ze strzeplicą siwą, ktora ewidentnie byla jakąś przestarzałą trawą, mocno wylysiałą a następnie tak zalana wodą, że szok. A to jest trawa na suche tereny..Też probowali mi wmowić że ona teraz tak wygląda. Dostałam zwrot kasy. To akurat na allegro było,także też ruletka.
Marcin89 22:44, 02 lip 2024

Żeby było śmiesznie, już ze 2-3 razy reklamowałem pomyłki roślinne z powodzeniem.

Przy jakości roślin jest już gorzej. Miałem 3 trawy dla kogoś kupione i jedna była dużo gorsza od pozostałych i nie uznali mi tej reklamacji. Brzydkie rozchodniki też już tu pokazywałem - także zakupy on line nie dla mnie.

Anda, nie sprawdzałem. Ale wydaje mi się, że będą ok. Już trochę się oswoiłem z tymi sadzonkami. Trzeba szybko do ziemi i przyciąć
Wiolka5_7 23:04, 02 lip 2024

Tak najlepiej do ziemi i przytnij kocimiętki nie są jakieś wybredne
Marcin89 23:08, 03 lip 2024

Ostatnio z moim zdrowiem nie było za dobrze, tylko drobne prace były robione.

Dziś udało się wrócić do tematu rabat. Zebrałem nadmiar ziemi wzdłuż grabów (została po starym trawniku górka tuż przed grabami).

Teraz jest zachowany spadek. Trawnik jest wyżej, a graby niżej. Normalnie bym tak rabaty nie ukształtował, ale nie da się. Od domu mamy dość mocny spadek aż do starego trawnika za grabami.

Nadmiar ziemi trafił na bok działki po stronie brata.

Jutro jak się uda, będzie glebogryzarką robione. Przez ostatnie dni wybrałem sporo perzu i trawek. Ale był moment, że było zielono.

W tle widać orzecha włoskiego, który ogarnął się po przymrozkach A koło foliaka widać Annabelle.
Marcin89 23:21, 03 lip 2024

Zamówiłem zrębkę mieszaną z innej oferty. Widać, że jest drobna i są też liście. Jest świeża, nie kompostowana.

Co myślicie o tej zrębce?
LIDKA 05:22, 04 lip 2024

Fajnie że ją masz. Dla Twoich piasków bedzie super. A liście w niej uschną i sie skompostują i nie bedzie widać tego zielonego.

Bez ściółki z chwastami jest gorzej i roboty więcej.

Nie chwalisz się nic a nic a trawnik taki śliczny.