Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Wiolka5_7 17:37, 12 lut 2025

MartaCho napisał(a)
Ja mam zakodowane, zapewne błędnie, że rdesty lubią cień. Jakie warunki mają u Ciebie? Dadzą radę na patelni?

Tak błędnie,bo ja mam je na patelni i w półcieniu. Ale fakt te na patelni, jak jest susza i upał ,trzeba wtedy podlać ,bo mdleją. Zresztą jeżówki też tak robią wtedy

Jesienią właśnie posadziłam sobie rdesty na patelni
Marcin89 19:04, 12 lut 2025

edi75 napisał(a)
Ty już pod warzywa przekopałeś...o matko
Widzę ze tu niektórzy nie zasypiją
Nie miałem wyjścia, bo poplony były zielone i rosnące. Teraz chociaż zgniją pod ziemią i zasilą ją w materię organiczną
Marcin89 19:08, 12 lut 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Miałam ci pisać właśnie, żebyś dał rdest himalajski zamiast jeżówek na jednej z rabat. Ja go uwielbiam ,bardziej niż jeżówki. Bo jest śliczny trwalszy,bezproblemowy, nie zanika itp. no i kwitnie do przymrozków.

Jeżówek miałam dużo kupionych odmianowych i dziś większość szklak trafił. Trzeba je odmładzać ,bo karłowacieją, marnieją. Chyba jedynie ta pospolita jest nie kaprysi
Dajcie się nacieszyć jezówkami, mają być
bezodmianowe i Magnus Jak się nie sprawdzą, to wylecą. Uczę się pomału tego, że rośliny nie będą na wieki i zmiany będą potrzebne. Ba, nawet będą takie zachcianki
Wiolka5_7 19:29, 12 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Dajcie się nacieszyć jezówkami, mają być
bezodmianowe i Magnus Jak się nie sprawdzą, to wylecą. Uczę się pomału tego, że rośliny nie będą na wieki i zmiany będą potrzebne. Ba, nawet będą takie zachcianki

Myślałam ,że planujesz za dużo jeżówek
Marcin89 19:56, 12 lut 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Myślałam ,że planujesz za dużo jeżówek
Tak podejrzewam, bo nawet tyle sadzonek nie mam ups. Z jednej strony spójnie na rabatach, a z drugiej dużo ich. Jeszcze planowałem w jednym miejscu białe

Na platanowej pasują mi bardzo te jeżówki. Na brzozowej super wypełnią lukę w kwitnieniu po szałwiach i kocimiętkach. No i super mi pasują do jesiennych traw.

W głowie mam i tak:
Rdest himalajski
Czyściec Humello
Szałwia Purple Rain

Brzmi znajomo i kropelkowo
Wiolka5_7 20:35, 12 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Tak podejrzewam, bo nawet tyle sadzonek nie mam ups. Z jednej strony spójnie na rabatach, a z drugiej dużo ich. Jeszcze planowałem w jednym miejscu białe

Na platanowej pasują mi bardzo te jeżówki. Na brzozowej super wypełnią lukę w kwitnieniu po szałwiach i kocimiętkach. No i super mi pasują do jesiennych traw.

W głowie mam i tak:
Rdest himalajski
Czyściec Humello
Szałwia Purple Rain

Brzmi znajomo i kropelkowo

Sadź jak czujesz

Ha ha ,dokładnie tam mam wszystkie te byliny i uwielbiam właśnie jesienią zastąpiłam tam słabe jeżówki rdestami
Marcin89 08:32, 15 lut 2025

Prawie w całym kraju jest śnieg, a u mnie praktycznie nic. Miejscami przybielone tylko, a mrozy idą rzędu minus 11-12 stopni C. Martwię się o rośliny, zwłaszcza cisy
Wiolka5_7 15:39, 15 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Prawie w całym kraju jest śnieg, a u mnie praktycznie nic. Miejscami przybielone tylko, a mrozy idą rzędu minus 11-12 stopni C. Martwię się o rośliny, zwłaszcza cisy

U mnie tak było ostatnio i nie widzę,aby roślinom coś zaszkodziło. Będzie dobrze!
Marcin89 21:49, 15 lut 2025

Aktualizacja, sypie dość gruby śnieg. Na oko jest ze 2-3 cm śniegu, dobre i to
olciamanolcia 07:18, 16 lut 2025

U mnie sypie od dwóch dni
Marcin nie martw się o rośliny
Zobacz ja mam wszystko wyczyszczone i poprzesadzana - niedawno rozplenice wsadziłam po podziale - i śmię twierdzić że przeżyje

Ps podcięłam ambrowce - z góry