W całości jedna obok drugiej teraz dobrze się ogląda. Sporo powtórzeń dających spójność i ciągłość projektu. Pisałeś, że liściaste nie do końca Ci pasują. Serio żaden dereń biały Cię nie skusi? Ach te kolorowe gałązki zimą... Tawuła co kwitnie na biało?
Liczyłeś sobie ilość traw do cięcia wiosną? Masz wywóz bio czy musisz sam zagospodarować wyciętą materię? U mnie jak na razie w planach jest tylko 7 miskantów na froncie, 3 w rabacie za domem, 5 w brzozowej, 1 jakiś kopułowy chyba na wschodniej, co i tak wydaje mi się dużą ilością. Do tego sporo rozplenic i seslerii. Trochę cięcia będę mieć jak juz podrosną.
Nie pamiętam już, przy garażu robisz jeszcze jakąś rabatę czy tylko sam bluszcz na ścianę?
Marcin, a możesz przypomnieć wymiary tych rabat albo skalę rysunku? 4 kratki to 1 m?
Połączenia roślin bardzo mi się podobają, ale wydaje mi się, że dałeś za dużo miskantów na brzozowej.
Do dereni białych się zraziłem, bo źle rosły, a na końcu padły. Kaliny i tawuły są ładne, akurat tutaj ich nie widzę. No i Wiola ma rację, by posadzić co jest, a nie dokupować nowych roślin, które nie wiadomo gdzie dać Zobaczymy jeszcze kiedyś.
Cięcia się nie boję, kiedyś kupię sobie jakiś sprzęt do cięcia żywopłotu grabowego i traw. Bio oczywiście biorą bez limitów (w sezonie co tydzień). Wyjątkiem jest zgłoszony kompostownik, wtedy nie biorą, bo mniej płacisz za śmieci. Jak masz coś więcej lub coś grubego to na PSZOK zawozisz sam.
Przy garażu będzie coś więcej, z traw na pewno hakone. Odkładam to na potem
No i nasz rację, bo sam to potem napisałem, że za dużo traw i hortek. Ten tył jest zbyt szeroki względem przodu (na przód rabaty mam naprawdę duży zapas sadzonek). Pogłówkuję nad tym
Aniu, dobrze myślisz z tymi kratkami. A rabata brzozowa ma 11,40 m na 3,30 m.
A to przeoczyłam, że pisałeś o liczbie miskantów. Z resztą kiedy zaczniesz przymierzać rośliny do sadzenia, to najlepiej będziesz widział odległości i ilość roślin.
W odpowiedzi do Patrycji było. Ale dobrze, że mnie pilnujesz, bo mam tendencję do gęstego sadzenia
A pisałem tak:
Przemyślane tak, ale widzę małe niedociągnięcia (np. za dużo jeżówek, nierówno rozmieszczone szałwie na brzozowej, za dużo traw i hortek w brzozowej, źle rozmieszczone 3 stożki cisowe). No i też pojedyncze rośliny w dziwnych miejscach, ale to się poprzesuwa