Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 21:52, 09 lut 2025

No to lecimy po kolei, starałem się zachować konsekwencję w symbolach i kolorach gatunków.

To jest korekta nadal tych samych zestawów roślin dla danej rabaty. Duża zmiana to brak stożków cisowych między brzozami (albo musiały by być całkiem z tyłu albo z przodu by nie zasłaniać innych roślin ani nie być zasłonięte przez trawy, horty, czy brzozy).

Symbole roślin pod każdym rysunkiem, bo męczyło mnie obszerne opisywanie tutaj.
Marcin89 21:55, 09 lut 2025

A tutaj widok trzech na raz. Podobają mi się powtórzenia roślin po dwóch stronach ścieżki. W końcu ma ona być wtopiona w rabatę, a nie sztucznie odcinać

Oglądajta, a ja idę się myć
MagdaLenka 21:57, 09 lut 2025

Jestem pod wrażeniem.
Poprzednie szkice jakoś do mnie nie przemawiały, ale te są rewelacyjne.
Wiolka5_7 21:59, 09 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
No tak jakby. Ale są to gatunki, których nie odpuszczę: rozplenice, miskanty, hortki, szałwie, kocimiętki i ostnice. Tylko chcę je teraz skomponować. A duety i zestawy mam w głowie od dawna

Zresztą, kto tak nie robi? Chyba tylko Patrycja

Ps. Chyba 3 razy zmieniałaś styl ogrodu, czy kompozycje. Gdybyś wiedziała, że ten pierwszy a la japoński Ci nie leży, to byś go nie robiła. Ale nie wiedziałaś. To chyba każdy ma takie etapy w ogrodowaniu A i trendy ogrodowe się zmieniają

Nie no spoko, te rośliny już zaplanowane od początku to sadź

Ha ja swoje pierwsze rabaty w stylu ala japońskim robiłam jak miałam wiedzę zero.
Potem dopiero zaczęłam swój pobyt na Ogrodowisku i dlatego były zmiany

Ty jesteś o wiele kroków do przodu ode mnie teraz niż jak ją byłam na samym początku.
Więc myślę, że masz już określony gust i nie będziesz przerabiał rabat po 3 razy
Marcin89 22:18, 09 lut 2025

MagdaLenka napisał(a)
Jestem pod wrażeniem.
Poprzednie szkice jakoś do mnie nie przemawiały, ale te są rewelacyjne.
Takie same przecież. Tylko seslerię wywaliłem xd
Marcin89 22:24, 09 lut 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie no spoko, te rośliny już zaplanowane od początku to sadź

Ha ja swoje pierwsze rabaty w stylu ala japońskim robiłam jak miałam wiedzę zero.
Potem dopiero zaczęłam swój pobyt na Ogrodowisku i dlatego były zmiany

Ty jesteś o wiele kroków do przodu ode mnie teraz niż jak ją byłam na samym początku.
Więc myślę, że masz już określony gust i nie będziesz przerabiał rabat po 3 razy
Tylko w teorii jestem parę kroków dalej. Nie przychodzi mi z łatwością rozmieszczanie roślin i tego nie da się aż tak nauczyć. To taki zmysł, u jednych lepszy, u drugich gorszy. Ja w tej drugie grupie

Jak to mówią, każdy musi popełniać błędy i wyciągać z nich wnioski. A ogród uczy cierpliwości i pokory.

Ja też mam taki epizod z przed 10 lat. Pierwszy ogród, gdzie pomagałem komuś posadzić rośliny ozdobne. Wiedzy o roślinach mam więcej, a jak mi się gust zmienił

I na koniec najlepsze: dziewczyny twierdzą, że i tak będę poprawiał ogród i jeszcze miał z tego frajdę. Ja im wierzę
olciamanolcia 22:25, 09 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
No to lecimy po kolei, starałem się zachować konsekwencję w symbolach i kolorach gatunków.

To jest korekta nadal tych samych zestawów roślin dla danej rabaty. Duża zmiana to brak stożków cisowych między brzozami (albo musiały by być całkiem z tyłu albo z przodu by nie zasłaniać innych roślin ani nie być zasłonięte przez trawy, horty, czy brzozy).

Symbole roślin pod każdym rysunkiem, bo męczyło mnie obszerne opisywanie tutaj.

No i odrazu lepiej
Pod platanami mi sie podoba i wykorzystałeś krwawnice

Brzozowa z szałwiami i kocimiętkami też ladna
I już nic nie dokładaj
Patrycja_KG_Lu 22:49, 09 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Spokojnie, mam już obcykany zamiennik od Andy Ale najpierw posadzę to co mam. Raz mi zgniły ostnice, bo trzymałem w wodzie... dla ich dobra of course xd

Co to za zamiennik ostnicy?

Z tym komentarzem wyżej o mnie, że nie kupuje roślin przed projektem to ma swoje dobre i złe strony. Z tych złych dłużej poczekam na efekt, bo ja dam małe kupione, a Ty już takie upasione z przechowalnika.

Plany bardzo starannie narysowane, przemyślane. Rozumiem, że ŚŚ przegrała, a zdecydowałeś się na 3 stożki?
Marcin89 22:58, 09 lut 2025

Patrycja

To cytat Andy, nie można z wyszukiwarki coś zacytować. W ogóle widok strony się zmienił co nie?

"Zamiast Stipa tenuissima warto posadzić Stipa capillata. Nie wiem, czy dostaniesz w handlu. Ja moją wysiałam. Nasiona są bardziej dostępne, tu u mnie przynajmniej. Ładnie wygląda też Sporobolus heterolepis, ale wydziela zapach, który nie każdy lubi - pachnie kardamonem."
Marcin89 23:08, 09 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Plany bardzo starannie narysowane, przemyślane. Rozumiem, że ŚŚ przegrała, a zdecydowałeś się na 3 stożki?

Przemyślane tak, ale widzę małe niedociągnięcia (np. za dużo jeżówek, nierówno rozmieszczone szałwie na brzozowej, za dużo traw i hortek w brzozowej, źle rozmieszczone 3 stożki cisowe). No i też pojedyncze rośliny w dziwnych miejscach, ale to się poprzesuwa

Druga część pytania: po sobotnich inspiracjach miałem rysować brzozową bez szałwii, ostnicy i kocimiętki. Bardziej iść w rozplenice i rozchodniki. Ale nie szło mi to. Więc zrobiłem po staremu bez stożków i inny układ. Za to stożki dałem w narożnik zamiast drzewa, czy tam 3 świerków serbskich. A do nich pasują mi jasne ML i jeżówki, a w nogach znowu rozplenice. Ale opcja ze śś i roślinami z inspiracji od Eweliny też by mogła być. To będą już tylko moje wybory. Mam miesiąc mniej więcej. Albo nie robić rogu i myśleć rok xd