Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 08:11, 28 maj 2025

Wiolka5_7 napisał(a)
U mnie sesleria jesienna wiosną jest zawsze ciemniejsza ,koloru prawie trawy. Dopiero latem robi się limonkowa. No ale u mnie dobra gleba.

Śliczne irysy
Irysy dostałem od Ani, darowane zawsze super rosną
Marcin89 17:09, 28 maj 2025

Wybieram do ogrodu rośliny wymagające minimalnej opieki. Za takie miałem m. in. rozchodniki okazałe, ale dziś patrzę jest na nich jakiś szkodnik, pędy poskręcane

Jak już kocimiętki są ok, to teraz znowu przyjdzie oprysk robić. Miał ktoś plagę na rozchodnikach?
Marcin89 17:17, 28 maj 2025

Od dwóch dni staram się uporządkować rośliny rosnące w doniczkach.

Wysadziłem 2 mini budleje, cisa, ostnicę. Zakopałem z doniczkami kocimiętki, trzmieliny i hakone. Będzie łatwiej zadbać o podlewanie i nie ma takiego bałaganu Hakone mam nadzieję ruszy w nowym, bardziej świetlistym miejscu

Z rabaty narożnej zabrałem "pomylone jeżówki" i posadziłem nową jeżówkę Alba.

Na platanowej dosadziłem 6 jeżówek Magnus, 3 kupione, a 3 oddzielone z tych rosnących na brzozowej. Zobaczę, czy przeżyją.

Zostały mi do przesadzenia maliny i śś, może jutro
Marcin89 17:23, 28 maj 2025

Mimo ścinania kwiatostanów na jesień, werbena wysiała mi się na bogato Definitywnie rezygnuję z niej, bo nie wyobrażam sobie plewienia tej drobnicy.

Gdyby ktoś potrzebował werbenę, to oddam sadzonki
edi75 17:51, 28 maj 2025

Marcin rozchodniki u mnie daje im szansę jeszcze
Nie chorują krzaki wielkie ale przychodzi okres kwitnienia to jakby kwiaty przysychały
Kocimiętki mam lubię je chorują u mnie ale mam takie które się rozłażą
Werbena w tym roku szaleje chcą u większości tyle siewek
JoanNa 17:55, 28 maj 2025

Marcin89 napisał(a)
Wybieram do ogrodu rośliny wymagające minimalnej opieki. Za takie miałem m. in. rozchodniki okazałe, ale dziś patrzę jest na nich jakiś szkodnik, pędy poskręcane

Jak już kocimiętki są ok, to teraz znowu przyjdzie oprysk robić. Miał ktoś plagę na rozchodnikach?

Marcin, mi w ubieglym roku chorowaly Thunderheady, Matrony, te klasyczne różowe i niektore Stardusty też miały brązowe kwiatostany.
W tym roku Thunderhead coś małe mi sie widzą w porównaniu do pozostalych odmian,ale nic na nich nie zauważyłam. Za to na różowych dla odmiany plaga mszycy. Byłam przez tą mszycę zmuszona zrobić Chelsea Chop i skrociłam te pędy na których siedziały te małpy.
A ja oprysk robiłam wczoraj na szpeciela na grabach-i juz wiem, że to dla mnie taka zbrzydła czynność. Do powtórnego oprysku oddeleguję męża
ewsyg 17:58, 28 maj 2025

Marcin89 napisał(a)
Irysy syberyjskie prawie wszystkie w rozkwicie

Też je bardzo lubię.
Marcin89 18:22, 28 maj 2025

edi75 napisał(a)
Marcin rozchodniki u mnie daje im szansę jeszcze
Nie chorują krzaki wielkie ale przychodzi okres kwitnienia to jakby kwiaty przysychały
Kocimiętki mam lubię je chorują u mnie ale mam takie które się rozłażą
Werbena w tym roku szaleje chcą u większości tyle siewek
Szansę muszę im dać, bo dopiero co posadzone
Marcin89 18:23, 28 maj 2025

JoanNa napisał(a)

Marcin, mi w ubieglym roku chorowaly Thunderheady, Matrony, te klasyczne różowe i niektore Stardusty też miały brązowe kwiatostany.
W tym roku Thunderhead coś małe mi sie widzą w porównaniu do pozostalych odmian,ale nic na nich nie zauważyłam. Za to na różowych dla odmiany plaga mszycy. Byłam przez tą mszycę zmuszona zrobić Chelsea Chop i skrociłam te pędy na których siedziały te małpy.
A ja oprysk robiłam wczoraj na szpeciela na grabach-i juz wiem, że to dla mnie taka zbrzydła czynność. Do powtórnego oprysku oddeleguję męża
W tym roku graby mam zdrowe, ale rok temu za dużo po liściach lałem i był grzyb. Oby do końca sezonu był spokój, też nie lubię oprysków
Marcin89 18:25, 28 maj 2025

ewsyg napisał(a)

Też je bardzo lubię.
Mam je pierwszy raz i już mi się podobają. Ale rabata jeszcze taka pusta Kombinuję, czy kocimiętki albo różowe szałwie by tu pasowały