Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

edi75 10:21, 25 maj 2025

Sesleria u mnie np od południa
Kolor bardziej limonkowy.
W mojej pojawiła się zwykła trawa i niestety muszę wyrwać
Marcin89 10:58, 25 maj 2025

Pomidorowy spam.

Ogólnie wiele sadzonek zrobiło się brzydkich przez niskie temperatury, zbyt długie trzymanie w małych kubeczkach itd. Ale ostatecznie nie jest źle, a żółte liście się oberwie. Któregoś roku sadziłem pomidory dwa razy niższe i chudsze, a i tak było ok, więc jest git

Malinowy Ożarowski z liściem "ziemniaczanym".

Gargamel albo Alice's Dream (dwie wizualnie podobne odmiany). Te zrobiły się najbardziej fioletowe od zimna.

Ciekawostka: zauważyłem różowe korzenie u jednego z nich. Pewnie kwestia obecnosci barwnika, który "maluje" owoce na czarno

Pomidory koktajlowe (3 kolory) mam posadzone koło siebie. Któryś ma już kwiatek nawet

A to nowe miejsce na warzywa. Zmieściło się 8 pomidorów i 6 papryk. Póki co jest tu słońce.
Patrycja_KG_Lu 11:48, 25 maj 2025

Gargamel mniejszy, lekko podłużny, grubsza skórka, więcej sztuk w gronie i na krzaku. Alice's Dream za to cieńsza skórka, okrągły, wagowo większy, ale mniej w gronie.

Co masz na stelażu na ostatnim zdjęciu? Winorośl? W tunelu też sadziłeś?
Marcin89 12:45, 25 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Gargamel mniejszy, lekko podłużny, grubsza skórka, więcej sztuk w gronie i na krzaku. Alice's Dream za to cieńsza skórka, okrągły, wagowo większy, ale mniej w gronie.

Co masz na stelażu na ostatnim zdjęciu? Winorośl? W tunelu też sadziłeś?
Dzięki za info, w tym roku mam odręczne rysunki z nr odmian i rozmieszczeniem. Sadzonki Gargamela i Alice's Dream bardzo podobne na tym etapie. Dlatego nie wiem, który miał różowe korzenie

To są winorośla, które uprawiali moi dziadkowie. Stelaż drewniany to dziadka dzieło. W tym roku ze względów bezpieczeństwa zdemontowałem najwyższą poziomą belkę, bo mogła na kogoś polecieć. A pędy mocno przyciąłem, nawet bardzo mocno. Ale już są młode pędy i kwiaty, więc cięcie odmładzające udane

W foliaku jest 20 sztuk pomidorów, czyli wszystkie odmiany po jednym. Jeszcze mam dwie odmiany sałaty i nic więcej. Kiedyś może wprowadzę zioła i inne rośliny.
Marcin89 13:41, 25 maj 2025

Chętnie posłucham podpowiedzi w sprawie drzewka w rabacie narożnej, o ile brat się zgodzi

Dla przypomnienia to miejsce:

Na prawo za ścieżką rosną 3 brzozy, a na lewo 3 platany kuliste.

Drzewko miało by być mniej więcej w połowie między rogiem trawnika, a ścieżką.

Propozycje główne:
1. Świdośliwa Lamarcka, już kupiona z myślą o tym miejscu
2. Magnolia (Susan lub Alexandrina), rosną na działce, do przesadzenia jesienią
3. Klon Atropurpureum, też rosnący na działce, ale w donicy.

Drzewa, które chętnie bym posadził, ale są duże:
1. Wiśnia Royal Burgundy
2. Wiśnia Kanzan
3. Śliwa wiśniowa Pissardii
4. Grujecznik japoński

Co myślicie?
Marcin89 22:05, 25 maj 2025

Podszedłem z setny raz do nierokującej brzozy Doorenbos, żeby ją lekko podciągnąć do góry.

Gdy chciałem drugi raz poprawić, to tak jakoś mi się wyrwała Ale wyszła lekko z ziemi z niewielką bryłą torfu. Chyba jednak za lekko.

Raczej nie tak powinny wyglądać korzenie po tylu miesiącach, sadzona była w sierpniu.

Przy głównym pniu było parę białych kiełków, ups. Chyba sam ukróciłem życie tej brzozy, a może i tak nic by z niej nie było

Edit:
Tych kiełków było dużo i szły w górę. Może to podkładka chciała wybić z ziemi?
olciamanolcia 22:22, 25 maj 2025

Marcin posadź ją podlej daj jej szansę
Mój jeden ambrowiec miał taki korzeń albo i mniejszy - szans mu nie dawałam a teraz mam piękne drzewo

Może posadź ją w dużej donicy - daj jej szansę ❤️
LIDKA 23:14, 25 maj 2025

Ja dziś Twoją / moja róże wykopałam. Jakies życie sie w niej tli. Wsadziłam w kopost w donice i bedę ją leczyć. Jutro kupie ukorzeniacz i ją podleje.

Polecam Ci tak zrobić z brzozą.
Jak Justynka mówi.

P,s. Wypłucz jej wodą z węża ten torf z korzeni.

Marcin Ty masz piach. On z zasady suchy jest. Nawet przy solidnym podlewaniu to trudno namoczyć taki torf w korzeniu. Ja sie nauczyłam że nawet w glinie jak cos mialam sadzone z torfem to przy przesadzankach taka wykopana roslinka zawsze suchą ma te bryłę.

Żeby korzeni nie szarpać wypłukuję ten torf wodą z węża każdej sadzonej roślinie.
Dziś takich kąpieli korzeniom zrobiłam 6. Mąż sie dzwiwił ze 6 roslin sadziłam ok 3 godzin.
LIDKA 23:23, 25 maj 2025

Marcin89 napisał(a)
Chętnie posłucham podpowiedzi w sprawie drzewka w rabacie narożnej, o ile brat się zgodzi

Dla przypomnienia to miejsce:

Na prawo za ścieżką rosną 3 brzozy, a na lewo 3 platany kuliste.

Drzewko miało by być mniej więcej w połowie między rogiem trawnika, a ścieżką.

Propozycje główne:
1. Świdośliwa Lamarcka, już kupiona z myślą o tym miejscu
2. Magnolia (Susan lub Alexandrina), rosną na działce, do przesadzenia jesienią
3. Klon Atropurpureum, też rosnący na działce, ale w donicy.

Drzewa, które chętnie bym posadził, ale są duże:
1. Wiśnia Royal Burgundy
2. Wiśnia Kanzan
3. Śliwa wiśniowa Pissardii
4. Grujecznik japoński

Co myślicie?

Mpżna oddać 2 glosy?

1. Śś bo już masz
2. Pisardi lub inne drzewo bordo bo nie masz

No to pomogłam
Marcin89 23:41, 25 maj 2025

LIDKA napisał(a)

Mpżna oddać 2 glosy?

1. Śś bo już masz
2. Pisardi lub inne drzewo bordo bo nie masz

No to pomogłam
Można. Z tym bordo to sam myślę... jeszcze by w rogu działki weszło po stronie brata, bo po mojej warzywnik. Temat drzew nie jest zamknięty A gdzie jeszcze miejsce dla magnolii Susan, klona palmowego i grujecznika eh

W ogóle magnolia na froncie Nas drażni. Brat to chętnie by dał tam tego klona Atropurpureum.