Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 12:24, 27 lip 2023

Mam zdanie jak Judith.
Gdzie bedą parkować Twoi goście?
Wysypałabym to najtańszym kamykiem.
DariaB 13:16, 27 lip 2023

Marcin ale postępy! Jestem pod wrażeniem. Od jakiej strony masz wjazd do domu? Mam podobną rabatę między wjazdem a ścieżką do drzwi, u mnie rosną rozchodniki, szałwia Caradonna, sesleria, penstemony i małe kuliste świerki. U mnie wjazd od południa. Trzcinnik moim zdaniem fajnie wyglądałyby przed ogrodzeniem.
Marcin89 13:28, 27 lip 2023

DariaB napisał(a)
Marcin ale postępy! Jestem pod wrażeniem. Od jakiej strony masz wjazd do domu? Mam podobną rabatę między wjazdem a ścieżką do drzwi, u mnie rosną rozchodniki, szałwia Caradonna, sesleria, penstemony i małe kuliste świerki. U mnie wjazd od południa. Trzcinnik moim zdaniem fajnie wyglądałyby przed ogrodzeniem.
Strona południowo-zachodnia. Oczywiście, że trzcinnik by pasował. Ale trzcinnika nie mam, a lawendę tak. Do tego jest zimozielona.

Może fajniej by było obsadzić te całe kawałki, ale parkują tu równolegle do drogi samochody. Do tego pod ziemią wszystkie media, oprócz kanalizacji. W razie awarii, czy innych prac, to mam wszystko zniszczone.

Zresztą aż tak uwagi nie przywiązuje do przedpłocia, chcę by było schludnie, a nie musi być na bogato
DariaB 13:41, 27 lip 2023

Marcin89 napisał(a)
Strona południowo-zachodnia. Oczywiście, że trzcinnik by pasował. Ale trzcinnika nie mam, a lawendę tak. Do tego jest zimozielona.

Może fajniej by było obsadzić te całe kawałki, ale parkują tu równolegle do drogi samochody. Do tego pod ziemią wszystkie media, oprócz kanalizacji. W razie awarii, czy innych prac, to mam wszystko zniszczone.

Zresztą aż tak uwagi nie przywiązuje do przedpłocia, chcę by było schludnie, a nie musi być na bogato

Marcinie ja nie uważam, że lawenda to zły pomysł, bardziej myślałam, że trzcinnik zrobi Ci też osłonę przed ciekawskimi spojrzeniami. A nie chciałeś reszty tej rabatki wyłożyć kostką skoro tam samochody parkują?
Marcin89 13:49, 27 lip 2023

DariaB napisał(a)

Marcinie ja nie uważam, że lawenda to zły pomysł, bardziej myślałam, że trzcinnik zrobi Ci też osłonę przed ciekawskimi spojrzeniami. A nie chciałeś reszty tej rabatki wyłożyć kostką skoro tam samochody parkują?
A czemu zły? Od tej strony chciałem coś niskiego. By nie było całkiem pusto. To żywopłot po wewnętrznej stronie ma zasłonić od ulicy. Jestem ciekaw opinii, stąd pytam w wątku

Kostka? Ojej, to bym chyba zbankrutował. Zresztą nie mam prawa pobocza wykładać kostką. Mam tylko pozwolenie na zjazd na posesję i jeszcze wytyczne jaki ma on być. Aż tak to nie można ingerować.

Może potem pokażę co jest na przeciwko... To się można zdziwić.
DariaB 13:58, 27 lip 2023

Marcin89 napisał(a)
A czemu zły? Od tej strony chciałem coś niskiego. By nie było całkiem pusto. To żywopłot po wewnętrznej stronie ma zasłonić od ulicy. Jestem ciekaw opinii, stąd pytam w wątku

Kostka? Ojej, to bym chyba zbankrutował. Zresztą nie mam prawa pobocza wykładać kostką. Mam tylko pozwolenie na zjazd na posesję i jeszcze wytyczne jaki ma on być. Aż tak to nie można ingerować.

Może potem pokażę co jest na przeciwko... To się można zdziwić.

Napisałam, że nie uważam, że lawenda to zły pomysł czyli, że lawenda wg mnie ok!
My rozmawiamy o tej rabacie?
Marcin89 14:10, 27 lip 2023

DariaB napisał(a)

Napisałam, że nie uważam, że lawenda to zły pomysł czyli, że lawenda wg mnie ok!
My rozmawiamy o tej rabacie?
To źle przeczytałem, wybacz
O tej oczywiście, ta opaska była by w kilku takich kawałkach ziemi, w sumie 15,5 mb wzdłuż ogrodzenia.

Wcześniej zmyliło mnie to, gdy pisałaś o rozchodnikach i szałwiach. Ale dopiero po czasie załapałem, że nie chodziło o przedpłocie, tylko rabatę na moim froncie.
Wiolka5_7 14:13, 27 lip 2023

A dalej za opaską trawnik?
DariaB 14:14, 27 lip 2023

Marcin89 napisał(a)
To źle przeczytałem, wybacz
O tej oczywiście, ta opaska była by w kilku takich kawałkach ziemi, w sumie 15,5 mb wzdłuż ogrodzenia.

Wcześniej zmyliło mnie to, gdy pisałaś o rozchodnikach i szałwiach. Ale dopiero po czasie załapałem, że nie chodziło o przedpłocia, tylko rabatę na froncie.

Ok , czyli ustalmy, na przedpłociu chciałbyś pas lawendy, a resztę wolnej przestrzeni zasypać żwirem/kamykiem? Ja mam na przedpłociu wąski pas, ok 90 cm, i tam posadziłam miskanty kleine fontane i seslerię, myślę o dosadzeniu im właśnie lawendy bo mam taką co się okropnie pokłada i mnie wkurza na rabacie. Miskanta KF Ci nie proponuję bo to duża trawa jest ale lawenda z seslerią lub stipą wyglądałaby fajnie.
Marcin89 14:21, 27 lip 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
A dalej za opaską trawnik?
Tak, chciałbym odtworzyć to co było, ale w wersji bez perzu, szczawiu i krwawnika.

Wiem, że będzie ciężko, ale tyle kamienia nie chcę dawać. A przy jezdni będzie brzydszy trawnik to trudno. Na razie tak robimy.