Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Judith 21:01, 23 lip 2023

Marcin, one zmieniają kolor - początkowo są jasne, potem limonkowieją . A na końcu pojawia się nutka różu .
Marcin89 21:37, 23 lip 2023

Judith napisał(a)
Marcin, one zmieniają kolor - początkowo są jasne, potem limonkowieją . A na końcu pojawia się nutka różu .
Nie no wiem Tylko ta moja to w ogóle jakby nie robi się limonkowa na żadnym z etapów. Stąd w końcu pytam o co chodzi
Marcin89 20:43, 24 lip 2023

To jeszcze prace z soboty, tu kamieni i gruzu mniej. Ale dużo korzeni perzu wybrałem.
Marcin89 20:50, 24 lip 2023

Tu z kolei jest dużo tłucznia i szeroko wylany beton przy krawężnikach. Tak samo rozłogi perzu. Ponad wiadro z takiego kawałka.

Udało się podnieść właz od studni kanalizacyjnej. Rura była zbyt krótka by podnieść do tego poziomu, więc wymieniliśmy dziś.

LIDKA 21:33, 24 lip 2023

Marcin mam przeczucie a w zasadzie pewnosc ze wiosna juz tu ładnie bedziesz miał.
Marcin89 22:30, 24 lip 2023

Lidka, no oby Pisałem niedawno o planach na ten rok i te rabaty chyba miały być zrobione. Ale wszystko idzie wolniej niż by się chciało. Więc będą raczej inne priorytety. Ale tu mogę ziemię lepiej podszykować
Marcin89 18:27, 26 lip 2023

Teraz prace przeniosły się za ogrodzenie. Nazywane przedpłociem. Najpierw usunięcie darni i chwastów, teraz przekopywanie ziemi.

Marcin89 11:07, 27 lip 2023

Słuchajcie, dziś takie pytanie. Opaska koło ogrodzenia 30 cm i sam żwirek, czy 50 cm, żwirek i lawenda?

Trochę mi pusto za ogrodzeniem, ale nasadzenia do jezdni odpadają, bo tu parkują niekiedy auta (na całej ulicy po tej stronie). Poza tym przy jezdni był utwardzony chodnik jakby z klinów granitowych i żwiru. Wiem jak ciężko tu było wbić szpadel i ile tego zostało. To nie jest miejsce na rośliny. Stąd pomysł tej lawendy koło podmurówki

Edit:
Kto mądry robi taki pseudo chodnik? Do dziś nie widać go ani trochę, bo wszystko zarosło chwastami i trawą. Nawet nie pamiętam jak on wyglądał po zrobieniu. No tragedia.
Judith 11:54, 27 lip 2023

Ja nie robiłabym tu żadnej opaski. Może wysypać całość żwirem i przy siatce posadzić lawendy i stipy? Albo trzcinnik KF - jest wysoki i juz z zewnątrz tworzyłby przesłonę...
Marcin89 12:07, 27 lip 2023

Judith napisał(a)
Ja nie robiłabym tu żadnej opaski. Może wysypać całość żwirem i przy siatce posadzić lawendy i stipy? Albo trzcinnik KF - jest wysoki i juz z zewnątrz tworzyłby przesłonę...
Wolał bym unikać takich dużych powierzchni w żwirze. W ogrodzie i tak planuję. A tutaj jeszcze mi ktoś autem rozjeździ i będą dziury. Albo żwir i błoto. Choć wykonanie byłoby by najprostsze.