Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 13:50, 05 sie 2023

A dziś już tak. W tych rabatach posiane w końcu poplony: łubin i facelia

Patrycja_KG_Lu 14:13, 05 sie 2023

Na jaką mieszankę traw się zdecydowałeś? Szybko się zazieleniło. Deszcz masz czy musisz podlewać?
Marcin89 15:15, 05 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Na jaką mieszankę traw się zdecydowałeś? Szybko się zazieleniło. Deszcz masz czy musisz podlewać?
Mieszanka SAFARI na suche i słoneczne stanowiska. Skład jak na zdjęciu. Trochę mało wiechliny, głównie życica i kostrzewa. Podlewałem rano i wieczorem, ale niekiedy padało i nie musiałem. Temperatury były w sam raz, około 25 stopni

Patrycja_KG_Lu 17:05, 05 sie 2023

Intrygująca nazwa mieszanki. Przy obecnych zmianach klimatu świetnie się wpasowuje.
Marcin89 21:17, 05 sie 2023

Intrygująca nazwa mieszanki. Przy obecnych zmianach klimatu świetnie się wpasowuje.
Mam nadzieję, że się sprawdzi. Mieszanki na cały trawnik jeszcze nie szukałem.
Patrycja_KG_Lu 20:58, 06 sie 2023

Jeśli masz chwilę to zerknij proszę na projektowanie rabaty kuchennej u mnie na wątku.
Marcin89 20:56, 09 sie 2023

Cześć
Po długiej przerwie wracam z projektem koncepcyjnym naszego (mojego i brata) ogrodu. Musiałem wziąć pod uwagę tarasy, chodniki i podjazdy. Pojawiło się też ogrodzenie na froncie i placyk z kostki na wejściu do budynku gospodarczego.

Budynki to kolor biały, niczym nie zamalowane.

Powierzchnie z kostki brukowej to szary z brązowym odcieniem (musiałem brąz zamalować ciemnym, bo zlewał się z rabatami).

Żywopłoty to kolor ciemnozielony, a rabaty to ten brudny pomarańczowy. Trawnik to kolor jasnozielony.

Czarny kolor to ścieżka żwirowa i placyk przy prawym tarasie.

W górnym prawym rogu ogólnie część użytkowa, czyli warzywnik, szklarnia i wąska rabata z borówkami i truskawkami (kolor biały z kropkami).

W lewym górnym rogu wymyśliłem sobie kwadratowy placyk żwirowy (na basen, trampolinę, czy też palenisko/ognisko). Ten większy prostokąt to zaś teren na plac zabaw dla dzieci/domek drewniany.
Ale wiadomo, że to są pomysły jeszcze do przemyślenia.

Jutro wstawię ten sam plan z propozycją drzew i ogólnym pomysłem na rabaty

Dodam, że zrezygnowałem z rabaty wyspowej w trawniku, bo jednak chyba za bardzo zasłoni to co chcę mieć w poprzek działki.

Poszczególne rabaty będą raczej osobno rozrysowane w przyszłości. Bo tutaj ciężko coś pokazać. Skala mapy jest zbyt mała.

Jakieś uwagi?

Patrycja_KG_Lu 21:06, 09 sie 2023

Proces twórczy potrwał, ale są efekty. Jakie szerokości rabat Ci wyszły? Ten pasek trawy przy chodniku (prawy dolny róg) zaraz po rabacie z jakiego powodu chcesz? Nie lepiej dać ciągiem rabatę i podziwiać jak się idzie na tył? Przy ścieżce żwirowej nie chcesz rabaty?
Patrycja_KG_Lu 21:06, 09 sie 2023

Masz wiatę śmietnikową czy w gospodarczym będziecie worki trzymać?
Marcin89 21:32, 09 sie 2023

Proces twórczy potrwał, ale są efekty. Jakie szerokości rabat Ci wyszły? Ten pasek trawy przy chodniku (prawy dolny róg) zaraz po rabacie z jakiego powodu chcesz? Nie lepiej dać ciągiem rabatę i podziwiać jak się idzie na tył? Przy ścieżce żwirowej nie chcesz rabaty?
Ogólnie tą szeroką w poprzek dostosuję do roślin, bo jest miejsce - myślę minimum 3,5 m plus żywopłot. Tą z lewej wzdłuż ogrodzenia tak samo.

Jeśli chodzi o ten trawnik wąski u mnie koło domu, to do przemyślenia. Trochę boję się tak ogromnej rabaty (miała by gdzieś 17,5 m długości). Ten temat już był omawiany, wtedy co wrzucałem różne wersje tego boku. Naprawdę jeszcze się tu waham.

Wzdłuż żwirowej to myślałem o takiej wąskiej lub o takiej większej w połowie drogi (niskie rośliny, by zachować widoki z tarasu).