Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 14:22, 27 lip 2023

DariaB napisał(a)

Ok , czyli ustalmy, na przedpłociu chciałbyś pas lawendy, a resztę wolnej przestrzeni zasypać żwirem/kamykiem? Ja mam na przedpłociu wąski pas, ok 90 cm, i tam posadziłam miskanty kleine fontane i seslerię, myślę o dosadzeniu im właśnie lawendy bo mam taką co się okropnie pokłada i mnie wkurza na rabacie. Miskanta KF Ci nie proponuję bo to duża trawa jest ale lawenda z seslerią lub stipą wyglądałaby fajnie.
Sam pas lawendy w zwykłym, różnobarwnym żwirze. Dalej trawnik.
DariaB 14:50, 27 lip 2023

Marcin89 napisał(a)
Sam pas lawendy w zwykłym, różnobarwnym żwirze. Dalej trawnik.

Jasne! To już masz plan
Marcin89 14:59, 27 lip 2023

DariaB napisał(a)

Jasne! To już masz plan
Cały czas był. Tylko pytałem o to, czy wąska opaska, czy poszerzona z lawendą. Ale gdzie by tam ogrodomaniacy wybrali opcję bez roślin
DariaB 15:25, 27 lip 2023

Marcin89 napisał(a)
Cały czas był. Tylko pytałem o to, czy wąska opaska, czy poszerzona z lawendą. Ale gdzie by tam ogrodomaniacy wybrali opcję bez roślin

No ba! Gdzie się da posadzić roślinkę to się sadzi
Wiolka5_7 15:34, 27 lip 2023

Marcin89 napisał(a)
Tak, chciałbym odtworzyć to co było, ale w wersji bez perzu, szczawiu i krwawnika.

Wiem, że będzie ciężko, ale tyle kamienia nie chcę dawać. A przy jezdni będzie brzydszy trawnik to trudno. Na razie tak robimy.

No ja bym też dała kamień po całości. Wybrać ziemię tam gdzie nie będzie rabaty ,wrzucić jakiegoś gruzu itp. a na wierzch ładny kamień. Będzie praktycznie. A trawa nie będzie ładna bez podlewania itp latem.
Mam przy płocie pas trawy i bez podlewania latem robi się prawie suche rżysko i nie wygląda

Poza tym jak tam będą auta stawać ,to co rozjeżdżą tą trawę
Marcin89 21:21, 27 lip 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

No ja bym też dała kamień po całości. Wybrać ziemię tam gdzie nie będzie rabaty ,wrzucić jakiegoś gruzu itp. a na wierzch ładny kamień. Będzie praktycznie. A trawa nie będzie ładna bez podlewania itp latem.
Mam przy płocie pas trawy i bez podlewania latem robi się prawie suche rżysko i nie wygląda

Poza tym jak tam będą auta stawać ,to co rozjeżdżą tą trawę
Rozumiem to wszystko, bo szkoda trawnika by go rozjeździć. Ale póki co muszę inwestować w ogród, a za ogrodzeniem może kiedyś coś jeszcze wymyślę. Bo jak to piszesz ładnego kamienia trzeba by mieć na około 45 m kw, a te pieniądze wolę zainwestować w rośliny.

Na teraz plan był taki, żeby to wszystko wyrównać, doprowadzić do jakiegoś ładu. A z tym parkowaniem to też nie jest strasznie. Raz na jakiś czas osobówka wjedzie.

W ogóle natrafiłem na skupisko kamieni i już mi się odechciało czegokolwiek hehe
Jutro może podziałamy z bratem
NowaKiKi 10:03, 28 lip 2023

Marcin, lawenda spoko, chodź ja wole kocimietke
Zrob trawe na początku, jak się nie sprawdzi to zawsze mozna zmienić w przyszłości przyszłości kamień albo może jeszcze cos innego
Widze ze działasz pełna para, javstracilam zapal ostatnio
Marcin89 21:59, 28 lip 2023

Klaudia, to dlatego, że mam urlop i więcej czasu na ogród
Kocimiętka będzie gdzie indziej, bo przecież kupiłem dopiero co. Mam ich 17 sztuk
Marcin89 22:05, 28 lip 2023

Słuchajcie, wrócę do tematu przedpłocia. Taki widok mam na przeciwko naszego bliźniaka:

A tak zarządca drogi dba o czystość i porządek na drodze. Tą stroną drogi odpływa woda opadowa. Około 40 cm zajmuje ta ziemia:

Chyba najlepiej by było samemu to ogarnąć.

Podsumowując, co bym nie zrobił za ogrodzeniem będzie lepiej niż było, a na przeciwko urocze, wiejskiej drogi widoki

Opaska zrobiona, relacja już jutro
Marcin89 11:53, 30 lip 2023

Tak było w trakcie robienia opaski.

A to efekt końcowy