Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 16:25, 04 paź 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja lawendę dam w piwoniowej rabacie (blisko hamaka/ławeczki) i w pobliżu warzywnika. W innych miejscach mi na razie nie pasowała.
Też jeszcze pomyślę gdzie dać. Może na południowej rabacie po stronie brata.
Marcin89 16:30, 04 paź 2023

NowaKiKi napisał(a)
Super kompozycja wyszla Patrycji, bardzo mi się podoba, mas talent, ja nie ogarniam zeby kompozycja ładnie wyszla.
U siebie mecze juz kilkanaście opcji, rysuje, jak mi się jie podoba to zgniatam papier i wyrzucam wkurzona .

Marcin a inne odmiany szałwii brałeś pod uwage??

Ja to chyba mam problem, że chcę część rabat w liniach i rzędach (nowocześnie i minimalistycznie), a cześć w takim misz-maszu i gęściej (nowocześnie, romantycznie, angielsko). I nie umiem tego pogodzić.

Zrobiłem 2 rysunki, a w głowie mam z 5 kolejnych
NowaKiKi 16:45, 04 paź 2023

Jaka masz tam niska odmianę szałwii???? Ja mam teraz następny pomysł i potrzebuje niskiej różowej szałwii wedlugvtabelki jaka wstawiłeś u mnie na wątku to szałwia bright rose byłaby idealna, ale na różnych stronach są różne wysokości podane, na niektórych nawet 40 cm, więc duża rozbieżność :-/

Im więcej czytam tym więcej wątpliwości
Marcin89 16:50, 04 paź 2023

NowaKiKi napisał(a)
Jaka masz tam niska odmianę szałwii???? Ja mam teraz następny pomysł i potrzebuje niskiej różowej szałwii wedlugvtabelki jaka wstawiłeś u mnie na wątku to szałwia bright rose byłaby idealna, ale na różnych stronach są różne wysokości podane, na niektórych nawet 40 cm, więc duża rozbieżność :-/

Im więcej czytam tym więcej wątpliwości
Nie znam odmiany i nie umiem jej rozpoznać. One dla mnie wszystkie takie same
Wiolka5_7 17:22, 04 paź 2023

Marcin89 napisał(a)

Ja to chyba mam problem, że chcę część rabat w liniach i rzędach (nowocześnie i minimalistycznie), a cześć w takim misz-maszu i gęściej (nowocześnie, romantycznie, angielsko). I nie umiem tego pogodzić.

Zrobiłem 2 rysunki, a w głowie mam z 5 kolejnych

Można to pogodzić
Ja tak mam na rabatach... jedne takie ,drugie takie i jest git
Patrycja_KG_Lu 21:43, 04 paź 2023

Z cisem to podpytaj Wioli, ona ma wprawę w cięciu i formowaniu.

U mnie najgęściej pewnie będzie na piwoniowej i brzozowej, a reszta w miarę względnym ładzie. Rządki/liniowe nasadzenia to zapewne tylko tam gdzie sytuacja wymusi = rabata zachodnia, bo tam jest turbo wąsko.
Również mam dylematy - mam kilka koncepcji totalnie rożnych stylem na rabatę oddzielającą ogród warzywny od ozdobnego (21x3 metry). Plus narożniki tej rabaty muszą się zgrać z jednej strony z brzozową, a z drugiej z piwoniowo-wiejską. Z kolei kusi mnie lista roślin, które mi się spodobały i zapisałam je sobie. Rozum jednak podpowiada, że warto ograniczyć ilość gatunków.
Marcin89 23:33, 04 paź 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Z cisem to podpytaj Wioli, ona ma wprawę w cięciu i formowaniu.

U mnie najgęściej pewnie będzie na piwoniowej i brzozowej, a reszta w miarę względnym ładzie. Rządki/liniowe nasadzenia to zapewne tylko tam gdzie sytuacja wymusi = rabata zachodnia, bo tam jest turbo wąsko.
Również mam dylematy - mam kilka koncepcji totalnie rożnych stylem na rabatę oddzielającą ogród warzywny od ozdobnego (21x3 metry). Plus narożniki tej rabaty muszą się zgrać z jednej strony z brzozową, a z drugiej z piwoniowo-wiejską. Z kolei kusi mnie lista roślin, które mi się spodobały i zapisałam je sobie. Rozum jednak podpowiada, że warto ograniczyć ilość gatunków.
Bardziej mi chodzi o to, czy taki pojedynczy cis nie będzie jak to się mówi "od czapy" tutaj
Marcin89 09:16, 05 paź 2023

Wrzucam do projektowania 2 rabaty przy tarasie w kształcie litery L. Chciałbym Wasze propozycje, bo sam mam ich za dużo w głowie i nie potrafię wybrać.

Miały być na jednym rysunku, ale nie wyszło. Można użyć do rysowania jednego.

Jeszcze realne zdjęcie dla przypomnienia, tylko prawa donica akurat.

Wytyczne:
- stanowisko mocno nasłonecznione, wystawa południowo-wschodnia
- gleba piaszczysta, przepuszczalna, donice wysypane będą grysem, czy kamyczkami
- fajnie by było mieć efekt całoroczny, czyli kwiaty wiosną i latem, na jesień trawy i do tego coś zimozielonego
- kolory jak zwykle fiolet, róż i biel
- przy iglakach może być kolor limonkowy
- od ziemi w donicy do góry tarasu jest 20 cm, wszystko co będzie wyższe będzie widoczne z salonu

Nie potrafię wymyślić fajnego układu roślin, a najlepiej by wyglądał jeden gatunek wszędzie. Tylko nie ma efektu całorocznego.

Zapraszam do projektowania
Marcin89 09:45, 05 paź 2023

Tu mi się podoba układ roślin i zróżnicowanie wysokości
https://pin.it/6KHQPQa

Tutaj bardzo fajny zestaw i roślinność nie zasłania tarasu całego, nie ma efektu "ściany"
https://pin.it/3QOSfQ1

Tak też mi się podoba
https://pin.it/2j79Nqf

Szukałem kolejnych inspiracji, tylko podobają mi się takie na dużo szersze donice, więc nie ma sensu wstawiać.

Kilka było też minimalistycznych, jeden gatunek i widocznie kamienie ozdobne. Niby spoko, a jednak nudno...
anuska2507 10:33, 05 paź 2023

Ja bym pomyślała tutaj o lawendzie, może właśnie z trzmieliną na pniu.
Tutaj jest też realizacja Danusi w donicach:
https://pl.pinterest.com/pin/733664595547228157/
Może znajdziesz też inne ujęcia tego tarasu. Tam jest chyba thuja Aurea Nana z czerwoną żurawką, a w drugiej donicy cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana.
Można tutaj wykorzystać rozchodniki i jakieś nieduże trawy.