Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

EPODLAS 22:32, 27 gru 2012

Fajne są takie duże szopki w miastach. Kolendy z płyty, ale robią wrażenie, największą atrakcję mają dzieciaki. Rodzice robią im zdjęcia blisko dzieciątka Jezus. Co roku, stał żywy osiołek, owieczka i jeszcze jakieś inne zwierzęta. Dla dzieci było jeszcze więcej atrakcji. Ja tęsknię za zimą taką ze śniegiem, malowniczą. U nas do tej pory takiej nie było. Ma być lepiej po nowym roku.
Celina 15:14, 28 gru 2012

EPODLAS napisał(a)
Wszystkim za życzenia świąteczne dziękuję.

I po Świętach, byłam w Toruniu, a pogoda była prawie wiosenna. Poszłam na mały spacer, ale w dzień miasto nie oświetlone dekoracjami świątecznymi nie wyglądało tak ładnie. I pomyśleć, że za kilka dni mamy nowy rok i już trochę bliżej wiosny.
W tej szopce były co rok zwierzęta, w tym roku nie. Ponoć obrońcy zwierząt zabronili. Ale i tak szopka była ładna.

Niestety troche szkoda tych zwierzatek ,że nie ma ich w szopkach. Byliśmy do nich przyzwyczajeni .no ale cóż..
U nas proboszcz grzmiał bardzo ostro z ambony ,że ludziska myślą o zwierzętach w szopce,a nie o samym misterium narodzin Pana.

bociek 18:30, 28 gru 2012

iza_1611 19:40, 28 gru 2012

Szczęśliwego Nowego Roku

PS Jak znasz jakiś sposób na krety to ja chętnie wysłucham....
EPODLAS 20:35, 28 gru 2012

Celinko, myślę że jak ktoś przychodzi się naprawdę pomodlić, to mu zwierzęta nie przeszkadzają. Księżą często przesadzają nie tylko w tej kwestii.
Izo, znam dużo sposobów na krety i wszystkie do końca się nie sprawdziły. A na pewno już nic nie kupię na kreta. Miałam karbit, inne śmierdzidła, wszystkie kret miał w swoim nosie. W tym roku chcę wypróbować gnojówkę z liści czarnego bzu, przynajmniej na warzywniku. Ale czy się sprawdzi zobaczymy..
Urszulla 13:39, 29 gru 2012

Tak, brakowało tylko śniegu
Celina 14:41, 29 gru 2012

Pozdrawiam
Zeta 15:06, 29 gru 2012

Fajna szopka
malwes 18:04, 29 gru 2012

Szopka cudna. Jaka by nie była zawsze budzi we mnie ciepłe uczucia i dziecięce fascynacje (pamiętam jedną w Łodzi w kościele Salezjanów, którą zawsze jeździliśmy oglądać).

Bożenko, przyjmij ode mnie najserdeczniejsze życzenia - niech Nowy Rok obfituje czym tylko może i niech przyniesie jak najwięcej życiowych radości.
Mnie trochę z braku czasu mało na forum, ale myślę ciepło o Tobie i wszystkich innych Ogrodomaniakach i Ogrodokochaczach

Pozdrawiam ciepło, Gosia
EPODLAS 18:29, 29 gru 2012

Małgosia powiedziała to co ja nie powiedziałam. Szopka zawsze budzi ciepłe uczucia. Jako dziecko wyobrażałam sobie, że tam naprawdę leży małe dzieciątko i w ogóle wszystko jest prawdziwe. Ja do tej pory pamiętam, jak myślałam, że co roku rodzi się pan Jezus, dopiero sąsiadka wytłumaczyła, że on urodził się tylko raz, myślę że nawet byłam tym trochę rozczarowana. Szkoda, że dzieckiem jest się tak krótko, już nigdy nie ma się takiego postrzegania świata jak wtedy. Później niestety nasza dziecięca naiwność ulatnia się w miarę spotykania się z tzw prawdziwym życiem. Tak mnie trochę dzisiaj naszło na refleksję.