Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

bogumila 10:33, 16 kwi 2012

Tulipanki ładnie się rozmnożyły i pięknie kwitną,te botaniczne są niezawodne i wcześniej cieszą nasze oczy.U mnie jeszcze nie ma ani jednego ,śpią.
EPODLAS 10:55, 16 kwi 2012

bogumila_bienko napisał(a)
Tulipanki ładnie się rozmnożyły i pięknie kwitną,te botaniczne są niezawodne i wcześniej cieszą nasze oczy.U mnie jeszcze nie ma ani jednego ,śpią.

Ja mam też takie botaniczne, które co dopiero szykują się do kwitnienia. Np Tulipan Tarda. Wsadziłam też w zeszłym roku, mają listki, ale nie wiem jakie one są. Jak zakwitną to poszukam, bo chowam opakownia. Ale wzeszło ich dużo.
wanda7 11:16, 16 kwi 2012

Witaj, Bożenko, rośliny radośnie wychylają się z ziemi, witając nowy sezon. Na razie wszystko startuje z niskiego parteru i niższych pięter, W ogrodzie porządek, wszystko równiutkie i grzeczne. U mnie nie pokazało się sporo cebulowych. Co prawda hiacynty powychodzily ziemi, ale jakieś takie pokurczone, niepewne. W ostatnich dniach padają deszcze i mam nadzieję, że dopiero po nich wszystko ruszy do przodu ze zdwojoną siłą. My także
EPODLAS 11:43, 16 kwi 2012

Wandziu, masz rację, moje różowe zawilce też jakieś mizeroty. Białe wychylają dopiero głowki, może po tych deszczach roślinki dostaną wigoru. A to mój różowy, Jest ich kilka, ale nawet nie umiałam ich sfocić.

AniaDS 18:55, 16 kwi 2012

Bożenko, znasz nazwę tych tulipanów?

Mam takiego - sztuk jeden , coraz mizerniejszy mi się robi.
Dokupiłabym mu towarzystwo .
EPODLAS 20:34, 16 kwi 2012

Te tulipany to Tulipany Kaufmaniana Fashion. To jedne z pierwszych moich pierwszych tulipanów. Do tej pory ich nie rozdzielałam. Na ich miejscu, zawsze sieje jednoroczne, w zeszłym roku na ich miejscu rosły pięknie cynie, co w tym roku posieję jeszcze nie wiem. Lubię jak mają kwiaty w pąkach, które są podłużne, w tym roku zobaczyłam je jak już prawie przekwitały.
A ta grupka przytuliła się do iglaka.

AniaDS 23:00, 16 kwi 2012

Super, właśnie takie miałam podejrzenia .
Wykopujesz je jak przekwitną?
arcobaleno 08:59, 17 kwi 2012

Piszesz o cyniach a ja się z nimi nacudowałam, posiałam, popikowałam i chyma mi podmarzły w garażu :/
Siejesz je od razu do gruntu czy najpierw pod osłony?
popcorn 09:08, 17 kwi 2012

Piękne tulipanki U nas jeszcze pąki nisko, pochowane w liściach - za zimno :/

Cynie bardzo lubię też
EPODLAS 10:39, 17 kwi 2012

Marto, cynie siałam do gruntu w maju, było za gęsto, to przerzedziłam je i wsadziłam w miejsce po tulipankach. W dwóch miejscach rosły świetnie, podlałam je kilka razy roztworem gnojówki z pokrzyw. Jestem wielką fanką tego cudownego, śmierdzącego płynu, jak tylko pokrzywa będzie spora, zaraz z niej zrobię gnojówkę. Uratowałam bób od mszyc, opryskując go dokładnie roztworem. Trochę pośmierdziało, ale bób był super.
Zeszłoroczne cynie

Popcarol, moje tulipanki są pod iglakami, może mają cieplej? Jak pojadę za tydzień, mam nadzieję że inne już pokażą kwiaty, te niestety już będą przekwitnięte.