Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 19:44, 28 lip 2023

Makao napisał(a)

Ooo rolkę tektury? Hmm... Nie pomyślałam

Nie rolkę, bo to są bardzo cienkie, delikatne i miękkie tektury, które są przeznaczone do podkładania pod panele podłogowe. Nabrałam się i po rozłożeniu, jak polałam prysznicem, wszystko się rozlazło. A polać, lekko zwilżyć, trzeba, żeby tektury nieco zmiękły i ułożyły się.
Używam kartonów opakowaniowych. To też można kupić (https://allegro.pl/uzytkownik/kopertowy-swiat/pakowanie-i-wysylka-pudelka-i-kartony-64540). Trochę wiecej pracy, bo trzeba rozłożyć, ale nie rozmaślają się od byle wody.
Kasya 20:07, 28 lip 2023

To jakaś cienka wyjatkowo kupilas ta tekturę
Wg mnie jest ok
Nie ma problemu z wycięciem otworu jak trzeba cos dosadzić
olciamanolcia 21:36, 28 lip 2023

A u mnie kartony pod kamieniem nie zdały egzaminu. Miałam grube z ikeji a w niektórych miejscach miałam dwie warstwy. Rozlazły się i zastanawiam się czy nie zgarnąć kamienia i nie ułożyć takiej włókniny jak fizelina.
Dramat mam pod ambrowcami-z powojem nie daję rady pomimo przekopania ziemi i pozbycia się kłaczy.
Pod korą na rabatach nie mam nic i praktycznie chwastów nie mam.
Makao 22:53, 28 lip 2023

Czyli kora lepiej się sprawdza
April 06:17, 29 lip 2023

W wielu miejscach mam rabaty pod samym domem, bez opaski przy murze i jest ok.
Używam też kartonów na nowej rabacie i na to sypię korę. Też się u mnie sprawdza. Spokój co najmniej na trzy lata. Potem i tak są przesadzanki więc tylko dosypuję korę. Co parę lat, jak kasa i siła pozwala, całe rabaty ściółkuję przekompostowanym obornikiem i na to znów kora.
Kasya 07:23, 29 lip 2023

olciamanolcia napisał(a)
A u mnie kartony pod kamieniem nie zdały egzaminu. Miałam grube z ikeji a w niektórych miejscach miałam dwie warstwy. Rozlazły się i zastanawiam się czy nie zgarnąć kamienia i nie ułożyć takiej włókniny jak fizelina.
Dramat mam pod ambrowcami-z powojem nie daję rady pomimo przekopania ziemi i pozbycia się kłaczy.
Pod korą na rabatach nie mam nic i praktycznie chwastów nie mam.

A ile cm kamienia masz i jaka grubosc ?
Mary 10:39, 29 lip 2023

Makao napisał(a)

Nie mają kostki bo budynek ma tyle wcięć że głowa mała. Prawdziwy slalom by był. I pod samym fundamentem okazało się że jest pulpa (żółty piasek) pod czarnoziemem więc trzeba było kupić ziemię w workach i sypać w spore dołki.

Wydaje mi się, że ten piach był tam celowo. Jedynym z celów opaski jest moim zdaniem spowodowanie, żeby wody opadowe nie zatrzymywały się przy elewacji.
Z drugiej strony przy samej elewacji po dachem może być ekstremalnie sucho. U mnie tak jest na jedynej rabacie przy samym tarasie, gdzie dach jeszcze sięga. W takich warunkach podlewanie jest konieczne. U mnie bok tarasu jest wyłożony płytkami. Gdyby tam był cokół to przy podlewaniu trochę wody trafiłoby na cokół.

Nie jestem budowlańcem, więc może tu jakieś herezje wypisuję.
Makao 12:43, 29 lip 2023

Mary napisał(a)

Wydaje mi się, że ten piach był tam celowo. Jedynym z celów opaski jest moim zdaniem spowodowanie, żeby wody opadowe nie zatrzymywały się przy elewacji.
Z drugiej strony przy samej elewacji po dachem może być ekstremalnie sucho. U mnie tak jest na jedynej rabacie przy samym tarasie, gdzie dach jeszcze sięga. W takich warunkach podlewanie jest konieczne. U mnie bok tarasu jest wyłożony płytkami. Gdyby tam był cokół to przy podlewaniu trochę wody trafiłoby na cokół.

Nie jestem budowlańcem, więc może tu jakieś herezje wypisuję.

Wszystko się zgadza. Dokładnie tak jak piszesz. I z tą suszą ekstremalną też się zgadza.
Makao 12:45, 29 lip 2023

April napisał(a)
Co parę lat, jak kasa i siła pozwala, całe rabaty ściółkuję przekompostowanym obornikiem i na to znów kora.

Ten przekompostowany obornik wciąż nie mogę rozszyfrować. Bierzesz taki świeży od rolnika i leży u Ciebie rok na kupie a potem go rozsypujesz tak?
Makao 12:47, 29 lip 2023

April napisał(a)
W wielu miejscach mam rabaty pod samym domem, bez opaski przy murze i jest ok.
Używam też kartonów na nowej rabacie i na to sypię korę. Też się u mnie sprawdza. Spokój co najmniej na trzy lata.

U mnie kartony znikają pod korą w ciągu jednego sezonu.