Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Patrycja_KG_Lu 17:02, 27 sie 2023

Dobrze, że porównałaś obok siebie Black Alverne i Lady U. Kiedyś sobie tą Alvernę wsadzę.
Makao 19:15, 27 sie 2023

pestka56 napisał(a)

Poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie, a potem skróć o połowę całą kępę i dziel.

Podzielę na pół. Nie będę na razie szaleć. Postaram się jak najmniej ruszyć tą kępę. A może spróbuje odciąć tylko kawałek.
Makao 09:31, 28 sie 2023

No dobra ręka do góry kto zna się na gnojówkach z chwastów ogrodowych

Czy wyrzucenie tych resztek roślinnych do kompostu nie sprawi że chwasty się rozniosą? Np. resztki z gnojówki ze skrzypu?

Czy z każdego chwasta można zrobić gnojówkę i wlać ją do kompostownika?
Patrycja_KG_Lu 10:51, 28 sie 2023

Toszka kiedyś pisała tak:
Z rosnącą górą chwastów masz dwa wyjścia - albo gnojówka, albo zrobić coś na wzór kompostu.

Do gnojówki potrzebna beczka wody i wrzucaj zielsko. Niech "gnije". beczka na słońcu. Mam nadzieję, że da radę jeszcze postać ze 2 tygodnie i popracuje.
Potem "śmierdziucha" po przelaniu przez sito z gazą lej na przekopane....nawieziesz ziemię w pożyteczne organizmy. Trzeba odcedzić, by nasiona nie wylądowały. I tu wyjaśnię, że pewnie przekopany fragment będzie na wiosnę zielenił się z nasion wysianych przez chwasty. Ale to na bieżąco można grabić wyrywając/wzruszając wschodzące siewki.
[…]

Czyli wychodziłoby na to, że kłącza skrzypu też odcedzić i się pozbyć.
Anda 11:20, 28 sie 2023

Aniu, moje doświadczenia są takie, że jak coś jest przegniłe to już nic z tego nie wykiełkuje. Bakterie beztlenowe w wodzie załatwiają sprawę i bez problemu możesz takie resztki dać na kompost. Ja tak robię z wszystkim co zostaje w wiadrze po gnojówkach. Prędzej wyrośnie mi trawa z kompostu niż jakieś zioła pognojówkowe.
Jeśli mimo to się boisz, to możesz zrobić „herbatkę” skrzypową.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 12:10, 28 sie 2023

Z moich obserwacji wnioskuje, że jeśli ta gnojówka stoi baaardzo długo to te resztki są mocno przegnite i one takie maziajowate się robią więc chyba nie powinno nic odrosnąć. Ostatnio taką gnojówkę z chwastów wlałam do kompostownika ale stała na prawdę długo i tam wszystko się już prawie rozłożyło.
Zobaczymy. Jak coś wyrośnie to w kompostowniku będzie widać.

Takie właśnie rozwiązanie mnie naszło na te wszystkie chwasty. Bo gnojówki to przecież są najlepsze. Teraz znowu skrzypu nazrywałam i stoi już 2 tygodnie ale sam skrzyp jeszcze dobrze się trzyma więc czekam aż się rozpuścić.
Makao 12:13, 28 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Toszka kiedyś pisała tak:

Czyli wychodziłoby na to, że kłącza skrzypu też odcedzić i się pozbyć.

Hmm...i to przecedzanie właśnie mi się nie uśmiecha
pestka56 12:28, 28 sie 2023

Ja wolę kompostować. Mam na szczęście miejsce za plotem, gdzie składuję to czego boję się wrzucać do kompostu, bo już zaczęło się kłosić. Po prostu sypię na pryzmę i zapominam, a po 2 latach zdejmuję wierzchnią warstwę i mam dodatkową ziemię kompostową.
Dorii 13:48, 28 sie 2023

Do gnijówki że skrzypu staram się dawać tylko zieloną część, bez klączy. Resztki z gnojówki na kompost. Ale myslę że jak dłużej postoi na tyle że dobrze przegnije wszystko to i kłącza można wrzucać.
Makao 19:19, 29 sie 2023

Dziś około 4:00 nad ranem i potem koło 6:00 przeszły nad nami potężne burze z ulewami i nawałnicami. Spać było ciężko więc postanowiłam porobić zdjęcia. Praca w funkcji Bulb nie jest łatwa a miałam z nią styczność 14 lat temu . Jednak udało się coś złapać a kolorystyka jaka temu towarzyszyła... po prostu coś cudownego choć strasznego