Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 20:06, 15 mar 2024

April napisał(a)
A nie skubałaś tych drobnych nasionek? One takie w powietrzu to raczej nic nie wypuszczą, nie trzeba ich trochę przykryć np piaskiem. Nigdy nie siałam ostnicy, tak z ciekawości pytam.
I co, kupiłaś cyklameny? Ja mam ciągle w koszyku i dumam. Jakoś się nie mogę zdecydować. Zastanawiam się ile musiałabym ich kupić żeby w moim ogrodzie je zauważyć

Nasionka przysypała. Zdjęcie zrobione przed tą czynnością.

Cyklameny muszą poczekać bo mam ten sam dylemat. W dodatku teraz zastanawiam się czy lepiej wiosenne czy jesienne
Makao 20:14, 15 mar 2024

Byłam dziś u znajomej ciąć hortensje Fraise Melba. Zabrałam wszystkie patyczki

Podzieliłam i wyszło tyle

Odrzuciłam te cieniutkie i włożyłam do niechlorowanej wody

Trochę tego wyszło. Ciekawe ile uda mi się ukorzenić
Magleska 21:26, 15 mar 2024

Ania szkoda ,że nie mieszkasz bliżej -dziś wywaliłam pełno siewek stipy

ja sztorby mam w szkrzyniach warzywnych ,nigdy nie próbowałam w wodzie ukorzeniać-podobno ta odmiana szybko i dobrze się ukorzenia
Patrycja_KG_Lu 22:50, 15 mar 2024

Mi jak jeszcze Muszelka bywała na forum to doradziła bym wody dolała, tak aby więcej patyka było pod wodą niż nad.
Makao 23:02, 15 mar 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Mi jak jeszcze Muszelka bywała na forum to doradziła bym wody dolała, tak aby więcej patyka było pod wodą niż nad.

Aaaa czyli muszę dolać. Dzięki
Makao 23:05, 15 mar 2024

Magleska napisał(a)
Ania szkoda ,że nie mieszkasz bliżej -dziś wywaliłam pełno siewek stipy

ja sztorby mam w szkrzyniach warzywnych ,nigdy nie próbowałam w wodzie ukorzeniać-podobno ta odmiana szybko i dobrze się ukorzenia

No szkoda. Mi się stipa nie rozsiewa. Muszę sama siać.

Ukorzenianie w wodzie to u mnie trudny temat. Rok temu pierwszy raz udało mi się cokolwiek ukorzenić więc teraz próbuję z tą odmianą.
nyna76 23:44, 15 mar 2024

Aniu, uda się na pewno. Chociaż szklaneczki rodzince zajumałaś. Trzeba poświęceń żeby osiągnąć sukces

Pokazuj czasami co tam w patyczkowym świecie.

Napisz coś jeszcze o nowej pracy.

Acha i chciałam dopytać o twojego Tamaryszka w donicy. Jaki duży jest i jak można go prowadzić w donicy ? Jak krzak czy jak wiopniowe drzewko ?
Wafel 01:24, 16 mar 2024

Ania jak oceniasz system korzeniowy Ammanogawy, trafiasz na korzenie sadząc coś w pobliżu? I jeszcze jedno pytanie, czy drzewa kolumnowe mają ogólnie mniejszy system korzeniowy? Kupiłam drugą Ammanogawę na przeciwległy bok i rozkminiam jeszcze zakup jarząba Flanrock, podobno chudy i tak do 5 metrów rośnie, nie chcę za blisko domu i ogrodzenia posadzić. Chcę drzewka w ogrodzie, ale boję się sadzić na tym moim małym metrażu.
Makao 10:51, 16 mar 2024

nyna76 napisał(a)
Aniu, uda się na pewno. Chociaż szklaneczki rodzince zajumałaś. Trzeba poświęceń żeby osiągnąć sukces

Pokazuj czasami co tam w patyczkowym świecie.

Napisz coś jeszcze o nowej pracy.

Acha i chciałam dopytać o twojego Tamaryszka w donicy. Jaki duży jest i jak można go prowadzić w donicy ? Jak krzak czy jak wiopniowe drzewko ?

Pracę będę zmieniać. Głupia byłam myśląc że trafiłam los na loterii. Za małe pieniądze mi płacą a roboty narzucili tyle że czasem weekendy pracowałam. Było fajnie póki siedziałam cicho i robiłam a jak poprosiłam przy nowej umowie o podwyżkę to zamknęli mi drzwi przed nosem.
Ale to mały problem. Będzie dobrze

Tamaryszki mam dwa lata. Prowadzę w formie krzaka. Teraz wyglądają tak

To raczej spore krzaki więc kiedyś będę musiała wsadzić je do gruntu ale na razie dają radę a ja mam czas na jego ukształtowanie. Tnę po kwitnięciu. Już teraz nabiera fajnej formy. Jak je kupiłam miały po dwie gałązki.
Makao 10:55, 16 mar 2024

Wafel napisał(a)
Ania jak oceniasz system korzeniowy Ammanogawy, trafiasz na korzenie sadząc coś w pobliżu? I jeszcze jedno pytanie, czy drzewa kolumnowe mają ogólnie mniejszy system korzeniowy? Kupiłam drugą Ammanogawę na przeciwległy bok i rozkminiam jeszcze zakup jarząba Flanrock, podobno chudy i tak do 5 metrów rośnie, nie chcę za blisko domu i ogrodzenia posadzić. Chcę drzewka w ogrodzie, ale boję się sadzić na tym moim małym metrażu.

Nie zauważyłam by podczas sadzenia roślin obok Amanogaw korzenie mocno się panoszyły.
Co do systemu korzeniowego to jest zasada że jest tak szeroki jak szeroka jest korona drzewa.
U Ciebie kolumnowe to najlepszy wybór. Możesz co nieco zastawić a klimat zrobią.