Patrycja_KG_Lu
12:25, 13 maj 2024

W necie i wsród właścicieli ROD utarła się proporcja 1 kostka drożdży na 10 l wody do podlewania bezpośredniego. Drugi sposób jest z fermentowaniem przez 2 tygodnie (też 1 kostka na 10 l wody), a potem podlewanie w rozcieńczeniu 1:10.
Co ciekawe jak dotrze się do tych ogrodników co mają wiele wiosen ze sobą to okazuje się, że dawno, dawno temu nie było w sprzedaży kostek 100 gramowych w sklepach. Szło się do piekarni i prosiło o „kostkę” droższy. Pani ekspedientka podawała wtedy wielką bryłę 1 kilogramową. Trochę jak ze starymi przepisami na ciasto, gdzie czasem się można zdziwić, że nie wychodzi takie dobre. Tam kostka masła w dawnych czasach miała 250 g, a nie jak teraz 200 g lub nawet 180 g. To tak tylko w ramach ciekawostki. Ja stosowałam w ostatnich 2 latach w tej proporcji 100 g/10 l wody.