Zagłębiałaś się już w TikToka? Mam wrażenie, że tam jest coraz więcej ogrodowych treści i ogrodników pasjonatów. Insta nawet próbował się ratować odpływem na TT poprzez wdrożenie tych filmikowych rolek, nawet im to wyszło, ale nadal migracja jest w kierunku TT.
Ja mam stosunek ambiwalentny do Tik Toka. Pierwsze mnie zniechęciły badania, które pokazywały jak szybko podsuwane są nieodpowiednie treści młodzieży. Teraz z różnych stron płyną sygnały dotyczące niebezpieczeństw z nim związanych. Dla mnie to taki, jak to kiedyś ktoś napisał chiński koń trojański podarowany zachodowi.
Ja na razie mam odwrotne obserwacje własne. Jeśli chodzi o młodzież to na insta jest dużo dziewczyn w bardzo skąpych strojach z dużą ilością nałożonych filtrów promujących taki kanon piękna niedościgniony, że nastolatki mogą wpaść w depresję. Przesycony jest reklamami sponsorowanymi u dużej ilości „influenserów”. W komentarzach dużo hejtu. Osobiście miałam problem z podszywaniem się, a jedyne co Insta zrobił to poprosił mnie jako zgłaszającą o zdjęcie dowodu osobistego by potwierdzić moją tożsamość, a nie zablokował tamtej osoby i to jej nie poprosił. Na TT z automatu są jakieś algorytmy wygrane, że wychwytując kluczowe słowa jest blokada takiego filmiku, nagości są cenzurowane tak samo jak wulgaryzmy. Mniej nasycony jest reklamami i ofertami swoich usług/produktów. Kiedyś gdy jeszcze był limit minutowy na filmik to osoba wrzucająca go maksymalnie starała się streścić przekaz, wygodnie wtedy porady ogrodnicze się oglądało albo jakieś projekty DIY.
Ja się cieszę z deszczu-u nas też od kilku dni burzowo i deszcz wyręczył mnie z podlewania. Wiadomo, lepszy byłby taki leniwy deszcz przez pare godzin w nocy niż ten ulewny, ale nie ma co narzekać
Haha
U mnie wczoraj w końcu popadało ale normalny deszcz bez gradu i wichur. Dziś dopełniły się wszystkie zbiorniki.
Najgorzej że zabrałam judaszka w suchą doniczkę i tak padało że znowu ma mokro. Przed chwilą znowu go wyciągnęłam aby nasypać na dno keramzyt bo wczoraj nie dałam.
Teraz potrzebne słońce żeby mu wyschło w nogach.
TT nie mam bo póki co te krótkie filmiki jak dla mnie nie wnoszą nic dobrego. Moje dzieci mają TT i czasem coś śmiesznego mi pokarzą ale takie same filmiki wyskakują mi na fb czy insta. One się powtarzają.
To że jest tam coś o tematyce ogrodniczej to nie wiedziałam. TT musi być bardzo podobny do insta lub odwrotnie. Insta upodobnił się to TT tak jak piszesz.
Tak, takie badania też gdzieś mi się przewinęły i widziałam na fb filmik antyTT. Pokazany w nim był człowiek który idzie i patrzy w telefon przewijając tylko palcem kolejne filmiki. Niezauważający niczego dookoła.
W sumie można go przepiąć tak samo do TT jak fb czy insta.
Wszystko to ogłupia ludzi bo tylko oglądają a nie myślą.
Przeciwieństwo naszego forum gdzie trzeba czytać i coś sensownego napisać