Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 15:26, 04 cze 2024

pestka56 napisał(a)

To jest to o czym pisał kiedyś Łuczaj – następstwo przewagi w kwitnieniu w kolejnych latach. Jednego roku będą kwitnąć i pięknie wyglądać jedne rośly, a w następnym zdominują łąkę inne. To chyba było gdzieś w tym tekście. https://www.luczaj.com/kwietna.htm

Nie rozumiem o co chodzi bo w tej mieszance co ja wysiałam też jedne kwiaty kwitły w pierwszym roku a część kwitnie w drugim roku.

Dosiewkę chciałam zrobić żeby mieć więcej kwiatów
pestka56 19:14, 04 cze 2024

Ania, no to w porządku. Masz prawidłowo z tym kwitnieniem. To ja nie zrozumiałam, że chcesz mieć więcej
Makao 21:51, 04 cze 2024

Tak pomyślałam że coś źle napisałam i wyszło nieporozumienie

Dosiewki myślę że uzupełniłyby ewentualne braki

Ja będę musiała robić je co roku bo ten pas co mam chciałabym poszerzyć i spróbować innych mieszanek
ElzbietaFranka 23:47, 04 cze 2024

Nikt nie jest w stanie skomponować własnego przepisu nasion na łączkę. Nawet te kupione to też mieszanka nie wiadomo czego jedne wschodzą drugie siedzą w ziemi kilka miesięcy.
Ważne jest też najniższe poszycie łaczki. Dzisiaj dosiewalam smagliszke nadmorska biała, gdzieś kupiłam fioletowa i nie mogę znaleźć w tym moim kręciołek.

Posiałam estragon. Macierzankę posialam w rzędach w łączce.
Trzeba samemu komponować swoją łaczke.

Deszcze mojej łączce pomogły. Będę ją musiała trochę nawozem podsypać.
UrszulaB 12:49, 05 cze 2024

Cześć Makao! Kupilam dzisiaj judaszaka! Chyba taką samą odmianę jaką ty masz! Mam pytanie - z Twojego doswiadczenia, na jakim stanowisku najlepiej go posadzic?
Na razie postawilam go na słoncu, przywiązałam do płotu, bo wieje.

Makao 13:47, 05 cze 2024

UrszulaB napisał(a)
Cześć Makao! Kupilam dzisiaj judaszaka! Chyba taką samą odmianę jaką ty masz! Mam pytanie - z Twojego doswiadczenia, na jakim stanowisku najlepiej go posadzic?
Na razie postawilam go na słoncu, przywiązałam do płotu, bo wieje.

No cóż, najlepiej półcień, światło rozproszone.
W pełnym słońcu będzie go przypalać.

Nie może mieć za mokro w nogach bo złapie chorobę grzybową.

Judaszki chyba lubią wilgotny mikroklimat czyli nad oczkami wodny. Wilgotne powietrze ewidentnie im służy.

U mnie jest za suche powietrze a do tego wietrznie i mojemu judaszowi to nie służy.
Makao 14:02, 05 cze 2024

Mój judaszek dogorywa . Niestety mam inny suchszy mikroklimat niż Tar i mój judaszek nie daje rady podnieść się z zalania korzeni.

Wczoraj zwiędły mu wszystkie liście

Wieje wiatr więc to nie pomaga.

Obcięłam mu wczoraj wszystkie wielkie liście i skróciłam gałęzie tak jak kazałam Ewa-Anda. Możliwe że jednak jest już za późno

Pojechałam jeszcze do ogrodniczego pogadać z szefową i dostałam delikatny opitol że o tej porze roku drzew się już nie przesadza.
Wyjaśniłam że zalałam mu korzenie i musiałam wyjąć go z tego błotka.
Dała mi oprysk Asahin. Do ratowania roślin po stresie związanym z przesadzaniem lub suszą.

Powiedziała że jeśli to mu nie pomoże to nic go nie uratuje. No i jeszcze mam się modlić żeby się nie ociepliło i padało więcej deszczu.

Niestety dziś świeci słońce i temperatura się podnosi

Porażka

Możliwe że judaszki nie są dla mnie tak i klony palmowe.
mrokasia 14:17, 05 cze 2024

Ania, spokojnie, może odchoruje i odżyje. Wywalić zawsze zdążysz.
Makao 14:39, 05 cze 2024

Na razie nie wywalam. Stoi taki biedny, wygolony obok ściany wodnej schowany między drzewami żeby od słońca go chroniły.
TAR 14:46, 05 cze 2024

Szkoda tego judaszka. A zagladalas mu w korzenie jak wysadzalas? Wczoraj sadzilam klona orangeole i w korzeniu same krewetki