Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Juzia 18:17, 18 lip 2024

TAR napisał(a)

Mojej mamie co roku na dzialke ROD obornik wujek z PGRow zwozil, miala najlepsze plony, tata przekopywał go z ziemia. Dlatego ja jestem skłonna akurat tu zaufac znajomemu rolnikowi Ani.
Ostatnio kupilam obornik konski i owczy niby granulowany ale inny, śmierdzial kupą solidnie byly to wysuszone bobki, nieregularne. Nie takie rowniótkie wałeczki jak do tej pory. Myslisz, ze moze miec wieksza wartość? Dodalam go do dolkow, rosliny na razie żyja.

Nie mam pojęcia czy lepszy, ale na pewno nie zaszkodzi
Makao 21:37, 18 lip 2024

pestka56 napisał(a)
Twój znajomy rolnik ma rację. Wszystko co kiedykolwiek o oborniku słyszałam, kiedyś nawet od tych prostych chłopów-rolników i teraz od zaprzyjaźnionych ogrodniczek zawodowych, to są dokładnie te same informacje.

Z ciekawości zapytam, czy on stosuję e-my w uprawach?

Nie wiem czy stosuje e-my w uprawach.
A co to jest?
Bo dziś dał mi wykład na temat ostatniego wynalazku. On to fachowo nazwał ale chodzi o bakterie którymi oblewa się ziemię i że to niby takie super dla gleby.

Postukał się w czoło na koniec i określił głupotą ale stwierdził że ktoś się na to nabierze i kasę będą trzepać.
Makao 21:44, 18 lip 2024

anabuko1 napisał(a)

A czemu po judaszku tylko pieniek został?
Anabelki cudne

Judaszek się zasuszył
U mnie bardzo niską wilgotność powietrza i silne wiatry. Gałązki uschły na wiórek i strzelają jak ta lala.
Z tego samego powodu nie mogę mieć klonów palmowych. Niestety
Makao 21:58, 18 lip 2024

Rozmawiałam z tym swoim znajomym na temat obornika i tych granulek.
Bardzo dużo info których nie jestem w stanie powtórzyć ale to co najważniejsze
- amoniak z kupy utlenia się po zetknięciu z powietrzem i działa razem z azotem tworząc razem azotan amonu czyli popularny wszędzie nawóz. Nie jest szkodliwy dla roślin.
- pasożyty to się roześmiał bo jak mogą zaszkodzić roślinom
- obornik granulowany to tak jak już ktoś tu pisał głównie składa się ze słomy bo najłatwiej się wysusza
- te granulki żeby je sprasować muszą być poddane baaaardzo wysokiej temperaturze więc wszystko co dobre zostaje zniszczone

I wiele innych fachowych rzeczy ale nie da się wszystkiego spamiętać.

Rośliny rosną więc świeża kupa nie zaszkodziła im. Nie widzę oznak spalenia.

Nie wiem czy to się wszystkim spodoba no ale do mnie przemówiło.
Makao 22:10, 18 lip 2024

LIDKA napisał(a)

Będziesz kolejna projektantką wywodzącą się z O. Tylko nie bądź jak niektóre instagramerki co się do Ogrodowiska nie przyznają

Żadna ze mnie projektantka
Po prostu pomagam koleżankom ogarnąć bałagan na podwórku i w dodatku cała rodzina zwykle się w to angażuje. To miło spędzony czas
LIDKA 22:11, 18 lip 2024

Ania bierz i sadź i rób jak on mówi. Po mojemu to mądry chłopak musi być.
Judith 22:23, 18 lip 2024

Ania, ale czy podał źródło badań wykazujących brak wartości odżywczych w oborniku granulowanym?

Co do obornika naturalnego - pasożyty roślinie nie szkodzą, ale człowiekowi mogą
Tak dla porządku jeszcze tylko powiem, że temperatura krytyczna dla azotu to -147 stopni C (minus 147).
LIDKA 22:28, 18 lip 2024

Pasożyty w oborniku przy dzisiejszych warunkach chodowli czyli szpikowaniu zwierząt lekami i antybiotykami to rzadkość już chyba.

Niemniej ludzie nadal chorują z ich powodu. Miałam styczność z glistnicą. Paskudna choroba, 1.5 roku leczenia dziecka.

UrsaMaior 22:37, 18 lip 2024

Ja też używam świeżego końskiego i wszystko git.
Basieksp 23:13, 18 lip 2024

A ja nie mam świeżego końskiego, ale myślę skąd by sobie go wykombinować póki coś mam granulowany, którego już chyba więcej nie kupię. A to dlatego, że moja Aza dużo go wyjadła, nawet z pod roślin, potem trochę nas wystraszyła, bo mocno odchorowała i nie wiedzieliśmy na początku co jej jest.