Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 08:59, 19 lip 2024

Judith napisał(a)
Ania, ale czy podał źródło badań wykazujących brak wartości odżywczych w oborniku granulowanym?

Co do obornika naturalnego - pasożyty roślinie nie szkodzą, ale człowiekowi mogą
Tak dla porządku jeszcze tylko powiem, że temperatura krytyczna dla azotu to -147 stopni C (minus 147).

Jak zapytałam o źródła informacji to powiedział „Studia”. Jeśli chcesz wiedzieć więcej to radzi iść na studia. Tak jak pisała anuska2507 - wcześniej.

Obornik granulowany skoro to głównie słoma to jak dasz do ziemi zadziała też. Rozrzuca się skoszoną trawę na rabaty więc i granulki też formę odżywczą spełniają ale do właściwości obornika nawet się nie umywa. Tak ja sobie to stwierdziłam po tych rozmowach. Nazwali to obornikiem granulowanym ale jest mocno przetworzone i pomimo iż jakiś zapach kupy ma to pewnie już właściwości jako obornika świeżego są mocno okrojone.

Co do pasożytów to uważasz że te odzwierzęce przetrwają w glebie? One chyba muszą mieć odpowiednie warunki bytowania a jak obornik zmiesza się z glebą to nadal dają radę czy giną. Owady żyjące wśród zwierząt przenoszą pasożyty na człowieka. Nie nie koniecznie musi myć kupa.

Musiałabyś przyjechać do mnie i umówiłabym Was na spotkanie to może byłby w stanie zaspokoić Twoją ciekawość

Co do temperatury to faktycznie masz rację. Spisałam z netu i to z błędem (poważnym). On mówił o wysokiej temperaturze że niszczy wszystkie składniki odżywcze ale dokładnie nie podał a ja nie zapytałam. Już usunęłam tą informację zostawiając tylko to co powiedział.
Makao 09:03, 19 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Pasożyty w oborniku przy dzisiejszych warunkach chodowli czyli szpikowaniu zwierząt lekami i antybiotykami to rzadkość już chyba.

Niemniej ludzie nadal chorują z ich powodu. Miałam styczność z glistnicą. Paskudna choroba, 1.5 roku leczenia dziecka.

Zapewne masz rację z tymi lekami. Nie powinny chorować ale zapewne regularnie ich nie podają i coś tam może się wylęgnąć.
No ale czy taki pasożyt przetrwa w glebie?
Makao 09:04, 19 lip 2024

UrsaMaior napisał(a)
Ja też używam świeżego końskiego i wszystko git.

Ty to nawet taki prosto spod tyłka bierzesz żeby turkucie się nie zdążyły przyplątać
Makao 09:35, 19 lip 2024

Co mam Wam kochani powiedzieć

Te informacje zrewolucjonizowało moje życie ogrodowe. Teraz mogę jechać po świeżą kupę rozłożyć trochę pod krzaczkiem przysypać ziemią i niech się uwalniają dobrodziejstwa. Nie muszę czekać sezonu aż się „wyleżakuje”

Co do obornika granulowanego to zawsze mnie zastanawiało że nim nie spali się rośliny więc zadawałam sobie pytanie w myślach „to ile tam tego azotu jest bo przecież zwykłym obornikiem bardzo łatwo to zrobić”
Teraz już wiem że oprócz zapaszku to pewnie azotu jest znikoma ilość. Pewnie raczej jest zgranulowanym kompostem niż obornikiem

Kupować już nie mam zamiaru bo szkoda kasy.

Pojadę i sobie przywiozę w kaście świeżego

Tylko teraz to już trochę pewnie za późno więc na wiosnę tak zrobię

Muszę się go jeszcze podpytać który obornik jest najlepszy wg niego. Tak z ciekawości
Judith 09:45, 19 lip 2024

Makao napisał(a)

Jak zapytałam o źródła informacji to powiedział „Studia”. Jeśli chcesz wiedzieć więcej to radzi iść na studia. Tak jak pisała anuska2507 - wcześniej.

Obornik granulowany skoro to głównie słoma to jak dasz do ziemi zadziała też. Rozrzuca się skoszoną trawę na rabaty więc i granulki też formę odżywczą spełniają ale do właściwości obornika nawet się nie umywa. Tak ja sobie to stwierdziłam po tych rozmowach. Nazwali to obornikiem granulowanym ale jest mocno przetworzone i pomimo iż jakiś zapach kupy ma to pewnie już właściwości jako obornika świeżego są mocno okrojone.

Co do pasożytów to uważasz że te odzwierzęce przetrwają w glebie? One chyba muszą mieć odpowiednie warunki bytowania a jak obornik zmiesza się z glebą to nadal dają radę czy giną. Owady żyjące wśród zwierząt przenoszą pasożyty na człowieka. Nie nie koniecznie musi myć kupa.

Musiałabyś przyjechać do mnie i umówiłabym Was na spotkanie to może byłby w stanie zaspokoić Twoją ciekawość

Co do temperatury to faktycznie masz rację. Spisałam z netu i to z błędem (poważnym). On mówił o wysokiej temperaturze że niszczy wszystkie składniki odżywcze ale dokładnie nie podał a ja nie zapytałam. Już usunęłam tą informację zostawiając tylko to co powiedział.

Hmm. Jeśli ktoś mówi (jak pisałaś wcześniej), że „wszelkie badania wskazują na brak wartości odżywczych w oborniku granulowanym” to powinien umieć wskazać źródła tych informacji. Każdy i na każdy temat może stwierdzić, że wszelkie badania mówią i tu wstawić coś do czego jest przekonany, a na koniec powiedzieć, że nie wiesz, boś nie studiował/a tego co ja. No nie brzmi to przekonująco. Stwierdzenie „wszelkie badania mówią” wskazuje, że zrobiono badania. Ktoś i gdzieś je zrobił, w określonych warunkach, zbadał nawozy określonych firm i zrobił to konkretnym roku.
W temacie pasożytów nic nie uważam. Jak pisałam - pan wypowiedział się wyłącznie na temat azotu nie wspominając o innych atrakcjach.

Dziękuję Aniu, że dopytałaś. Ja już wiem to, co chciałam wiedzieć .
Makao 14:43, 19 lip 2024

Judith napisał(a)

Hmm. Jeśli ktoś mówi (jak pisałaś wcześniej), że „wszelkie badania wskazują na brak wartości odżywczych w oborniku granulowanym” to powinien umieć wskazać źródła tych informacji. Każdy i na każdy temat może stwierdzić, że wszelkie badania mówią i tu wstawić coś do czego jest przekonany, a na koniec powiedzieć, że nie wiesz, boś nie studiował/a tego co ja. No nie brzmi to przekonująco. Stwierdzenie „wszelkie badania mówią” wskazuje, że zrobiono badania. Ktoś i gdzieś je zrobił, w określonych warunkach, zbadał nawozy określonych firm i zrobił to konkretnym roku.
W temacie pasożytów nic nie uważam. Jak pisałam - pan wypowiedział się wyłącznie na temat azotu nie wspominając o innych atrakcjach.

Dziękuję Aniu, że dopytałaś. Ja już wiem to, co chciałam wiedzieć .

Ja podchodzę do wszystkiego bardziej logicznie. Pewne działania mają swoje skutki i biorę to na logikę.
Tobie potrzebne są naukowe dowody.
Ja do badań podchodzę z dystansem bo w Internecie firmy piszą/przekłamują często na swoją korzyść.

Podpytaj Ani w prywatnej wiadomości skąd dokładnie takie informacje są.

Ja Ci nie każę przestać używać obornika granulowanego. Napisałam tylko informacje które były dla mnie zaskoczeniem i chciałam się z Wami nimi podzielić. Nie pomyślałam że stanę pod tablicą i będę przepytywana. Raczej sądziłam że da to nam trochę do myślenia czy to co robimy było dobre czy może człowiek żyje w błędzie.

Zwróciłam też uwagę na to że taki granulat też się przydaje i odżywia rośliny ale jego działanie nie jest takie jak obornika zwykłego a raczej jak kompost. Nie wiem czy to doczytałaś czy przeoczyłaś.

Chcesz to w to wierz nie chcesz to nie wierz.
Dla mnie było to zaskoczeniem ale im dłużej o tym myślę tym ma większy sens.

O obornik i jego inne atrakcje dopytam i Ci odpowiedziałam. Doczytaj
TAR 15:17, 19 lip 2024

UrsaMaior napisał(a)
Ja też używam świeżego końskiego i wszystko git.
Dlatego Tobie wszystko jak na dopalaczach rosnie, dajesz swiezy. Chyba sie przejade po okolicznych stadninach i wyżebram obornika choc kilka workow do nasadzen.
Judith 15:52, 19 lip 2024

Aniu, jak najbardziej dało do myślenia.
Dlatego, gdy usłyszałam o badaniach wykazujących brak wartości odżywczych obornika granulowanego, poprosiłam o ich źródło. Napisałam dlaczego o to proszę.
Jestem osobą twardą stojącą na ziemi. Ufam faktom, logice i wiedzy. Nie ufam opiniom podawanym jako fakty - w takim przypadku sprawdzam u źródeł, jeśli temat mnie interesuje. Tak będzie i tym razem - odnajdę informacje.
Nie było moim celem odpytywanie Ciebie. Chciałam informacji od Twojego znajomego, to jego stwierdzenia dotyczyło moje pytanie. Przepraszam, że zabrzmiało to jak odpytywanie Ciebie, przepraszam, że stworzyłam niekomfortową sytuację.
Anda 17:14, 19 lip 2024

Ciekawe to co powiedzial pan rolnik. Pokrywa sie czesciowo z tym, czego sie uczylam na studiach ogrodniczych, a czesciowo nie.
Napisalam rozprawke na ten temat u mnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:19, 19 lip 2024

Makao napisał(a)

- te granulki żeby je sprasować muszą być poddane baaaardzo wysokiej temperaturze więc wszystko co dobre zostaje zniszczone

70 stopni, czyli tak jak na pryzmie kompostowej. Nie wszystko co dobre zostaje zniszczone.

I chyba cos pomylilas przekazujac informacje, bo skoro amoniak sie utlenia, to nie zadziala jako nawoz. Dostajac sie do atmosfery wzmacnia efekt cieplarniany. Bo to prawda ze sie utlenia.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies