Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Anda 16:58, 13 lip 2024

Florentina jak się patrzy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 20:34, 13 lip 2024

Anda napisał(a)
Florentina jak się patrzy

Ooo no to jak Ty już tak mówisz to musi być prawda

Jupi
Margo2 23:17, 16 lip 2024

Fajny rządek anabelek.
Mi taki sie marzył na frontowej, ale nie wyszło.
Super podpory pod pomidory.
Uważam, że nic nie trzeba zmieniać.

Jeszcze nic nie wiem
Makao 22:58, 17 lip 2024

Pomagam teraz kolejnym znajomym przy organizacji ogrodu a jej mąż jest rolnikiem. Ale rolnikiem takim przez duże R w dodatku ekologicznym. Wielu pszczelarzy stawia ule przy jego polach.

Ugadałam się z nim na dostarczenie obornika (chciałam przekompostowany) a tu zajeżdżam, patrzę a oborniczek świeżusieńki i mięciutki jak ta lala .

Dzwonimy więc do niego bo cała w strachu o rośliny a on do mnie tak:
„Obojętnie ile by ten obornik leżał, jeden dzień czy 10 lat to ilość azotu w nim jest taka sama. Dopóki nie wymiesza się go z ziemią”.
No to ja do niego że zawsze każdy ogrodnik mi tłukł że obornik musi swoje odleżeć, musi być przekompostowany a Ty mi takie akcje robisz? Co mam robić jak tak?
A on
„Kopiesz głębszy dołek niż potrzebujesz, wrzucasz kupę a potem kilka cm ziemi i wsadzasz roślinę. Gwarantuję że nic jej nie będzie bo te trochę ziemi wystarczy aby z kupy uciekł nadmiar azotu i nim korzenie do niego dotrą to będzie już bezpiecznie. Ważne żeby korzenie nie miały bezpośredniej styczności ze świeżym obornikiem”.

No i tak sadziłam. Zobaczymy. Jeśli to jest prawda to mi bardzo to ułatwi życie

Aaaa i jeszcze jedno.

Bo nim postanowił nam dowieść tego obornika (bo swoją firmę ma z 50 km od domu i nie bardzo miał ochotę na taką zabawę) to miałam użyć obornika granulowanego ale jak to usłyszała to od razu powiedział „obornik granulowany to pic na wodę. Wszystkie badania pokazują że nie ma żadnych właściwości odżywczych. To zwykły wiór i tyle”

No powiem Wam że mam niezłą lekcję dlatego dzielę się z Wami. Totalny eksperyment. Jestem ciekawa efektów.
Wafel 23:03, 17 lip 2024

O rany, ciekawe...
Wafel 23:05, 17 lip 2024

A możesz Aniu pokazać jakieś swoje poprzednie realizacje?
Judith 23:10, 17 lip 2024

Przyznam, że gdy słyszę o „badaniach” bez podania informacji czyich, gdzie i jak wykonanych lub bez podania źródła informacji, to wartość takich opowieści jest dla mnie żadna. Zatem czy znajomy mógłby podać linki do badań dotyczących obornika granulowanego? Albo podać źródła informacji o nich?
Makao 23:21, 17 lip 2024

Judith napisał(a)
Przyznam, że gdy słyszę o „badaniach” bez podania informacji czyich, gdzie i jak wykonanych lub bez podania źródła informacji, to wartość takich opowieści jest dla mnie żadna. Zatem czy znajomy mógłby podać linki do badań dotyczących obornika granulowanego? Albo podać źródła informacji o nich?

Zapytam go ale nie obiecuję że mi się uda uzyskać takie info.
To człowiek który całe życie poświęcił rolnictwu, doszkalaniu się i rozwojowi działalności. Prowadzi interesy z ludźmi spoza naszego kraju.

Szczerze mówiąc ja jestem w stanie mu zaufać bo go znam od baaaaardzo dawna.

I nie zdziwiłabym się gdyby faktycznie granulowany obornik był lipą bo dzisiejszy przemysł jest w stanie wmówić nam różne głupoty byleby zarobić

No ale zapytam w Twoim imieniu
anuska2507 23:26, 17 lip 2024

Ja na studiach z ogrodnictwa też usłyszałam podobną opinię od wykładowcy-praktyka, który przez lata pracował w branży ogrodniczej. Tłumaczył, że w oborniku granulowanym większość materii to słoma, bo taki "obornik" szybko się suszy, czyli produkcja granulatu jest tańsza. Po prostu - jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
Magara 23:28, 17 lip 2024

Makao napisał(a)

A on
„Kopiesz głębszy dołek niż potrzebujesz, wrzucasz kupę a potem kilka cm ziemi i wsadzasz roślinę. Gwarantuję że nic jej nie będzie bo te trochę ziemi wystarczy aby z kupy uciekł nadmiar azotu i nim korzenie do niego dotrą to będzie już bezpiecznie. Ważne żeby korzenie nie miały bezpośredniej styczności ze świeżym obornikiem”.

No i tak sadziłam. Zobaczymy. Jeśli to jest prawda to mi bardzo to ułatwi życie

Ania, fajnie, że napisałaś co napisałaś W sumie jest to całkiem logiczne - świeży obornik ma się nie stykać z korzeniami, a nim korzenie do niego dotrą to on już nie będzie taki świeży
Mój Małżonek rok albo i dwa temu sam doszedł do takich wniosków odnośnie świeżego obornika, sobie tylko znanymi ścieżkami, ale dumna jestem, że mógł mieć rację

Z tym granulowanym to też jestem ciekawa skąd taka opinia. Wiadomo, że świeży lepszy bo poprawia strukturę gleby, a granulowany to tylko nawóz, ale żeby miał być całkiem bez wartości?
Drąż temat