Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 14:31, 18 lis 2024

AgaBoso napisał(a)
Aniu, mogę Ci wysłać trochę przekompostownych iglastych trocin pod borówki.
Z tego co wiem to bornik daje się na jesień żeby lepiej się rozłożył.

Na jesień jeśli przygotowujesz teren pod nasadzenia a mi chodzi o dawanie kompostu na rabaty istniejące. Teraz czy na wiosnę?
Makao 14:31, 18 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)

Szklarnie przyścienne przecież są... może dałoby się jednak dobrać rozmiar.

No właśnie
pestka56 17:32, 18 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)

Szklarnie przyścienne przecież są... może dałoby się jednak dobrać rozmiar.

U mnie to problem z kątem nachylenia dachu. Jakoś szklarniowy musi się z nim zgodzić. z rozmiarem też problem. Nie mówiąc o cenie, bo cienki poliwęglan nie wchodzi w rachubę. Byle śnieg, który zjedzie z dachu go załatwi.
ElzbietaFranka 21:31, 18 lis 2024

Makao napisał(a)
Czy obornikiem to ściółkuje się teraz czy na wiosnę?
Wiele filmików pokazuje że teraz i się zastanawiam

Aniu a dlaczego chcesz obornikiem ściółkować?
Co się kiedyś nauczyłam i tak stosować to obornik trzeba jesienią przekopać bo inaczej utleniają się wszystkie mikroelementy. Już chyba nawet u ciebie pisałam. Szczególnie azot.
Magara 22:54, 18 lis 2024

Makao napisał(a)

Tą z podwójnymi drzwiami czy pojedynczymi?

U mnie będą drzwi na wylot ale okien nie będzie. Zastanawia mnie czy to wystarczy. W razie czego mogę okno z siłownikiem zamówić ale nie za bardzo chcę naruszać konstrukcję dachu bo wtedy już wytrzymałość na wiatry może się obniżyć. Liczę że ta moja znajoma ma rację i te drzwi wystarczą.

Ania, tylko jedne drzwi Ale cztery okna w dachu, te z siłownikami Będzie musiało wystarczyć

Chyba u mnie pytałaś o wiatry (w moim wątku taki rozgardiasz, a że nie chcę ciekawej dyskusji przerywać więc u Ciebie odpowiem ). Nie wiem jak było przy nawałnicy w 2012, ale mam nadzieję, że ona się nie powtórzy. Z alertów i prognoz wiem, że u nas wiatr potrafi wiać i do 80 km/h. Polska północna

A odnośnie obornika. Ja to się nie znam, ale u nas na wsi teraz obornik wszyscy dają wokół drzewek owocowych (oczywiście tak, żeby pni nie dotykał). Na wiosnę się to zgarnia.

I obornik do borówek też bym przemyślała.
Kordina 00:26, 19 lis 2024

Teraz wieje 136/h w/g mojego nowoczesnego prezentowego wskaźnika, ale i tak byłam dzielna w czapie na czerepie, wysypałam zmielone skorupki pod róże i zrobiłam im kopczyki z kory
Oczywiście za dnia, nie teraz

dopisek dzień po - oczywiście dałam plamę, z odczytu mojego ekranika pogodowego, to był wskaźnik 136°C kierunku wiatru, a że oznaczony na grubo, to go zauważyłam a teraz jest 5,8 km/h a te 136 to chyba drzwi wyrwałoby przy otwieraniu
Makao 07:22, 19 lis 2024

Kordina napisał(a)
Teraz wieje 136/h w/g mojego nowoczesnego prezentowego wskaźnika, ale i tak byłam dzielna w czapie na czerepie, wysypałam zmielone skorupki pod róże i zrobiłam im kopczyki z kory
Oczywiście za dnia, nie teraz

Ile???
To Ty na szczycie góry mieszkasz??
WOW. To moja szklarnia takiej może nie przetrwać. Dobrze że będzie usytuowana pomiędzy domem a dość szczelnym ogrodzeniem
Makao 07:24, 19 lis 2024

Magara napisał(a)

Ania, tylko jedne drzwi Ale cztery okna w dachu, te z siłownikami Będzie musiało wystarczyć

Chyba u mnie pytałaś o wiatry (w moim wątku taki rozgardiasz, a że nie chcę ciekawej dyskusji przerywać więc u Ciebie odpowiem ). Nie wiem jak było przy nawałnicy w 2012, ale mam nadzieję, że ona się nie powtórzy. Z alertów i prognoz wiem, że u nas wiatr potrafi wiać i do 80 km/h. Polska północna

A odnośnie obornika. Ja to się nie znam, ale u nas na wsi teraz obornik wszyscy dają wokół drzewek owocowych (oczywiście tak, żeby pni nie dotykał). Na wiosnę się to zgarnia.

I obornik do borówek też bym przemyślała.

Nie dam obornika pod borówki.

Czyli Ty wzięłaś tą szklarnię co ja chciałam tylko mi miejsca zabrakło.

80 km/h to sporo ale jeszcze okej. To u mnie aż tak silnych wiatrów chyba nie ma.
Makao 07:27, 19 lis 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu a dlaczego chcesz obornikiem ściółkować?
Co się kiedyś nauczyłam i tak stosować to obornik trzeba jesienią przekopać bo inaczej utleniają się wszystkie mikroelementy. Już chyba nawet u ciebie pisałam. Szczególnie azot.

Czyli teraz dam pod rośliny i trochę przekopię. O to mi chodziło.
Myślałam że pod istniejące rośliny to lepiej dawać wiosną żeby ich nie pobudzić do wzrostu ale skoro mówisz że teraz to dam teraz
Makao 09:37, 19 lis 2024

Patrzajta no
Szok. A fundamentu brak