Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 05:38, 18 lis 2024

Basieksp napisał(a)
My mamy takie siłowniki na okienkach w tunelu. U nas się sprawdzają, zwłaszcza, jak jesteśmy w pracy i nie ma komu pilnować temperatury w tunelu.

Te okna są super i ułatwiają kontrolę nad temperaturą.
Ja w swoim na razie nie domawiałam okien. Nie jest to wielka szklarnia więc liczę że dwoje drzwi wystarczą.
Makao 05:45, 18 lis 2024

Magara napisał(a)

Ania, wzięłam tą mniejszą. Na większą miejsca brak. A i tak u mnie fundament do przeróbki po foliaku, będzie się działo, mam nadzieję, że do maja zdążymy
Podwójnych drzwi tam niestety nie ma Są jedne ale za to okna cztery w dachu. Domówiłam automatyczne otwieranie. Mam nadzieję, że będzie ok. U mnie miejsce nie jest w pełnym słońcu cały dzień Trochę drzewa cieniują. Sama się zastanawiam czy to plus czy minus

Tą z podwójnymi drzwiami czy pojedynczymi?

U mnie będą drzwi na wylot ale okien nie będzie. Zastanawia mnie czy to wystarczy. W razie czego mogę okno z siłownikiem zamówić ale nie za bardzo chcę naruszać konstrukcję dachu bo wtedy już wytrzymałość na wiatry może się obniżyć. Liczę że ta moja znajoma ma rację i te drzwi wystarczą.
antracyt 06:53, 18 lis 2024

Ania, nie doczytałam jaką masz wielkość szklarni, ale drzwi na wylot bardzo dobrze wentylują szklarnię. Dodatkowo, jeżeli będziesz miała poliwęglan to wewnątrz automatycznie nie będzie tak gorąco jak przy szkle.
Makao 07:25, 18 lis 2024

antracyt napisał(a)
Ania, nie doczytałam jaką masz wielkość szklarni, ale drzwi na wylot bardzo dobrze wentylują szklarnię. Dodatkowo, jeżeli będziesz miała poliwęglan to wewnątrz automatycznie nie będzie tak gorąco jak przy szkle.

Zamówiłam 2,5x4
To taki idealny w to miejsce. Wcześniejszy foliak miał 2x3 więc będzie trochę większa. Oby wystarczyło

Borówki musimy przesadzić zapewne w przyszłym tygodniu. Musimy sporą bryłę korzeniową wyjmować żeby za dużego szoku nie przeżyły i obornika im dorzucę w nogi. Trochę obornik przykryję ziemią bo jakby w razie czego poczuły witaminy już to jeszcze mi ruszą a wolę by poczekały do wiosny
Makao 07:30, 18 lis 2024

Czy obornikiem to ściółkuje się teraz czy na wiosnę?
Wiele filmików pokazuje że teraz i się zastanawiam
MagdaLenka 10:33, 18 lis 2024

Ania, zastanów się nad tym obornikiem pod borówki. Obornik ma odczyn zasadowy, a borówki są wybitnie kwasolubne... Obornika nawet pod hortensje nie zalecają.
pestka56 10:58, 18 lis 2024

Makao napisał(a)

Bywa Kasiu. Może się zmotywujecie i też zdecydujecie skoro miejsce jest. A może poczekasz na nasze przetestowanie i jak będziesz kupować to już na naszych błędach się nauczysz

U nas trzeba „zbudować”. Nie widziałam takich do kupienia. Miejsce to jest kąt między ścianami domu 7m x 3m ze spadkiem dachu na tym dłuższym boku. Dlatego trzeba by szklarnię połówkę, a takich nie ma. Ale może eM się zdecyduje, bo on smakosz pomidorowy, a ja bunt założyłam i tylko koktajlowe mamy
AgaBoso 11:35, 18 lis 2024

Aniu, mogę Ci wysłać trochę przekompostownych iglastych trocin pod borówki.
Z tego co wiem to bornik daje się na jesień żeby lepiej się rozłożył.
MagdaLenka 11:52, 18 lis 2024

pestka56 napisał(a)

U nas trzeba „zbudować”. Nie widziałam takich do kupienia. Miejsce to jest kąt między ścianami domu 7m x 3m ze spadkiem dachu na tym dłuższym boku. Dlatego trzeba by szklarnię połówkę, a takich nie ma. Ale może eM się zdecyduje, bo on smakosz pomidorowy, a ja bunt założyłam i tylko koktajlowe mamy

Szklarnie przyścienne przecież są... może dałoby się jednak dobrać rozmiar.
Makao 14:27, 18 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)
Ania, zastanów się nad tym obornikiem pod borówki. Obornik ma odczyn zasadowy, a borówki są wybitnie kwasolubne... Obornika nawet pod hortensje nie zalecają.

Mówisz że zasadowy, hmm nie wiedziałam