Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Patrycja_KG_Lu 13:53, 05 mar 2025

Makao napisał(a)

Pocieszam się że wiedza jaką zdobędziemy przy tym fiksowaniu jest najcenniejsza. Może i przesadzamy z tym dbaniem, może za bardzo się martwimy że gałązka się złamie bo tyle owoców, bo za dużo liści na raz wycięłam ale to są ważne lekcje. Trzeba tylko co roku starać się coś zmieniać żeby sprawdzić czy nie lepiej.

Ja w tym sezonie nie chcę też wycinać liści pomidorom. Trochę od dołu wytnę żeby mieć dojście do chwastów ale te wyżej zostawię.
Kasia in uważa że przez liście do pomidorów najszybciej transportują się wszystkie opryski ratujące np. oprysk wapnem. I przez wszystkie te lata nie zauważyła różnicy między czasem gdy liście wycinała a czasem gdy liście zostawiała. Dobra wentylacja wystarczy.

Znalazłam idealne wideo o usuwaniu/nie usuwaniu liści. Wiem, że są różne podejścia, ale chyba to najbardziej za mną przemawia i to będę stosować od tego roku, a oto ono w niedługim filmiku:
https://youtu.be/FaOjLHYhVtc?si=AnUgoWhcIR_EEZRw
Rojodziejowa 14:27, 05 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Znalazłam idealne wideo o usuwaniu/nie usuwaniu liści. Wiem, że są różne podejścia, ale chyba to najbardziej za mną przemawia i to będę stosować od tego roku, a oto ono w niedługim filmiku:

Ten pan w ogóle jak dla mnie mówi rozsądnie
TAR 14:51, 05 mar 2025

Mozecie strescic. Obrywac czy nie obrywac?
Makao 15:00, 05 mar 2025

UlaB napisał(a)

Ok, a jakie "bakterie" kupujesz?
Kwasy humusowe tez uzywam do podlewania, chociaz nie na siewki.

AgraNatura
Makao 15:23, 05 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nigdy nie obrywałam aż tak szybko liści jak w tej drugiej szklarni ale nie wiedziałam że trzeba zostawiać jednego liścia pod gronem a tym bardziej czemu tak się robi. Zwykle stopniowo pozbywałam się liści.
Najważniejsze to znać odmianę ale jak ja co roku mam inne to to jest nie realne.
Metoda ta różni się od mojej dotychczasowej tym że ten jeden liść zostaje. Ja obrywałam stopniowo wszystkie do grona które się zawiązało. To widać był mój błąd.
TAR 15:24, 05 mar 2025

Ja usuwalam tylko wilki ale nie obrywalam lisci
Makao 15:28, 05 mar 2025

TAR napisał(a)

Stopniowo. Nie wszystkie na raz. Po 2-3 liście co kilka dni i czekaj z tym obrywaniem aż pomidory zaczną się zawiązywać. Nie wcześniej.
Wszystko w granicach rozsądku.

U mnie bywały pomidory że miały bardzo długie liście więc skracałam je o 1/3 długości.

Są też pomidory gdzie wcale nie obrywa się liści. Np. Betalux i Philovita. Nawet wilków się nie usuwa. Chyba przy pomidorach typu cherry też nic się nie robi. Niech Patrycja się wypowie bo nie jestem pewna.
Rojodziejowa 15:30, 05 mar 2025

Wg tego filmiku: Zaczynać obrywać liście pod danym gronem (co parę dni jeden), gdy pomidory osiągają docelową wielkość. Jak już pierwszy pomidor na gronie zrobi się lekko biały i zacznie się rumienić to zostawiamy jednego liścia.

Ania, ale wiesz mniej więcej z opisów, jakie duże pomidory powinny być, więc to już bardzo pomaga ocenić, czy wielkość owocu już jest ok.
TAR 15:44, 05 mar 2025

Dzieki
Patrycja_KG_Lu 17:05, 05 mar 2025

TAR napisał(a)

Dziewczyny już sporo napisały, bo głównie chodzi o to by obrywać, ale nie wszystkie (niektórzy zostawiają tylko kilka na czubku - to jedno z podejść, często widoczne np. w uprawach w wielkich szklarniach), inni nie obrywają prawie niczego (z wyjątkiem chorobowych). Asia dobrze podkreśliła:

Zaczynać obrywać liście pod danym gronem (co parę dni jeden), gdy pomidory osiągają docelową wielkość. Jak już pierwszy pomidor na gronie zrobi się lekko biały i zacznie się rumienić to zostawiamy jednego liścia.

Czyli nie jak tylko się pojawi grono z mikro pomidorkami, a dopiero pomidorki będą rozmiarowo docelowe. Mi najbardziej utkwiło w pamięci do czego może prowadzić to obrywanie przedwczesne - przykładowo gdy mamy pomidorki, które powinny wg. odmiany być w przedziale 400-500 g, a za wcześnie oberwiemy pod nimi liście to dojrzewają przedwcześnie i mają mniejszą wagę np. 200 g zamiast tych deklarowanych. Pokazał to na przykładzie drugiego tunelu, w którym ktoś inny obrywał sporo liści w jednym podejściu i wczesnym terminie. Druga sprawa to taki nagły szok dla rośliny, gdy obrywa się w jednej wizycie w tunelu ich zbyt dużo, co może powodować pękanie owoców.