Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

mirkaka 05:49, 11 mar 2025

Makao napisał(a)
Winorośl obcięta

Widzę że mężaty za świerka się wziął

Zostały jeszcze hortensje Strong Anabelle i ich podział. Potrzebuję 3 sadzonek

Aniu, te skrzynie są z betonu, sami je wylewaliście? Tę folię kubełkową masz żeby wilgoć nie wchodziła w beton? Jeszcze czymś masz wysmarowane ścianki od wewnątrz?
Pytam, bo robię nowy kompostownik, będą 2 ścianki betonowe, jedna z cegły, reszta z desek, i zastanawiam się jak je zabezpieczyć, żeby nie zabierały wilgoci z kompostu?
Napisz jakie są wysokie, czy ziemia w nich nie przesycha? jak głęboko są w ziemi?
Makao 08:03, 11 mar 2025

Magara napisał(a)
Pikowałam dziś papryki i sadziłam nasionka pomidorów, podkiełkowane. Wszystko zostało podlane kwasami humusowymi i bakteriami
Waga jubilerska została użyta
Wszystko zostało odważone jak trzeba Zdjęć z wagi nie wrzucę bo Małżonek mówi, że sztuczna inteligencja nam brygadę antynarkotykową naśle o 6 rano

Tak wygląda łyżeczka z kwasami humusowymi:

Waga pokazała 1,65 grama.

A tak wygląda łyżeczka z bakteriami:

Waga pokazała 2,18 grama. Oczywiście waga łyżeczki nie jest wliczona

Pewnie trzeba to jakoś uśrednić
Żeby sprawdzić wagę położyłam na niej torebkę z suchymi drożdżami - 7 gram - waga pokazał 8 z kawałkiem, więc chyba dobrze waży

Czyli 5g na 10l wody to może być łyżeczka z czubkiem. Tzn że za mało sypię.
Dzięki Magaro
Makao 08:06, 11 mar 2025

nicol21 napisał(a)
o wow! Ty to masz już duze te pomidory. I widać, że grubiutkie.... ja swoje dziś siałam dopiero...

Ładnie zorganizowany jagodnik. Niech rodzi same pyszności!

Ja muszę swoje pomidory przepiłować bo rosną jak na drożdżach i szybko ziemia im przesycha w tych 4x4
AgaBoso 08:11, 11 mar 2025

Ależ się u Ciebie dzieje Aniu
Od jakiego momentu podlewasz pomidory humusem i bakteriami?
Makao 08:59, 11 mar 2025

mirkaka napisał(a)

Aniu, te skrzynie są z betonu, sami je wylewaliście? Tę folię kubełkową masz żeby wilgoć nie wchodziła w beton? Jeszcze czymś masz wysmarowane ścianki od wewnątrz?
Pytam, bo robię nowy kompostownik, będą 2 ścianki betonowe, jedna z cegły, reszta z desek, i zastanawiam się jak je zabezpieczyć, żeby nie zabierały wilgoci z kompostu?
Napisz jakie są wysokie, czy ziemia w nich nie przesycha? jak głęboko są w ziemi?

Wylewał je mąż z synem. Folia ma zabezpieczać przed wchłanianiem wilgoci przez beton. Czymś tam mąż smarował. Takim czarnym co na fundamenty się nakłada ale nie pamiętam fachowej nazwy.

Przy kompostowniku to folia będzie Ci przeszkadzać. Możesz tą cegłę od środka posmarować.
Kiedyś chciałam stawiać kompostownik z cegły z odzysku. Ale miałam stawiać ściany ażurowo tzn robić szczeliny żeby przewiew był.
Makao 09:09, 11 mar 2025

Juzia napisał(a)
A co masz w tym jagodniku?
Tak dokładnie...z odmianami poproszę

Musiałam sprawdzić bo nie pamiętam. Mam Chandlera, Bluecrpo, Toro, niską kanadyjską, Elliott, Nelson i Bluejay.
Ale nie pytaj która najlepsza bo nie mam znaczników i nie poznam. Tylko Bluecrop rozpoznaję bo ma wielkie owoce.
Wybierałam tak borówki żeby przez cały sezon skubać czyli o różnych terminach owocowania. I tak mam. We wrześniu i październiku mamy jeszcze owoce. Wszystkie są dobre. Jedne bardziej słodkie a inne ciut mniej.
Makao 09:10, 11 mar 2025

AgaBoso napisał(a)
Ależ się u Ciebie dzieje Aniu
Od jakiego momentu podlewasz pomidory humusem i bakteriami?

Od początku czyli od momentu wsiania do ziemi.
Makao 09:46, 11 mar 2025

Wczoraj wsadziłam kapusty pekińskie Hilton do ziemi w szklarni. Miały bardzo fajne systemy korzeniowe. Teraz mają obornik więc zobaczymy jak szybko urosną
Najgorsze że z soboty na niedzielę ma być w nocy -4. Będę musiała je dogrzać żeby mi je nie wymroziło

Rzodkiewka też kiełkuje

Tylko sałata coś się ociąga. Poczekam jeszcze chwilę na nią ale jeśli nie zacznie kiełkować to zrobię rozsadę w domu.
Makao 09:53, 11 mar 2025

Idę przesadzać pomidory do p7.

A to poziomka Regina
Juzia 10:19, 11 mar 2025

Makao napisał(a)

Musiałam sprawdzić bo nie pamiętam. Mam Chandlera, Bluecrpo, Toro, niską kanadyjską, Elliott, Nelson i Bluejay.
Ale nie pytaj która najlepsza bo nie mam znaczników i nie poznam. Tylko Bluecrop rozpoznaję bo ma wielkie owoce.
Wybierałam tak borówki żeby przez cały sezon skubać czyli o różnych terminach owocowania. I tak mam. We wrześniu i październiku mamy jeszcze owoce. Wszystkie są dobre. Jedne bardziej słodkie a inne ciut mniej.

I każdej odmiany po jednym krzaku?