Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

mirkaka 13:32, 11 mar 2025

Ania bardzo dziękuję za odpowiedź, i MagdaLence również. Tak też chce zrobić u siebie
Makao 13:34, 11 mar 2025

No i fajnie. Super będzie wyglądać i solidnie.
Gruszka_na_w... 21:49, 11 mar 2025

A u mnie samoistnie pojawiły się piękne siewki różnych sałat. Późnym latem zwlekałam z usunięciem z grządki kwitnących sałat. Zawiązały nasionka. Nasionka opadły na ziemię w czasie wyrywania starych roślin. Nie były przykryte. Pięknie wykiełkowały gdzieś w listopadzie. Przetrwały zimę bez okrywania, a teraz popikowałam je na nowe rabaty.
Kiedyś wysiewałam późną jesienią tzw. sałatę zimową. Zbiór był bardzo wczesny. Gdyby nie to tegoroczne doświadczenie, to nie wiedziałabym, że inne odmiany sałat też można wysiewać przed zimą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
nicol21 22:43, 11 mar 2025

A czy szpinak malabarski dajesz pod folię czy na zewnątrz? W sensie, że skoro już kiełuje to chwila moment i będzie duży dość?! Kiedy możnago dać do gruntu?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 22:51, 11 mar 2025

Zaintrygowałaś mnie szpinakiem malabarskim i jego plennością Mus poczytać
U mnie też z sałatami w tym roku problemik. Siałam już drugi raz. Za tym drugim wzeszła majowa i rukola. Obstawiam, że nasiona mam za stare, chociaż data przydatności jeszcze akuratna.

P.S. Pomidory masz już bardzo pomidorowe Strach pomyśleć jakie będą za półtora miesiąca
Makao 07:18, 12 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
A u mnie samoistnie pojawiły się piękne siewki różnych sałat. Późnym latem zwlekałam z usunięciem z grządki kwitnących sałat. Zawiązały nasionka. Nasionka opadły na ziemię w czasie wyrywania starych roślin. Nie były przykryte. Pięknie wykiełkowały gdzieś w listopadzie. Przetrwały zimę bez okrywania, a teraz popikowałam je na nowe rabaty.
Kiedyś wysiewałam późną jesienią tzw. sałatę zimową. Zbiór był bardzo wczesny. Gdyby nie to tegoroczne doświadczenie, to nie wiedziałabym, że inne odmiany sałat też można wysiewać przed zimą.

Czyli sałatę wysiewa się powierzchownie. Nauczka na przyszłość
Makao 07:21, 12 mar 2025

nicol21 napisał(a)
A czy szpinak malabarski dajesz pod folię czy na zewnątrz? W sensie, że skoro już kiełuje to chwila moment i będzie duży dość?! Kiedy możnago dać do gruntu?

Będzie do gruntu ale on tak szybko podobno nie rośnie jak myślisz. Potrafi wykiełkować i kilka dobrych tygodni stać w miejscu a dopiero później ruszyć więcej na razie nie myślę o tym czy będzie trzeba go okrywać czy nie.
Makao 07:35, 12 mar 2025

Magara napisał(a)
Zaintrygowałaś mnie szpinakiem malabarskim i jego plennością Mus poczytać
U mnie też z sałatami w tym roku problemik. Siałam już drugi raz. Za tym drugim wzeszła majowa i rukola. Obstawiam, że nasiona mam za stare, chociaż data przydatności jeszcze akuratna.

P.S. Pomidory masz już bardzo pomidorowe Strach pomyśleć jakie będą za półtora miesiąca

O tym szpinaku usłyszałam oczywiście od Kasi in. Ja teraz głównie ją sprawdzam i testuję to co mówi. On rośnie podobno bardzo wysoko i jeden krzak wystarczy na 5 osobową rodzinę.
Tu filmik
Szpinak malabarski
Makao 08:09, 12 mar 2025

Zobaczcie moją konstrukcję doświetlającą pomidory.

Stół jadalniany obecnie jest miejscem dowodzenia
Obrus świąteczny dodaje energii i mocno pobudza do działania
Notatnik też jest bo wszystko zapisuję. Kolekcjonuję pudełka jakie tylko wpadną mi w ręce żeby rozsady rzutowe robić

Na przyszły rok chyba wszystko w piwnicy ustawię bo tam tylko 17 stC
mirkaka 10:55, 12 mar 2025

No niezła konstrukcja Rodzina musiała znaleźć inne miejsce na posiłki?
Ja też podobnie kombinuję, tylko nie na stole jadalnianym, ale oświetlenie jak u Ciebie, kabelki, przedłużacze