Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Kordina 21:01, 24 mar 2025

Aniu, ale masz sukcesy ogrodnicze
Już Twoje papryczki dostawały kwiaty?? Dlaczego usuwasz pierwsze , żeby się rozkrzewiły?
Makao 09:47, 25 mar 2025

Kordina napisał(a)
Aniu, ale masz sukcesy ogrodnicze
Już Twoje papryczki dostawały kwiaty?? Dlaczego usuwasz pierwsze , żeby się rozkrzewiły?

Tak dokładnie, żeby się rozkrzewiły i wydały więcej owoców
Gruszka_na_w... 11:02, 25 mar 2025

Ależ tempo wzrostu mają te Twoje wysiewy. Bujność nad bujnościami. Gdzie Ty to wszystko pomieścisz? Przewiduję powstanie w Twojej miejscowości lokalnego ryneczku- Ryneczek u Ani. Ludzie będą się pchali drzwiami i oknami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 11:54, 25 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ależ tempo wzrostu mają te Twoje wysiewy. Bujność nad bujnościami. Gdzie Ty to wszystko pomieścisz? Przewiduję powstanie w Twojej miejscowości lokalnego ryneczku- Ryneczek u Ani. Ludzie będą się pchali drzwiami i oknami.

Mój mężaty też to powiedział. Pójdziesz na ryneczek i sprzedasz nadmiar
Ale tak na prawdę to mam gdzie sadzić. U nas wbrew pozorom sporo się zmieści bo donic dokupię by na tarasie co nieco rosło. Poza tym mam kilka zamówień na papryki a i na wieś wywiozę na naszą nową działkę. Tam mama będzie doglądała i korzystała.

Ostatnio rozmawialiśmy o kurach na wsi. Żeby mamie wpuścić kilka (szybko przeliczyła że 10-15szt wystarczy na 2 rodziny) dla jajek i aż jej się oczy zaświeciły z radości. Tylko kurnika tam już nie ma i trzeba by coś ogarnąć.
MagdaLenka 12:26, 25 mar 2025

Makao napisał(a)

Ostatnio rozmawialiśmy o kurach na wsi. Żeby mamie wpuścić kilka (szybko przeliczyła że 10-15szt wystarczy na 2 rodziny) dla jajek i aż jej się oczy zaświeciły z radości. Tylko kurnika tam już nie ma i trzeba by coś ogarnąć.

Właśnie też nad tym dumamy z Małżem od jakiegoś czasu. Chcielibyśmy i kury i kaczki. Oczywiście moje podstawowe zmartwienie to jak zabezpieczyć skrzydlate towarzystwo przed lisami, kunami i szczurami... Waham się, bo to jednak dodatkowe zajęcie i przestrzeń też trzeba wygospodarować.
Makao 15:22, 25 mar 2025

U moich rodziców nigdy nie było lisów ale kuny i szczury zapewne już tak. Zagroda by się przydała obita siatką dookoła i w głąb ziemi. Rodzice mieli kurnik w budynku gospodarczym ale został przerobiony na schowek.
Kordina 21:56, 25 mar 2025

A wiecie, że można kupić gotowy nieduży kurnik na Allegro? Sprawdźcie
Makao 10:07, 26 mar 2025

Tak oglądaliśmy, na różnych stronach. Kury przerabiałam już kilka miesięcy temu i oglądałam filmiki. Chyba wolałabym sama zmontować zagrodę i jakiś kurniczek niż komuś płacić. Jak za tanie to raczej kiepskiej jakości a te dobrej jakości to już ceny spore.
ElzbietaFranka 11:56, 26 mar 2025

Makao napisał(a)
Dzień bez wysiewy lub pikowania to dzień stracony
Wysiałam w szklarni koperek do mrożenia i szałwii muszkatołowej mi się zachciało

Szałwię muszkatołowa wysiałam w 2023 r. W pierwszym roku zastanawiałam się co wysiałam. Dopiero w zeszłym roku jak zaczęła kwitnąć ten cudowny aromat i mnóstwo bzykow myślę, że bardzo dobrze, że wysiałam.
W tym roku też zamierzam wysiec, ale bezpośrednio do gruntu.

Aniu ale ja z czym innym. Chyba u ciebie czytałam, że wysiałas orlaye jakbyś mogła pokazać młode sadzonki nawet u mnie fotkę pokazać.
Znalazłam wczoraj moje nasiona orlay i zaraz wysieje.
Makao 13:27, 26 mar 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Szałwię muszkatołowa wysiałam w 2023 r. W pierwszym roku zastanawiałam się co wysiałam. Dopiero w zeszłym roku jak zaczęła kwitnąć ten cudowny aromat i mnóstwo bzykow myślę, że bardzo dobrze, że wysiałam.
W tym roku też zamierzam wysiec, ale bezpośrednio do gruntu.

Aniu ale ja z czym innym. Chyba u ciebie czytałam, że wysiałas orlaye jakbyś mogła pokazać młode sadzonki nawet u mnie fotkę pokazać.
Znalazłam wczoraj moje nasiona orlay i zaraz wysieje.

Orlaja słabo mi wzeszła ale coś tam się pokazało. Idę zrobić zdjęcie i wstawię u Ciebie