Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 20:28, 21 mar 2025

Roocika napisał(a)
Fajnie, że sadzą zielone, będzie ładniej.
U nas na wsi wciąż XIX wiek

W mojej rodzinnej wsi też coraz nowocześniej. Wszyscy podłączeni pod kanalizację a teraz robią chodniki i ścieżki rowerowe. Wybrali młodego wójta to idą do przodu a nasze miasto wybrało młodego burmistrza więc też się cieszymy.
Makao 20:33, 21 mar 2025

vita napisał(a)

Bym się nie łudziła raczej, śpieszący kierowcy są wszędzie. To Twoja inicjatywa z tymi znakami? Mieszkanki ulicy?
12 sadzonek bobu? Ależ starczy Ci ledwie na dwa dania, może trzy. Czekam na tegoroczne ceny wczesnego bobu, już w zeszłym roku były zaporowe. A warzywo moje ulubione

Inicjatywa moja i liczę że znaki staną. Jeśli nie to znowu zapukam do drzwi pana sąsiada z sąsiedniej ulicy i się pięknie uśmiechnę

Bób też jest naszym ulubionym warzywem. Moim i córki. Załamana jestem jak tak. Muszę to inaczej zorganizować
Patrycja_KG_Lu 20:48, 21 mar 2025

Prężnie działasz. U mnie na ulicy prawdopodobnie rolnik z przyczepą lub kombajn w wakacje uszkodził znak z nazwą ulicy. Od kiedy ten znak zdemontowali nikt nie zamontował ponownie.
Alija 20:59, 21 mar 2025

Ania, ulica pierwsza klasa, już wygląda elegancko, a jak wszystko się zazieleni, to dopiero będzie co podziwiać.
A teraz to podziwiam Twoje działania ogrodowo-wysiewowe.
Kordina 21:31, 21 mar 2025

A ja to przynajmniej wiem, że na wsi mieszkam, droga dojazdowa szutrowa, jak sucho - pył, jak mokro - błoto
Ale moje byłe miasto to co innego, zawsze było i jest dużo zieleni, parków, łąki kwietne i trawiaste
TAR 21:44, 21 mar 2025

Ja mieszkam w lesie to droga z tego co wyjeździlismy i utwardzilismy, dziurawa. Ale akurat nikomu nie zalezy by poprawiac, bo czasem zdarza sie pirat drogowy a po dziurach nie poszaleje
Nasza droga prywatna wiec asfaltu, kostki czy nawet plyt na pewno sie nie doczekamy
Makao 22:18, 21 mar 2025

No ja i wszyscy sąsiedzi wolimy utwardzoną drogę. Przez te kilkanaście lat mieszkania przy drodze „błotnej” z „kraterami” mieliśmy dość jeżdżenia po niej z prędkością 8 km/h, a jak trzeba było przejść pieszo zwłaszcza po deszczowych dniach/dniu to po wejściu na asfalt trzeba było najpierw wilgotnymi chusteczkami wytrzeć buty lub szukać kałuży żeby je chociaż trochę opłukać a sąsiadka lubi chodzić w szpilkach. Samochodów nie opłacało się myć bo po deszczu znowu był obłocony. Te 16-17 lat dało nam się we znaki a niektórzy mieszkali tu dużo wcześniej od nas.
Zimą szło się po lodowisku bo nikt nie sypał piaskiem. O upadek nie było więc trudno
Dla nas to jest spełnienie marzeń i na prawdę się cieszymy. Jesteśmy tu dość zżytą małą społecznością i wszyscy się znamy tzn z tych dwóch ulic. Rozmawiamy ze sobą a czasem nawet wspólnie imprezujemy. Kropką nad i będą tylko te dwa znaki i finito. Za nic w świecie nie zamieniłabym się z powrotem na drogę piaszczystą dlatego raczej nigdy nie zamieszkam w głębi lasu ani w polu bez drogi utwardzonej.

Dom który teraz chcemy kupić też jest przy drodze asfaltowej z łatwym dojazdem.
Makao 22:49, 21 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Prężnie działasz. U mnie na ulicy prawdopodobnie rolnik z przyczepą lub kombajn w wakacje uszkodził znak z nazwą ulicy. Od kiedy ten znak zdemontowali nikt nie zamontował ponownie.

Ktoś musi zgłosić szkodę do urzędu bo kiedyś jakaś paczka lub list nie dotrze do adresata.
Makao 22:51, 21 mar 2025

Alija napisał(a)
Ania, ulica pierwsza klasa, już wygląda elegancko, a jak wszystko się zazieleni, to dopiero będzie co podziwiać.
A teraz to podziwiam Twoje działania ogrodowo-wysiewowe.

Jestem ciekawa co za drzew posadzili

Moje działania wysiewowe końca nie mają i aż mnie to przeraża coraz bardziej
Magara 23:11, 21 mar 2025

Makao napisał(a)

Mało?

Mało A jeżeli lubisz szczerość i brutalną prawdę - to tyle co nic

Ja zrezygnowałam z siania bobu, chociaż go uwielbiamy jeść, a może właśnie dlatego
Jak ktoś lubi jeść bób powinien mieć spore pole do dyspozycji

Z zeszłorocznych moich zapisków wynika, że w dwóch skrzyniach przeznaczonych na warzywa miałam wysiane pięć paczek bobu Jankiel (250 gr nasion), siane po trzy do dołka Z tego co pamiętam cztery obiady były, ale mikre Obiad bobowy to dla mnie bób z cebulką, masłem i pietruszką - na dwie osoby musi być minimum pół kilo bobowych ziaren

Walka z mszycą mnie ostatecznie zniechęciła do uprawy bobu, jak dla mnie mszyca na bobie nie jest do pokonania

Ale próbuj, na własnym doświadczeniu najlepiej się uczymy