Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Wiaan 22:02, 17 kwi 2025

Makao napisał(a)
20 lat temu były w modzie. Dosłownie 5 lat później już zauważyłam że to był błąd ale już były to rosły. Teraz po kolei łysieją.
Muszę teraz ziemię w tym miejscu dobrze kompostem i obornikiem wzbogacić bo spróbuję te laurowiśnie wsadzić. One bardzo szybko przyrastają tylko muszą mieć żyzną glebę.

Ania ja lubię tuje jak są ładne, zielone, ale niestety jak nie mają światła to brzydną. Czyszczenia ich za to nie cierpię. Pamiętasz może u mnie przy płocie tym pomalowanym obecnie, też wywaliliśmy 10 sztuk i nie straszą
Powiem Ci, że ta siatka też by mnie wkurzała. Laurowiśnie będą osłonięte i powinny faktycznie szybko urosnąć. Widziałam,że pisałaś u Patrycji o sadzeniu u znajomych, źródło zakupu to samo co moje. Ja kupiłam wysokie jesienią i klapły po posadzeniu, dużo podlewalam nawet po liściach i się podniosły. Zimę przetrwały, teraz przycięłam tak na 20 cm od ziemi i o niebo lepiej wyglądają. Wrzucę jutro fotki u mnie.
MagdaLenka 22:21, 17 kwi 2025

Kurka wodna. Jak tak czytam o problemach z tujami i widzę, że co raz to ktoś się ich pozbywa, to zaczynam skłaniać się ku cisom... Mam jeszcze jedno miejsce, gdzie muszę dostawić kawałek żywopłotu i zastanawiam się, czy kontynuować tuje, czy może jednak zmienić na cisy...
Kordina 11:59, 18 kwi 2025

Ania Ty to już rolnik pierwsza klasa, nawet rzodkiewki już masz
Makao 12:14, 18 kwi 2025

Wiaan napisał(a)

Ania ja lubię tuje jak są ładne, zielone, ale niestety jak nie mają światła to brzydną. Czyszczenia ich za to nie cierpię. Pamiętasz może u mnie przy płocie tym pomalowanym obecnie, też wywaliliśmy 10 sztuk i nie straszą
Powiem Ci, że ta siatka też by mnie wkurzała. Laurowiśnie będą osłonięte i powinny faktycznie szybko urosnąć. Widziałam,że pisałaś u Patrycji o sadzeniu u znajomych, źródło zakupu to samo co moje. Ja kupiłam wysokie jesienią i klapły po posadzeniu, dużo podlewalam nawet po liściach i się podniosły. Zimę przetrwały, teraz przycięłam tak na 20 cm od ziemi i o niebo lepiej wyglądają. Wrzucę jutro fotki u mnie.

Czyli powinno być dobrze z laurowśniami tylko ten rok trzeba liczyć się z tym że mogę osłabnąć. Liczę się z tym ale to chyba najszybciej rosnące rośliny na żywopłot. Cisy rosną za wolno a też lubią chorować i to ciężko. Ligustr jeszcze jest opcją ale w tym miejscu za mało słońca jest więc też odpada.
Myślę że te laurowiśnie będą dobre tylko muszę ziemię mocno doprawić bo po tych tujach to bardzo słaba jest. Zbiorę warstwę na kompost a w to miejsce dam czarnoziem od siebie ze wsi i jeszcze trochę różnych granulek dosypię może też hydrożelu dam i będzie dobrze.
Makao 12:14, 18 kwi 2025

Kasya napisał(a)
A co bedziesz tam sadzic ? bo ta mata tez nie zdobi raczej
U mnie sasiadka powiesila na plocie sztuczne liscie
Masakra
A do tego moje rosliny nie maja tam światła i chyba nic tam sie nie utrzyma…

Spróbuję laurowiśni bo koleżance zostało 14 sadzonek.
Makao 12:16, 18 kwi 2025

Magara napisał(a)
Gratuluję i zazdroszczę sukcesu rzodkiewkowego Moje wyłażą z ziemi dopiero
Z tym miejscem po tujach to masz problem - tego akurat nie zazdroszczę. W którymś wątku mignęła mi informacja, że z laurowiśniami też nie jest tak słodko. Ale trzymam kciuki

Właśnie najgorsze jest to że nie ma rośliny nie chorującej a wiem że laurowiśnie potrafią być piękne. Tylko trzeba zadbać zwłaszcza o dobry start ale o jaką roślinę nie trzeba dbać
Makao 12:18, 18 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Kurka wodna. Jak tak czytam o problemach z tujami i widzę, że co raz to ktoś się ich pozbywa, to zaczynam skłaniać się ku cisom... Mam jeszcze jedno miejsce, gdzie muszę dostawić kawałek żywopłotu i zastanawiam się, czy kontynuować tuje, czy może jednak zmienić na cisy...

Cisy są super bo w każdych warunkach rosną ale też potrafią chorować. Grzyby i miseczniki są najgorsze ale plusem cisów jest to że rewelacyjnie się odbudowują nawet z gołych gałęzi.
Makao 12:19, 18 kwi 2025

Kordina napisał(a)
Ania Ty to już rolnik pierwsza klasa, nawet rzodkiewki już masz

Pierwszy raz w życiu się udało je mieć jako nowalijkę. To jest dla mnie szok
Patrycja_KG_Lu 12:28, 18 kwi 2025

Makao napisał(a)

Cisy są super bo w każdych warunkach rosną ale też potrafią chorować. Grzyby i miseczniki są najgorsze ale plusem cisów jest to że rewelacyjnie się odbudowują nawet z gołych gałęzi.

U laurowiśni za to opuchlaki i choroby grzybowe
mirkaka 14:49, 18 kwi 2025

Aniu, czytam o nowych planach, o hektarze ziemi, o siedlisku No wspaniałe macie plany, powrót w rodzinne strony
Kiedy będziesz wysadzać pomidory pod szklarnią, wcześniej niż 15 maj? jeśli to będziesz ogrzewać ? Mam folię, mam też już wielkie sadzonki pomidorów i papryk, betaluksy już zaczęły kwitnąć, Philovita również, no ale te akurat pójdą do gruntu więc muszą czekać . Ale mam sadzonki Starej babcinej malinówki i żółty ożarowski, i te juz są bardzo wysokie, teraz wystawiam je na zewnątrz, żeby się hartowały, ale na noc trzeba do domu wnieść, te pójdą po folię.